: Νέα δεδομένα στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής – Μόλις 36 τμήματα από τα άνω των 400 προχώρησαν σε φέτος, με αντικείμενα όπως η Πληροφορική, με Πολυτεχνικές Σχολές όπως η Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τα Παιδαγωγικά να δυσκολεύουν την εισαγωγή, ζητώντας επί της ουσίας υψηλότερου προφίλ φοιτητές.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι περισσότερες αλλαγές καταγράφονται στα περιφερειακά Ιδρύματα, με τα τμήματα που τα τελευταία χρόνια πραγματεύονται δημοφιλή αντικείμενα σπουδών να αυξάνουν το συντελεστή τους. Κραταιές σχολές όπως Νομικές και Ιατρικές παραμένουν με τον υψηλότερο συντελεστή, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων είναι πολύ μεγάλος.

Σχεδόν 20 τμήματα προχώρησαν σε αυξημένο συντελεστή για φέτος, δυσκολεύοντας την εισαγωγή των υποψηφίων. Με τον κατασκευαστικό κλάδο να «ανοίγει» πλέον στη χώρα, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ από 0,80 ανέβασε το συντελεστή στο 1,20, όπως και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο ίδιο τμήμα από 0,93 στο 1. Αντίστοιχα, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης από 0,90 πέρσι τον αύξησε στο 0,95.

Από το 1 στο 1,10 αύξησε το συντελεστή και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά.

Τρεις αλλαγές καταγράφονται και στα Τμήματα Πληροφορικής στην περιφέρεια. Ειδικότερα, το Τμήμα Πληροφορικής στην Καστοριά (Παν. Δυτικής Μακεδονίας), το Τμήμα Πληροφορικής στην Αρτα (Παν. Ιωαννίνων) και το Τμήμα Πληροφορικής στην Τρίπολη (Παν. Πελοποννήσου) αύξησαν το συντελεστή σε σχέση με πέρσι. Σημειώνεται ότι ήδη από την προηγούμενη χρονιά κάποια Τμήματα Πληροφορικής στην περιφέρεια είχαν ανεβάσει τον πήχη δυσκολίας, διατηρώντας το συντελεστή σταθερό φέτος. Τα παραπάνω τμήματα, αν και χαμηλόβαθμα, διατηρούν τα τελευταία χρόνια έναν σταθερό αριθμό εισακτέων και βρίσκονται στις πρώτες επιλογές κάποιων επιτυχόντων.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέβασε το συντελεστή στα Τμήματα Γεωπονίας, Κινηματογράφου και Πολιτικών Μηχανικών, τον κατέβασε όμως στο Τμήμα Ιστορίας, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας.

Το ΕΚΠΑ έκανε μόλις μία αυξητική μεταβολή για το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αύξησε το συντελεστή στο τμήμα Νοσηλευτικής στη Λάρισα.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέβασε το συντελεστή στο Παιδαγωγικό Προσχολικής Αγωγής, σε μία περίοδο προσλήψεων και διορισμών στην εκπαίδευση. Με βάση εισαγωγής για το 2023 τα 11.920 μόρια, το εν λόγω τμήμα είδε εντυπωσιακή άνοδο των υποψηφίων που το επέλεξαν στο μηχανογραφικό τους πέρσι, με 89 υποψηφίους να το έχουν ως πρώτη επιλογή.

Πολλά τμήματα επέλεξαν να ρίξουν το συντελεστή σε αντικείμενα όπως η Φιλολογία και η Φιλοσοφία, όπως στην περίπτωση του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα Τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και σε κάποια τμήματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Στις στρατιωτικές και στις αστυνομικές σχολές δεν υπήρξε καμία μεταβολή, καθώς ήδη από πέρσι οι Σχολές Ευελπίδων και οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού και οι Σχολές Ναυτικών Δοκίμων είχαν μειώσει το συντελεστή.

Τι είναι η ΕΒΕ

Κάθε χρόνο, ξεχωριστά, το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ορίζει ένα συντελεστή σε ένα εύρος από 0,80 έως 1,20 και στη συνέχεια αυτός ο συντελεστής πολλαπλασιάζεται με τη μέση επίδοση των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Το εύρος του συντελεστή, μεταφρασμένο σε απόλυτους αριθμούς επιδόσεων, μπορεί να κυμαίνεται σε βαθμούς από το 8 έως και το 14. Ενα μεγάλο χάσμα που τα προηγούμενα χρόνια έχει αφήσει έξω αρκετούς υποψηφίους κατά τη διαγωνιστική διαδικασία και στη συνέχεια από την εισαγωγή τους στην πρώτη τους επιλογή.

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποτελεί ένα πρώτο στάδιο αξιολόγησης ή «κόφτη» για τους επικριτές της των υποψηφίων με χαμηλές επιδόσεις από την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στα ίδια τα τμήματα να επιλέγουν το προφίλ του φοιτητή τους, με κάποια να διατηρούν το χαμηλότερο επίπεδο εισαγωγής το οποίο κυμαίνεται μεταξύ των 7.000 με 8.000 μορίων. Οσοι βρίσκονται κάτω από αυτό δεν εισάγονται σε κάποια σχολή. Για όσα τμήματα επιλέγουν τον υψηλότερο συντελεστή, μαθητές ακόμα και με 13.000 μόρια μπορεί να αποκλειστούν από το τμήμα.

Τμήματα που ανέβασαν τον πήχη της ΕΒΕ

Πανεπιστήμιο Τμήμα Συντελεστής ΕΒΕ 2023 Συντελεστής ΕΒΕ 2024
ΑΠΘ Γεωπονίας 1,10 1,20
ΑΠΘ Πολιτικών Μηχανικών 0,80 1,20
Δυτικής Μακεδονίας Πληροφορικής 0,90 1,00
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Πληροφορικής 0,80 0,90
Παν. Πελοποννήσου Πληροφορικής 1,00 1,10
Πολυτεχνείο Κρήτης Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 0,90 0,95
Παν. Δυτ. Αττικής Πολιτικών Μηχανικών 0,93 1,00
Πολυτεχνείο Κρήτης Χημικών Μηχανικών 1,00 1,10
Πανεπιστήμιο Κρήτης Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης 0,90 1,00
ΕΚΠΑ Διαχείριση Λιμένων και Ναυτιλίας 1,00 1,05

Τμήματα που έριξαν τον πήχη της ΕΒΕ

Πανεπιστήμιο Τμήμα Συντελεστής ΕΒΕ 2023 Συντελεστής ΕΒΕ2024
ΑΠΘ Ιστορίας και Αρχαιολογίας 1,20 1,10
ΑΠΘ Φιλολογίας 1,20 1,00
ΕΚΠΑ Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας 0,90 0,80
ΕΛΜΕΠΑ Νοσηλευτικής 1,00 0,80
Παν. Ιωαννίνων Μαθηματικών 1,05 1,00
Παν. Ιωαννίνων Φυσικής 1,05 0,90
Παν. Πατρών Λογοθεραπείας 1,05 1,00
Παν. Πελοποννήσου Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων 1,00 0,95

Πηγή Ελεύθερος Τύπος