Το Υ.ΠΑΙ.Θ. υπέστη στρατηγική ήττα μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να επιβάλει κάμερες και μικρόφωνα εντός των σχολικών αιθουσών. Μέτρο ανεφάρμοστο, επικίνδυνο, αντιπαιδαγωγικό που απέρριψε συλλήβδην το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Θ. Τσούχλος, Πρόεδρος Ο.Λ.Μ.Ε.

Η λέξη «δύνανται» αντιδιαστέλλεται με αυτή του «υποχρεούται» και δίνει την ευχέρεια στους εκπαιδευτικούς να μην υλοποιήσουν ένα απαράδεκτο ολίσθημα που θα οδηγούσε στην πλήρη απαξία έννοιες όπως παιδαγωγικό κλίμα, ελεύθερη έκφραση, ζώσα διδασκαλία.

Έξαφνα λοιπόν η επικαιρότητα άλλαξε. Κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιεύτηκε το «Σχέδιο Νόμου» για την Επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζουμε πως στις 30/4 είχε θέσει η Ο.Λ.Μ.Ε. αντίστοιχο ερώτημα στην Υπουργό Παιδείας λαμβάνοντας την απάντηση πως θα την απασχολούσε σε μελλοντικό και μη ορισμένο χρόνο. Τελικά άλλη μια « αποκλειστική διαρροή» κάλυψε το κενό της ανυπαρξίας κάθε ενημέρωσης και διαλόγου.

Δεν θα σταθούμε επί του παρόντος στο επίμαχο σχέδιο επί του οποίου «εργάζεται» η πολιτική ηγεσία. Θα επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην προτεινόμενη απομάκρυνση των αιρετών του κλάδου από τα συμβούλια επιλογής. Μέτρο πρωτοφανές και απολύτως άδικο που οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς. Οι εκπρόσωποί μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΚΥΣΔΕ- ΑΠΥΣΔΕ- ΠΥΣΔΕ) εκλέγονται κάθε διετία από το σύνολο των συναδέλφων και συμμετέχουν σε αυτά έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση κάθε δίκαιου αιτήματος, την προάσπιση της νομιμότητας αλλά και την αποφυγή κάθε αυθαιρεσίας. Αποτελούν βασικό πυλώνα της Ομοσπονδίας και είναι απόλυτα αναγκαίο συστατικό στοιχείο στο πλαίσιο της ομαλής και δημοκρατικής λειτουργίας της Διοίκησης.

Η Ο.Λ.Μ.Ε. έγκαιρα (11/11/19) με ανακοίνωσή της είχε επισημάνει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΙΕΠ περί της «απομάκρυνσης των αιρετών εκπροσώπων από τα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών Διοίκησης». Δυστυχώς όπως διαφαίνεται η πρόθεση θα γίνει πραγματικότητα. Διαφωνούμε πλήρως και για πολλοστή φορά καλούμε την Υπουργό Παιδείας σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο. Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση, οι ρήξεις και οι επιθέσεις δεν ωφελούν τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Απαιτείται ηρεμία και νηφαλιότητα, έτσι ώστε να λήξει χωρίς το παραμικρό πρόβλημα το τόσο δύσκολο φετινό σχολικό έτος.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ