ΨΗΦΙΣΜΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ./Σ.Ε.Κ.

ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Οι Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ./.Σ.Ε.Κ. Λιβαδειάς Ν. Βοιωτίας, σήμερα ημέρα Τετάρτη 10-6-2013 και ώρα 10π.μ. συνεδρίασαν εκτάκτως στο διδακτήριο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Λιβαδειάς, μετά και τις τελευταίες καταιγιστικές και απρόσμενες εξελίξεις στο χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα με το Πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε με διαδικασία εξπρές στη Βουλή, καταργούνται 52 ειδικότητες από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν συνολικά έως σήμερα, στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Αυτό σε νούμερα σημαίνει κατάργηση 2.500 οργανικών θέσεων της Τεχνικής Εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 2000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από την 22η Ιουλίου 2013.

Το Υπουργείο Παιδείας στηρίχθηκε, όπως λέει σε συγκριτική μελέτη ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, και μελέτη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας, που διενήργησε το Υπουργείο Υγείας.

Το συμπέρασμα ήταν, ότι μεταξύ των άλλων ειδικοτήτων, που πρέπει να καταργηθούν, είναι και αυτές που έχουν σχέση με τον Τομέα Υγείας – Πρόνοιας καθώς και οι ειδικότητες Κομμωτικής και Αισθητικής Τέχνης, μιας και δεν είναι αναγκαίο και σκόπιμο να παρέχονται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Έχουμε ν’απαντήσουμε:

α) Στο Υπουργείο Υγείας που διενήργησε τη συγκεκριμένη έρευνα και κατ΄επέκταση στο Υπουργείο Παιδείας, ότι οι τομείς Υγείας- Πρόνοιας και Κομμωτικής τουλάχιστον στο Λύκειό μας αλλά και σε άλλα Επαγγελματικά Λύκεια απ΄ότι γνωρίζουμε είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους μαθητές. Ήταν τα πιο πολυπληθή και ζωντανά τμήματα και πολλές χρονιές λειτούργησαν δυο και τρία τμήματα από τον ίδιο Τομέα, όταν άλλες ειδικότητες υπολειτουργούσαν.

β) Οι Τεχνίτες (ηλεκτροτεχνίτες, μηχανοτεχνίτες, ηλεκτρονικοί, ηλεκτροσυγκολλητές, ψυκτικοί) και πείρα έχουν και γνώσεις διαθέτουν επάνω στο αντικείμενο τους και χρόνια τώρα έχουν προσφέρει στην εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση των μαθητών. Ας μην τους υποτιμάτε λοιπόν και τους μειώνετε την προσωπικότητα Κύριε Υπουργέ.

γ) Δεν μπορείτε Κύριε Υπουργέ Παιδείας ,παρά τις αντίθετες διακηρύξεις σας, εσείς και η Κυβέρνησή σας ξαφνικά και ελαφρά τη καρδία να «πετάτε» στο δρόμο 2500 εκπαιδευτικούς στο όνομα της δήθεν διοικητικής μεταρρύθμισης, που προωθείτε, γιατί κάποιοι προγενέστεροί σας, έκαναν το λάθος κατά την γνώμη σας να τους διορίσουν, καταδικάζοντας αυτούς και τις οικογένειες τους στη μιζέρια ,τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

δ) Στα ΕΠΑ.Λ.-ΕΠΑ.Σ.-Σ.Ε.Κ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ δέκα (10) συνάδελφοι απολύονται (το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές της χώρας) πώς θα ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους με τα δάνεια και τις υποχρεώσεις που έχουν; Πώς θα σπουδάσουν τα παιδιά τους; Δεκάδες μαθητές πώς θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον τομέα, που τους άρεσε και επέλεξαν; Γιατί τους στερείτε την επιλογή;

ε) Αλήθεια δεν βλέπετε Κύριε Υπουργέ, ούτε εσείς ούτε η κυβέρνησή σας, ότι με τις στρατιές ανέργων που δημιουργείτε, θα προκαλέσετε κοινωνική έκρηξη, αναστάτωση, και κοινωνική ανωμαλία. Δεν το βλέπετε???

Αγαπητοί Βουλευτές του Νομού μας με την ανακοίνωση αυτή των Συλλόγων μας στοχεύουμε, αφ΄ενός μεν να σας ενημερώσουμε για τα τεκταινόμενα στον κλάδο μας, αφ΄ετέρου δε να σας προβληματίσουμε ,να σκεφτείτε σοβαρά αν θα στηρίξετε και θα ψηφίσετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τουλάχιστον όσον αφορά το χώρο της εκπαίδευσης.

  • Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο Παιδείας κατάργηση 52 ειδικοτήτων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση ,που στερεί στους μαθητές το δικαίωμα στη μόρφωση και την επιλογή και στέλνει στο εκτελεστικό απόσπασμα τους συναδέλφους με συνοπτικές διαδικασίες.
  • Προτείνουμε την ανάκληση της απόφασης αυτής ,όσο είναι καιρός.
  • Δηλώνουμε ως Εκπαιδευτικοί, ότι η αντοχή μας έχει τελειώσει. Δεν ανεχόμαστε άλλη υποβάθμιση του κλάδου μας και γενικότερα της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
  • Δεν ανεχόμαστε άλλο να μας εμπαίζουν, να μας κοροϊδεύουν, να μας ευτελίζουν και να μας γελοιοποιούν στα μάτια της κοινωνίας.
  • Δηλώνουμε, ότι με κάθε νόμιμο τρόπο, θ΄αντισταθούμε δυναμικά σ΄αυτές τις μεθοδεύσεις και τις εκβιαστικές και απαράδεκτες τακτικές του παρελθόντος.
  • Δεν μας αφήνετε πλέον άλλα περιθώρια υπομονής.
  • Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας πλέον άλλη ανέχεια, αδράνεια, και απραξία. Το χρωστάμε σε μας, στον κλάδο μας, στο Σχολείο μας, στους προκατόχους μας, στα παιδιά μας, στην κοινωνία μας, στην Πατρίδα μας.

Σύντομα θα μας βρείτε μπροστά σας και απέναντί σας…
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑ.Σ./Σ.Ε.Κ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ