: Διαβάστε στο iPaidia.gr ποιό είναι το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουν για το κλείσιμο των σχολείων σε περίπτωση κρουσμάτων με τη προσθήκη του . Η υποχρεωτικότητα και οι σκέψεις για βεβαίωση από τους γονείς και τι προβλέπεται για τους μαθητές που βγαίνουν θετικοί.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Νέα μέτρα προστασίας και αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των φέρνει η προσθήκη των self test στα .

Εν αναμονή της θετικής εισήγησης των ειδικών και με την ημερομηνίας της 5ης Απριλίου για το σταδιακό να απομακρύνεται μετά τον , το σχεδιάζει τις λεπτομέρειες για την επιστροφή των μαθητών, για αρχή, στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο τρόπος διεξαγωγής των , η «υποχρεωτικότητα» των μαθητών να υποβληθούν σε αυτό αλλά και το αν θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός ελέγχου είναι μερικές από τις εύλογες απορίες που έχουν προκύψει σε γονείς και , μετά τις πρώτες ανακοινώσεις.

Τι ισχύει για τα

Κάθε πολίτης, εφόσον ολοκληρωθεί η προμήθεια των , έχει δικαίωμα με τη χρήση του ΑΜΚΑ του να λάβει δωρεάν από το φαρμακείο ένα self test ανά επτά ημέρες.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας προβλέπει οι μαθητές κάθε Δευτέρα πρωί να κάνουν το τεστ και στη συνέχεια εφόσον βγει αρνητικό, θα μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματά τους στο σχολείο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για βεβαίωση γονέων, ως μηχανισμό ελέγχου, όμως σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα αυτή η απόφαση.

Τι γίνεται όταν το τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση που το τεστ ενός μαθητή βγει θετικό, άμεσα θα πρέπει να το δηλώσει στην , ώστε να λάβει μια βεβαίωση.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσει σε επαλήθευση του αποτελέσματος με μοριακό ή rapid test, στο οποίο μπορεί να υποβληθεί δωρεάν, σε ένα από τα , στα οποία μπορεί να απευθυνθεί χωρίς να κλείσει ραντεβού.

Εφόσον επιβεβαιωθεί το θετικό αποτέλεσμα και με το δεύτερο τεστ, τότε καταγράφεται ως κρούσμα.

Κλείνει το τμήμα ή το σε περίπτωση κρούσματος;

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο μαθητής είναι θετικός, απομακρύνεται από το σχολικό περιβάλλον για τον προβλεπόμενο χρόνο των 14 ημερών και συμμετέχει στην διδασκαλία μέσω της .

Σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr, σχεδιάζεται να μην αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος ή του σχολείου, εφόσον τα τεστ των υπολοίπων συμμαθητών, όπως και των καθηγητών είναι αρνητικά.

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας, σημειώνουν στο iPaidia.gr ότι με την προσθήκη του νέου μέτρου, των self test, θα υπάρχει μια πιο «καθαρή» εικόνα για την μεταδοτικότητα και την πορεία των κρουσμάτων του και θα είναι πιο εύκολο αλλά και ασφαλές να αποφευχθεί η αναστολή.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα εντός του ίδιου τμήματος ή σχολείου, θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο του με ιχνηλάτηση κρουσμάτων και πιθανό κλείσιμο σχολείων.