Τα στα σχολεία της Β/θμιας Εκπ/σης στο νομό Θεσσαλονίκης – Οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν καλύπτουν τα κενά, οι χιλιάδες χαμένες ώρες συνεχίζονται

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης

Τα κενά στη Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη

 

Δ. Θεσ/νίκη προσλήψεις

αναπληρωτών

 Α΄& Β΄ φάση

Δ. Θεσ/νίκη

κενά να

καλυφθούν

στην Γ΄ φάση

Α. Θεσ/νίκη

προσλήψεις

αναπληρωτών

 Α΄& Β΄ φάση

Α. Θεσ/νίκη

κενά για να

καλυφθούν

στη Γ΄ φάση

  Θεσ/νίκη

σύνολο

κενών για

τη Γ΄ φάση

Γενικής Παιδείας – Τεχνικών Ειδικοτήτων

97

95

51

68

163

ΕΑΕ- Εξατομικευμένη

106

46

68

32

78

ΕΑΕ- Παράλληλη

34

29

63

14

43

Σύνολο

174

170

182

114

284

 

 

Το σύνολο των κενών μαθημάτων γενικής παιδείας, τεχνικών ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής στο νομό Θεσσαλονίκης που πρέπει με την τρίτη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών να καλυφθούν είναι 284 (170 στη Δυτική Θεσσαλονίκη και 114 στην Ανατολική).

Αναλυτικά :

  • Αναπληρωτές γενικής παιδείας και τεχνικών ειδικοτήτων προσλήφθηκαν 148.  Απαιτούνται να γίνουν άλλες 163 νέες προσλήψεις αναπληρωτών.
  • Για τα τμήματα ένταξης και τα ειδικά σχολεία προσλήφθηκαν 174 αναπληρωτές. Απαιτούνται άλλοι 78.  
  • Στην ειδική αγωγή – παράλληλη στήριξη προσλήφθηκαν 97. Απαιτούνται άλλοι 43.
  • Για την ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια δεν έχει προσληφθεί ούτε 1 αναπληρωτής, ενώ στη βάση των περσινών προσλήψεων χρειάζονται 94 αναπληρωτές (57 Δυτική Θεσσαλονίκη και 37 Ανατολική)
  • Για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων δεν έχει προσληφτεί ούτε 1 αναπληρωτής, ενώ για τις  τάξεις υποδοχής και  τις ΔΥΕΠ  με βάση τις περσινές προσλήψεις χρειάζονται   57 (34 Δυτική Θεσσαλονίκη και 23 Ανατολική).
  • Δεν υπολογίζουμε τους δεκάδες αναπληρωτές που χρειάζονται για να λειτουργήσουν όλες οι ειδικότητες στο Μουσικό σχολείο,  η μαθητεία και το πρόγραμμα μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ

 

Το υπουργείο παιδείας ακολουθώντας το γνώριμο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, των προσλήψεων με δόσεις των αναπληρωτών ετοιμάζεται να ανακοινώσει την γ΄ φάση. Από τις δηλώσεις όμως της υφυπουργού παιδείας κ. Ζαχαράκη διαφαίνεται ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στην κάλυψη μέρους των κενών των σχολείων αφού ακόμη αναζητεί πιστώσεις. Οι νέες προσλήψεις δεν πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου γιατί υπολείπονται κατά πολύ των κενών που το ίδιο το υπουργείο καθόρισε μέσω των ΔΔΕ και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και πολύ περισσότερο δεν καλύπτουν τα κενά των σχολείων όπως προκύπτουν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών (λιγότεροι μαθητές στα τμήματα, αντισταθμιστικά μέτρα διδασκαλίας, κ.ά. ) και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (επαναφορά ωραρίου 2013, γενίκευση των μετακινήσεων και σε πάνω από δύο σχολεία κ.ά.)  Οι χαμένες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η μονιμότητα στην αδιοριστία των εκπαιδευτικών θα συνεχιστούν. Είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας που έχουν επιβάλει η ΕΕ και το ΔΝΤ σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου και εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις είτε στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού της Ν.Δ., είτε στο όνομα της εναλλακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Την ίδια στιγμή η διαχείριση των κενών από τους Διευθυντές εκπαίδευσης και τα  ΠΥΣΔΕ, με καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και πρακτική συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών για τις προσλήψεις αναπληρωτών που δεν επαρκούν, με τις συνεχείς μετακινήσεις συναδέλφων σε δύο, τρία και τέσσερα σχολεία  δεν λύνει το πρόβλημα των κενών στα σχολεία. Το πρόβλημα μπορούν να λύσουν μόνο οι αγώνες του κλάδου. Το εκπαιδευτικό κίνημα με τη συμμετοχή των συναδέλφων και με τους αγώνες μας μπορούμε  να επιβάλουμε την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς  και λύσεις προς όφελος του δημόσιου σχολείου και των μαθητών

 

Διεκδικούμε

–         Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών για να καλύψουν όλα τα κενά.

–         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Μαζικοί διορισμοί τώρα! Μονιμοποίηση των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

–         Nα δοθούν οργανικές θέσεις στα τμήματα ένταξης. Να εγκριθούν τώρα όλες οι αιτήσεις των σχολείων για τη δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης.

–         Πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνδικαλιστικά  δικαιώματα στους αναπληρωτές. Ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους.

–         Να λειτουργήσει τώρα η Πρόσθετη και η Ενισχυτική διδασκαλία και σε όλα τα σχολεία.

–         20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.

–         Ουσιαστική ένταξη όλων των προσφυγόπουλων και των παιδιών μεταναστών στην πρωινή σχολική ζώνη με τη λειτουργία επαρκών τμημάτων υποδοχής όπου αυτά φοιτούν. Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών.

–         Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό 12χρονο Σχολείο, με δίχρονη προσχολική αγωγή για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να υλοποιήσουν αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και να οργανώσουν την Τρίτη 5/11/2019, πριν τις συνεδριάσεις των Δ.Σ. συνάντηση συντονισμού των σωματείων μας από κοινού με τους αναπληρωτές. Να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες σε μαζική  κινητοποίηση με αιχμή τους μαζικούς διορισμούς και την κάλυψη όλων των κενών. Να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τους φοιτητικούς συλλόγους και σε πανεκπαιδευτικό μέτωπο να προωθήσουμε τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας.

 

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν τη Δευτέρα 4/11 στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 12 μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου που οργανώνεται από τους μαθητές και τους φοιτητές. Οι ΕΛΜΕ έχουν προκηρύξει τρίωρες διευκολυντικές στάσεις από τις 11.00 π.μ. έως και τις 2.00 μ.μ.