Προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. Πού υπάρχει πρόβλημα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔13/09/2015 - 01:22 | Author: Newsroom Ipaidia

Μπορεί φέτος με το ΕΣΠΑ του υπουργείου Παιδείας να υπάρχει πρόβλημα κυρίως με την περιφέρεια Αττικής και δευτερευόντως με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ωστόσο δεν λείπουν και οι περιοχές που σε κάποιες δράσεις της Ειδικής Αγωγής κυρίως, θα έχουμε περισσότερες προσλήψεις.

Για παράδειγμα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα έχουμε περίπου 300 πιστώσεις περισσότερες συγκριτικά με το προηγούμενο σχολικό έτος.

Όσον αφορά τα ΕΑΕΠ και τα ολοήμερα σχολεία ο αριθμός των αναπληρωτών εκτός Αττικής και Ν. Αιγαίου αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 2014-15. Για τις «προβληματικές» περιφέρειες στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας δήλωσε στο news.gr. ότι υπάρχουν συνεννοήσεις και αναμένεται να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί των Συλλογικών Αποφάσεων Έργων.

Αρκετοί θα είναι και φέτος οι αναπληρωτές που θα προσληφθούν στις δομές της Ειδικής Αγωγής. Περίπου 3500 αναπληρωτές για την Α/θμια και 1.500 για τη Β/θμια. Ο αρχικός προγραμματισμός του Υπουργείου προέβλεπε ένα μεγάλο μέρος των προσλήψεων να γίνει το Σεπτέμβριο ενώ μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το σύνολο σχεδόν των προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή.

newsbeast.gr

Τα προβλήματα στα ειδικά σχολεία

Αν και χτες έγινε αγιασμός στα ειδικά σχολεία, κανείς δεν ξέρει πότε θα λειτουργήσουν, καθώς τα κενά φτάνουν – και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν – το 60% των αναγκών. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικού, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού (άκρως απαραίτητου για τις βαριές αναπηρίες), χτύπησαν «κόκκινο» από την πρώτη κιόλας μέρα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, σε πολλά ειδικά σχολεία θα γίνεται το πολύ δύο ώρες μάθημα τη μέρα. Η τραγική κατάσταση, πέρα από την υποστελέχωση, επιδεινώνεται με το άλυτο ζήτημα της μεταφοράς, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν σχολείο μόνο τα παιδιά εκείνα τα οποία θα τα μεταφέρουν οι γονείς τους. Την ίδια στιγμή, στα πολυδιαφημισμένα «φιλανθρωπικά» κέντρα Ειδικής Αγωγής ζητάνε 300, 500 αλλά και 1.000 ευρώ από τους γονείς, αλλιώς ενημερώνονται ότι τα παιδιά τους δε θα γίνουν δεκτά.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, «η κυβέρνηση “πρώτη φορά Αριστερά”, αφού μας μπάφιασε με την κοινωνική της ευαισθησία, λεφτά δεν είχε να δώσει για προσλήψεις και τις ανάγκες των ειδικών σχολείων (…) Η μείωση των δαπανών, ο περιορισμός των προσλήψεων, το κλείσιμο ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης, η συρρίκνωση της δημόσιας παράλληλης στήριξης, για να φορτώσουν ακόμη περισσότερα βάρη σε όλη την οικογένεια, σπρώχνοντας τα παιδιά στην ιδιωτική παράλληλη αλλά και στην ιδιωτική Ειδική Αγωγή, είναι μία πλευρά των τραγικών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι οικογένειές μας, με τη νέα σχολική χρονιά (…)

Ομως, αυτή τη φορά χτυπούν κυριολεκτικά στο ψαχνό την οικογένεια του ανάπηρου, χρόνιου πάσχοντα, του παιδιού με αναπηρία, των λαϊκών οικογενειών, αφού επέβαλλαν από φέτος μείωση των δαπανών για την Πρόνοια κατά 50%. Αυτό, εάν τους αφήσουμε, θα έχει σαν αποτέλεσμα τα ιδρύματα για βαριά ανάπηρα παιδιά και κέντρα Ειδικής Αγωγής να οδηγηθούν στο κλείσιμο. Τα επιδόματα των ΑμεΑ θα κοπούν από τα περισσότερα παιδιά και τους ανάπηρους και θα συνδεθούν με το λεγόμενο κατώτερο εγγυημένο εισόδημα. Ψίχουλα, δηλαδή. Ενώ οι αναπηρικές συντάξεις για τους εργαζόμενους που σακατεύονται στη δουλειά τους θα ξεκινούν από τα 87 ευρώ. Αυτά ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, αλλά και οι δικοί μας της ΠΟΣΓΚΜΕΑ και της ΕΣΑΜΕΑ, ένοχα σιωπούν, γιατί συμμετέχουν άμεσα στη ληστεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

alfavita.gr

Loading...
  • europalso   ideascentral