Συνταγματική αναθεώρηση: Τι αναφέρθηκε για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔15/11/2018 - 10:04 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Στο ιδιότυπο κοινοβουλευτικό ντιμπέιτ, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι διαφανούν σε τρία κεντρικά θεσμικά κεφάλαια που αφορούν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την λειτουργία μη κρατικών και σε δεκάδες επιμέρους που έχουν να κάνουν με την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, τον δημοσιονομικό έλεγχο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, δεν έλειψαν και ορισμένα αιχμηρά προσωπικά σχόλια.

– « Ξεχάστε τον συνταγματικό ακτιβισμό, δεν θα συριζοποιήσετε τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

– «Η ΝΔ μεταλλάσσεται και μετατρέπεται σε ΛΑΟΣ» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα είναι αντίστοιχες με εκείνες της ΝΔ του 2014.

– «Οι προτάσεις σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αλλοπρόσαλλες. Είναι σαν πρόεδρο του Εδεσσαϊκού. Όπως και η σκέψη σας είναι ανερμάτιστη η σκέψη» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

– «Στο άρθρο 16 τα έχετε μπλέξει εντελώς. Λετε ότι αν υπάρξει κατοχύρωση το κράτος θα υποχρεούται να χρηματοδοτεί και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με την ίδια λογική θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και τα ιδιωτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία. Τι σαχλαμάρες είναι αυτές που λέτε» ανέφερε ο κ. σχολιάζοντας τις θέσεις του πρωθυπουργού για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

– «Σας άκουσα να μιλάτε για νεό τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να μην διαταράσσεται η πολιτική συνέχεια. Πόσο θράσος έχετε όταν εσείς ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά χρησιμοποιώντας αυτό το άρθρο να έρχεστε και να μιλάτε για την ανάγκη αναθεώρησης του; Εσείς ρίξατε την τότε κυβέρνηση για να δοκιμάσετε στις πλάτες των ελλήνων τις δικές σας αυταπάτες!» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στα γεγονότα που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014.

Για τα μη κρατικά

Σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο κ. είπε πως:

– «εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτή την άποψη γιατί η αλλαγή αυτή πιστεύουμε ότι δεν θα είναι προς όφελος της ελληνική κοινωνίας. Λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι μέσα στην ανομία. Αν υποθέσουμε πως ισχύει θέλω να μου εξηγήσετε γιατί αν γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Συνεπώς, αυτό που θα επιφέρει η πρόταση σας είναι τα Δημόσια πανεπιστήμια να υποβαθμιστούν»

– «Όσο είμαστε εμείς εδώ και θα είμαστε αρκετό καιρό με την αντιπολίτευση που έχουμε, δεν θα έχουμε άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλα για τα παιδιά του λαού»

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

– «επειδή μας μιλήσατε πάλι για τα φτωχά και τα πλούσια παιδιά τα οποία διαχωρίζονται και επειδή μόνο οι πλούσιοι πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία και σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Κοιτάξτε να δείτε. 50.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό σήμερα και επιλέγουν να πληρώσουν για την εκπαίδευσή τους, δεν είναι όλοι πλούσιοι κύριε Τσίπρα. Κατεξοχήν είναι παιδιά της μεσαίας τάξης».

– «Το βασικό μας μέλημα, κ. Τσίπρα, είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο… Πουθενά στον κόσμο δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν τελεί υπό κατάληψη από συλλογικότητες που απαγορεύουν στους υπόλοιπους φοιτητές να μπορέσουν να κάνουν τα μαθήματά τους Πέμπτη και Παρασκευή, επειδή έτσι το γουστάρει ο Ρουβίκωνας. Αν έτσι εννοείτε τον φοιτητικό και μαθητικό ακτιβισμό, να τα ξεχάσετε αυτά κ. Τσίπρα. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έχουμε φτάσει με τις δικές σας αθλιότητες σήμερα να υπάρχει ένας μόνο χώρος στην Ελλάδα, στον οποίον δεν μπορεί κάποιος να εκφράσει την άποψή του, και αυτός να είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Διότι σήμερα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αν πεις κάτι το οποίο δεν αρέσει στους μπαχαλάκηδες, σε τσιμεντώνουν, σε πλακώνουν στο ξύλο, σε προπηλακίζουν»

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso