: Ανησυχία έχει προκαλέσει η , καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σε βρετανικό ιατρικό περιοδικό αλλάζουν όσα ξέραμε.

Ποιός ο ρόλος της γύρης

Όπως ανέφερε ο  καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, η έρευνα δείχνει ότι η θνησιμότητα της βρετανικής του κορονοϊού που επικρατεί στην Ευρώπη, έχει αυξηθεί κι έχει φτάσει στο 60% πάνω, ενώ, σύμφωνα με τις μελέτες, η γύρη παίζει καταλυτικό ρόλο στην μετάδοση του ιού.

«Σίγουρα υπάρχει κόπωση, όμως κι ο καιρός αυτός οι 10-20 βαθμοί Κελσίου, είναι ιδεώδης για τη διάδοση του ιού. Η ανθοφορία και η γύρη είναι πλέον ένας επιπρόσθετος παράγοντας σε ό,τι αφορά στην μεταδοτικότητα» είπε ο καθηγητής Γενετικής και εξήγησε:

«Σε 35 χώρες που έγινε και συγκέντρωση δεδομένων -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- όταν υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση γύρης, υπήρχε αύξηση κρουσμάτων»

Ο καθηγητής δεν έμεινε εκεί λέγοντας ότι έρευνα του τελευταίου 48ώρου αλλάζει άρδην τα όσα γνωρίζαμε για τις μεταλλάξεις:

«Γνωρίζαμε ότι το βρετανικό στέλεχος που επικρατεί στην Ευρώπη έχει τουλάχιστον 50% μεταδοτικότητα από τα προηγούμενα στελέχη. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε 50% προσεκτικότεροι. Γνωρίζουμε επίσης ποια από τις 8 μεταλλάξεις του βρετανικού είναι πιο μεταδοτική, άρα όποιος μολύνεται μ’ αυτήν διαδίδει για περισσότερες ημέρες τον ιό» πρόσθεσε και έριξε την «βόμβα»:

«Η παραλλαγή αυτή, έχει 30% μεγαλύτερη θνησιμότητα. Εργασία που δημοσιεύτηκε προχθές σε ιατρικό περιοδικό βρετανικό αποκαλύπτει ότι η θνησιμότητα είναι πλέον στο 60%».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης επέκρινε, τέλος, όσους συμπεριφέρονται ανεύθυνα απέναντι στον λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με προβληματίζει όταν χθες κάποιοι έκαναν διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει βιολογικός πόλεμος. Λυπάμαι που το λέω, αλλά μου θυμίζει το Τσερνόμπιλ… Βλέπω παρέες παιδιών χωρίς μάσκες. Βλέπω κόσμο να μην τηρεί τα μέτρα».