Ποιος είναι ο Αριστείδης Μπαλτάς που το όνομα του ακούστηκε για το Υπ. Παιδείας;

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/01/2015 - 18:21 | Author: Newsroom Ipaidia

Τέσσερα είναι τα πρόσωπα που θεωρούνται επικρατέστερα για τη θέση του υπουργού Παιδείας , ενώ δεν αποκλείεται στο πολιτικό σχήμα του υπουργείου Παιδείας να ενταχθεί και πρόσωπο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ειδικότερα πρόκειται για τους Βουλευτές Τάσο Κουράκη, Θεανώ Φωτίου, Κωνσταντίνο Τσουκαλά και τον καθηγητή Αριστείδη Μπαλτά.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Μάρνυς Παπαματθαίου στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ

Ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, που θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο νέος υπουργός Παιδείας πιστεύει, όπως λέει συχνά στις συνεντεύξεις του, ότι οι πολίτες της Ελλάδας «ωρίμασαν βίαια» τα τελευταία χρόνια και τώρα αυτό καλείται να κάνει και η ελληνική αριστερά.
Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι και από εκείνους που έχουν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος.
Η πρώτη φυσική ερώτηση του «Βήματος» είναι πως θα πρέπει κατά την γνώμη του να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση τον νέο Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που επί σειρά ετών έχει προκαλέσει τις γνωστές παρενέργειες στην λειτουργία τους. «Είναι γνωστό ότι διαφωνούμε κάθετα μ αυτόν τον νόμο, είμαστε αντίθετοι» λέει ξεκάθαρα ο κ. Μπαλτάς. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι σε όλες τις αλλαγές θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος.
Ο κ. Μπαλτάς είναι παλιό και ιστορικό στέλεχος του πανεπιστημιακού «μπλοκ» της ριζοσπαστικής αριστεράς, στην ευρύτερη ομάδα των «λογαχών» του ΕΜΠ που αποτελούν τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος στο Ίδρυμα. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι γνωστό, ότι πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες κατά του νέου Νόμου Πλαισίου Διαμαντοπούλου, αλλά και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ με το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα-Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ
Ασχολήθηκε παράλληλα με τη φιλοσοφία της επιστήμης και μελέτησε ιδιαίτερα το έργο των Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Σπινόζα, Ντεριντά, McDowell, Μπένγιαμιν.
Έχει πάρει πολλά κρατικά και πανεπιστημιακά βραβεία
Διανοούμενος, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και ενεργός πολιτικά στον ακαδημαϊκό χώρο, ο καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς, είναι σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η επικρατέστερη επιλογή για τον τομέα της Παιδείας που δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί σε υπερυπουργείο μαζί με τα χαρτοφυλάκια του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας.

Στο πλαίσιο του ολιγομελούς υπουργικού συμβουλίου συζητείται έντονα συγχώνευση αρμοδιοτήτων και χαρτοφυλακίων και στον ευρύτερο χώρο της Παιδείας. Δεν αποκλείεται λοιπόν να προκύψει ένα γιγάντιο υπουργείο Παιδείας με αναπληρωτές υπουργούς για τους τομείς του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας. Ο τομέας της Εκπαίδευσης είναι από μόνος του αχανής και κρίσιμος για αυτό είναι πιθανό να υπάρξει και εδώ αναπληρωτής ή ισχυροί υφυπουργοί, οι οποίοι θα αναλάβουν το πρακτικό μέρος της υλοποίησης των ριζικών αλλαγών που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις βαθμίδες.

Από αυτή την άποψη η επιλογή του Αριστείδη Μπαλτά στην κεφαλή αυτού του υπερυπουργείου, επιδιώκει, αν προκριθεί τελικώς, έναν ισχυρό συμβολισμό για νέο πνεύμα αλλά και πρακτικές στο χώρο της Παιδείας ευρύτερα.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Αριστείδης Μπαλτάς, θεωρείται φυσιογνωμία της ανανεωτικής αριστεράς στην Ελλάδα, βαθιά διανοούμενος και έντονα πολιτικοποιημένος από την εποχή της Χούντας οπότε ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Επιστρέφοντας από το Παρίσι, στη μεταπολίτευση, συνδέθηκε οργανωτικά με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και σήμερα είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ακαδημαϊκό χώρο ήταν πάντα ενεργός. Είχε ταχθεί ανοικτά κατά του νόμου Διαμαντοπούλου για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει άμεσα.

Σε άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής 25/1/2014, της ημέρας των εκλογών, ο Αριστείδης Μπαλτάς αναλύει το στίγμα της μετάβασης που θα σημάνει για την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση της αριστεράς:

Το αύριο, όπως αρχίζει κυριολεκτικά από απόψε, είναι η έκρηξη της λαϊκής δημιουργικότητας. Είναι ανάκτηση της αξιοπρέπειας, είναι διεύρυνση και εμπέδωση σχέσεων αλληλεγγύης, ισότητας, ελευθερίας, δικαιοσύνης. Είναι η δύσκολη επεξεργασία της στρατηγικής της μετάβασης. Όπως όλα θα καταλυθούν από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Που θα ανοίξει το κλειστό καπάκι.

Το βιογραφικό

Ο Αριστείδης Μπαλτάς είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα-Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ. Ασχολήθηκε παράλληλα με τη φιλοσοφία της επιστήμης και μελέτησε ιδιαίτερα το έργο των Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Σπινόζα, Ντεριντά, McDowell, Μπένγιαμιν.

Με στοιχεία απο TO BHMA /seepea-stella/alfavita.gr/360pedia.gr

Loading...


  • europalso   ideascentral