Πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέσωσε την προσευχή στα σχολεία

Πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέσωσε την προσευχή στα σχολεία

Προεδρικό Διάταγμα – : Για δεύτερη φορά επιχειρήθηκε να καταργηθεί την πρωινή προσευχή από τα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας – Ποιός ο ρόλος του ΠτΔ

UPDATE: Η απάντηση του Υπ. Παιδείας στον Ν. Κακλαμάνη για την κατάργηση της πρωινής προσευχής

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθερίας του Τύπου», το οποίο επικαλείται δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, το ΠΔ που εστάλη προς υπογραφή και επικύρωση στο Προεδρικό Μέγαρο, προέβλεπε ρητά την κατάργηση της , αλλά υπήρχαν παρατηρήσεις ως προς την αντισυνταγματικότητα του μέτρου αυτού από το Συμβούλιο της Επικρατείας ().

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο , Προκόπης Παυλόπουλος, ανέπεμψε το ΠΔ πίσω στο Υπουργείο Παιδείας και στην επαναφορά του είχε μείνει μόνο η κατάργηση της αριστείας για την , όπου δεν υπήρχε τέτοιο κώλυμα.

Ο κ. Κακλαμάνης, σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Real FM επισήμανε πως «το κουμπί σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν ήταν η σημαία, μέσα στο ίδιο ΠΔ ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Αλλά στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το ΣτΕ, πάνω στις οποίες “πάτησε” ο ΠτΔ και το έστειλε πίσω το συγκεκριμένο κομμάτι».

Καταργείται έπαρση σημαίας και εθνικός ύμνος στα σχολεία

Πρόσθεσε δε με νόημα: «Τα μέλη της κυβέρνησης εκεί κυρίως στόχευαν, απευθύνονται στα αριστερά κομματικά τους φουσάτα, όσα τους έχουν απομείνει. Σε ανύποπτο χρόνο εγώ είχα προβλέψει ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή όπου μη έχοντας πλέον η συγκεκριμένη κυβέρνηση κανένα αριστερό αφήγημα, θα έκανε μια επίθεση θεσμικού τύπου».

Τι επισημαίνει το ΣτΕ και τι ορίζει το Σύνταγμα

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, το ΣτΕ παρατήρησε πως το σχετικό έγγραφο με την κατάργηση της πρωινής προσευχής από τα εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που προσκρούουν στο άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ρητά το εξής: «H Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

Το ΣτΕ, όπως ήταν λογικό κι επόμενο, αναγνώρισε στη νομολογία του ότι η μεγάλη πλειονότητα του Ελληνικού Λαού ανήκει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και συνεπώς η αρχή αυτή έχει εφαρμογή στο πάγιο Προεδρικό Διάταγμα για την πρωινή προσευχή.

 

Τι ισχύει για σημαιοφόρους και παραστάτες – Πώς θα επιλέγονται

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !