ΕΛΜΕ Χίου – Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε, με δελτίο τύπου σήμερα 22-8-2017, ότι: «δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2895 Β΄/21-8-2017) η Υπουργική Απόφαση καθορισμού ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την μαθητών και αποφοίτων που υπέβαλαν αίτηση-δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018».

Το δελτίο τύπου όμως δεν κάνει καμία αναφορά στους όρους με τους οποίους θα διεκδικηθούν αυτές οι επιπλέον θέσεις.

Στο δελτίο τύπου δεν γίνεται καμία αναφορά στην πλασματική προσαύξηση που υφίστανται τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων:

κατά 40% σε αυτούς που κατοικούν στην τοπική κοινότητα Βρίσας της δημοτικής ενότητας Πολυχνίτου και
κατά 20% σε αυτούς που κατοικούν στο υπόλοιπο νησί της Λέσβου

τη στιγμή που τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων από τα νησιά Χίο, Οινούσσες και Ψαρά δεν επιδέχονται καμία προσαύξηση.

Ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 επηρέασε – πλην αυτούς του οικισμού Βρίσας – στον ίδιο βαθμό τους υποψηφίους των νησιών Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών. Θεωρούμε την ρύθμιση, όσον αφορά τους υποψηφίους των νησιών Χίου, Οινουσσών και Ψαρών καθαρό εμπαιγμό από την πλευρά των αρμοδίων και ζητάμε την ένταξη όλων των υποψηφίων Λέσβου (πλην οικισμού Βρίσας), Χίου, Οινουσσών και Ψαρών στο καθεστώς της μη πλασματικής προσαύξησης μορίων.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των νησιών Χίου και Λέσβου. Η περάτωση των έγινε και στα τέσσερα προαναφερθέντα νησιά στις 3 Ιουλίου 2017. Η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι υποψήφιοι (πλην της Βρίσας) ήταν ανάλογη. Δε νομίζουμε ότι οι υποψήφιοι από την Ερεσό, το Μανταμάδο, την Πέτρα και τη Μυτιλήνη «κουνήθηκαν» περισσότερο από αυτούς της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών ώστε να τους εκχωρηθεί η ανωτέρω πλασματική προσαύξηση μορίων. Δεν θεωρούμε ηθικό, υποψήφιος από το νομό της Χίου με 18.700 μόρια να χάσει την εισαγωγή του σε σχολή από υποψήφιο της Λέσβου με 15.600 μόρια, επειδή με την πλασματική προσαύξηση τα μόρια του δεύτερου μετατρέπονται σε 18.720 !!!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Σταυρινούδης Σταύρος Νικήτας Παναγιώτης