: Τι δείχνουν όλα τα τελευταία στοιχεία για τις φετινές εξετάσεις – «Βλέπουμε για τρίτη χρονιά φέτος ένα μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων να μένουν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενα παιδί με επιδόσεις κάτω του 9,3 αναμένεται να μην έχει πρόσβαση σε καμία σχολή από το 1ο, 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Γιώργος Χατζητέγας.

Διαβάστε αναλυτικά τι γίνεται σε κάθε επιστημονικό πεδίο.

«Το φαινόμενο που είδαμε πέρσι με κενές θέσεις ακόμα και σε κεντρικά τμήματα, θα επαναληφθεί και φέτος. Για παράδειγμα, τμήματα με μεσαίες επιδόσεις, όπως το Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, έχει περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρσι, όμως δεν θα καλυφθούν, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι που . Αυτό θα οδηγήσει το 1/3 των υποψηφίων από ΓΕΛ στο παράλληλο μηχανογραφικό, το οποίο παρέχει πρόσβαση στα Δημόσια ΙΕΚ», συνεχίζει.

Ο κ. Χατζητέγας αποδίδει και τις μεγάλες μετακινήσεις που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ των επιστημονικών πεδίων και επηρεάζουν άμεσα το χάρτη των βάσεων εισαγωγής στις συνέπειες της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. «Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο έχει εξελιχθεί στο πιο δημοφιλές με το 36% αυτών να διεκδικεί πλέον μια θέση στα τμήματά του. Αντίθετα, το 2ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο προσφέρει τις περισσότερες θέσεις έχει απομείνει με μόλις το 18% του συνόλου των υποψηφίων», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι στο 2ο επιστημονικό πεδίο η Ελάχιστη Βάση εισαγωγής είναι πάνω από 9 ενώ στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο κάτω από το 8,5, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, κατά τα οποία ισχύει ο θεσμός της ΕΒΕ. Πρέπει να υπογραμμιστεί πάντως ότι μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, το φαινόμενο εισαγωγής υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς έχει εξαλειφθεί. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το 2020, ένα χρόνο πριν την εφαρμογή της, όταν η εισαγωγή σε τρία πανεπιστημιακά τμήματα γινόταν με βαθμούς κάτω από 1!

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται βάσει ενός συντελεστή που κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1,2 και της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο. Τα πανεπιστημιακά τμήματα επιλέγουν μεταξύ του εύρους των συντελεστών και θέτουν τον πήχη δυσκολίας για την πρόσβαση στα ΑΕΙ. Τα περιφερειακά τμήματα, τα οποία και λόγω μειωμένων οικονομικών αντοχών των ελληνικών νοικοκυριών παραμένουν χαμηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων, επιλέγουν στην πλειοψηφία τους τον χαμηλότερο συντελεστή, χωρίς όμως να αποφεύγεται το φαινόμενο των κενών θέσεων.

Ενδεικτικά πέρσι, από τις 68.000 θέσεις εισακτέων καλύφθηκαν οι 61.000 θέσεις, με τα κενά να εντοπίζονται ακόμα και σε κεντρικά τμήματα της Αθήνας.

«Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η εικόνα των φετινών πανελληνίων στην αποτύπωσή της όσον αφορά τους μέσους όρους των βαθμολογιών, είναι σχετικά κοντά στα περυσινά δεδομένα. Καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με πέρυσι πέτυχαν οι μαθητές του 1ου και του 2ου Επιστημονικού Πεδίου και χειρότερες αυτοί του 3ου. Παρόμοιες με πέρσι ήταν αυτές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Η φετινή ΕΒΕ δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι, διατηρώντας τον πήχη δυσκολίας σε αντίστοιχα επίπεδα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Δελίεζας, καθηγητής στον όμιλο Φροντιστηρίων «Αξία».

Μέσος όρος ανά πεδίο

Με κάποια στατιστική εξομάλυνση που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό των μέσων όρων ανά επιστημονικό πεδίο για το 2023, προκύπτει ότι το εύρος της ΕΒΕ αναμένεται να κυμανθεί ως εξής:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο από 9,38 έως 14,08 (πέρσι το αντίστοιχο εύρος ήταν από 9,05 έως 13,57)
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο από 9,84 έως 14,76 (πέρσι το αντίστοιχο εύρος ήταν από 9,47 έως 14,21)
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο από 9,30 έως 13,96 (πέρσι το αντίστοιχο εύρος ήταν από 9,62 έως 14,42)
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο από 8,36 έως 12,54 (πέρσι το αντίστοιχο εύρος ήταν από 8,37 έως 12,55)

Σημειώνεται ότι πρόκειται για εκτίμηση κατά προσέγγιση βάσει των επιδόσεων των υποψηφίων, με τις τελικές ΕΒΕ να αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη δημοσιοποίηση των επιδόσεων των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα στις αρχές Ιουλίου.

Την ίδια περίοδο, οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση και στο μηχανογραφικό τους δελτίο, το οποίο αυτόματα θα αποκλείει την πρόσβαση σε σχολές με υψηλότερη ΕΒΕ από τις επιδόσεις τους. Μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου οι υποψήφιοι θα έχουν διορία για να κλειδώσουν τις επιλογές τους, ενώ η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται και φέτος να έχει γίνει στα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα με τις προθεσμίες για το μηχανογραφικό δελτίο, τρέχουν και οι προθεσμίες για το παράλληλο μηχανογραφικό για πρόσβαση στα Δημόσια ΙΕΚ. Φέτος, προσφέρονται 22.436 θέσεις σε Δημόσια ΙΕΚ, έναντι 16. 544 πέρσι.

Υποψήφιοι ΓΕΛ ανά πεδίο

Ομάδα Προσανατολισμού 2023 2022 2021 2020 2019*
Ανθρωπιστικών Σπουδών 18.990 18.415 22.624 21.994 26.491
Θετικών Σπουδών 13.239 14.230 14.685 15.288 30.716
Σπουδών Υγείας 13.940 13.749 12.889 11.092
Οικονομίας και Πληροφορικής 26.696 25.251 24.508 23.558 24.428
Σύνολο 73.220 71.645 74.981 71.932 81.635

*Υπήρχαν τρεις Ομάδες Προσανατολισμού.

Υποψήφιοι ΕΠΑΛ

2023 2022 2021 2020 2019
15.350 15.108 16.608 15.544 12.821

Πανελλήνιες 2023: Πώς θα κινηθούν οι Βάσεις ανά Πεδίο 

Η ανάλυση από τον όμιλο Φροντιστηρίων «Αξία».

Χωρίς ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις αναμένεται να κινηθούν οι φετινές βάσεις, σύμφωνα με τις επιδόσεις των υποψηφίων, που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας.

Η μέση επίδοση δεν ξεπερνάει σε διαφορά το 0,5 σε σχέση με πέρσι, με αναλυτές και εκπαιδευτικούς να σημειώνουν ότι ακόμα και στα «ρετιρέ», τις δημοφιλείς Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνεία και κάποιες Οικονομικές σχολές φέτος δεν θα δούμε εντυπωσιακές βουτιές αλλά ούτε και άλματα. Η εισαγωγή για πολλούς, είτε αριστούχους είτε με μέτριες επιδόσεις, θα κριθεί στον… πόντο, μιας και οι φετινοί υποψήφιοι, μέρος της λεγόμενης «γενιάς της πανδημίας» αντέδρασαν περίπου όπως και οι περσινοί στο επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων.

Το φαινόμενο πολύ χαμηλών βαθμών σε Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσική συνεχίστηκε και φέτος, με τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού πεδίου (Οικονομίας και Πληροφορικής) να καταγράφουν γι’ ακόμη μια φορά αρνητικό ρεκόρ στις επιδόσεις τους στο μάθημα των Μαθηματικών, με το 70,04% να γράφει κάτω από τη βάση (σ.σ. πέρσι ήταν το 75%). Καλύτερες ήταν οι συνολικές επιδόσεις στο μάθημα της Εκθεσης, το μάθημα των Αρχαίων δυσκόλεψε αρκετούς μαθητές, δεδομένου ότι είχε αλλαγές και στη βαθμολόγηση, ενώ η Ιστορία σταθερά καταγράφει ένα ποσοστό μεταξύ 40% και 50% που γράφει κάτω από τη βάση. Η Χημεία και η Φυσική είχαν μεγάλα ποσοστό κάτω από τη βάση, αν και οι αριστούχοι σε ποσοστό ήταν ελαφρώς περισσότεροι, ενώ η Οικονομία απογοήτευσε λόγω χαμηλότερων των αναμενόμενων επιδόσεων.

Σε γενικές γραμμές, τις απώλειες από κάποια μαθήματα ισοφάρισαν οι καλύτερες επιδόσεις σε κάποια άλλα, με πολύ σημαντικό στοιχείο της φετινής χρονιάς, τις μετακινήσεις των υποψηφίων, με το 4ο επιστημονικό πεδίο πλέον να συγκεντρώνει το 36% του συνόλου και το οξύμωρο, το πεδίο με τις περισσότερες επιλογές, το 2ο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, να είναι το λιγότερο δημοφιλές, συγκεντρώνοντας μόλις το 18% των υποψηφίων.

Πανελλήνιες 2023 – Βάσεις 1Ο ΠΕΔΙΟ:Μικρή αύξηση στη Νομική Αθήνας

Με μία μικρή αύξηση υποψηφίων, η οποία δεν αντισταθμίζει τη μεγάλη διαρροή που έγινε πέρσι, καθώς το 1ο πεδίο έχασε σχεδόν το 20% των υποψηφίων του, ο ανταγωνισμός παραμένει αυξημένος για δύο λόγους: ο κόφτης της ΕΒΕ και οι περιορισμένες θέσεις. Στους αριστούχους δεν υπάρχουν μεγάλες μεταβολές, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μια μικρή αύξηση που θα μπορούσε να δώσει μία ήπια ώθηση στη Νομική Αθήνας, όχι όμως και στις υπόλοιπες Νομικές.

«Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η μέση επίδοση ανέβηκε μόλις κατά 0,5, γεγονός που δείχνει ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες μεταβολές όπως αυτές που βλέπαμε στο παρελθόν, εξηγεί ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Γιώργος Χατζητέγας.

Σημειώνει όμως ότι το φαινόμενο των κενών θέσεων σε κεντρικά πανεπιστήμια θα επαναληφθεί και φέτος, ιδίως στην περίπτωση του 1ου επιστημονικού πεδίου. Κάποια τμήματα με μεσαίες βαθμολογίες είχαν αύξηση εισακτέων, όμως λόγω ΕΒΕ, αρκετές θέσεις θα μείνουν κενές καθώς οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τον πήχη.

Στο μέτωπο των αριστούχων, στα Αρχαία αυξήθηκαν με το 4,87% να γράφει από 18 έως 20 (918 έναντι 410 πέρσι), όπως και στα Λατινικά με το 22,74%. Στην Ιστορία κατεγράφη υποχώρηση των αριστούχων και γενικότερα χαμηλότερες επιδόσεις. Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι έγραψαν ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με πέρσι, όχι όμως σε επίπεδο να καταγραφούν εντυπωσιακές διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ομίλου φροντιστηρίων «Αξία», στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένονται μικρές αυξομειώσεις.

Πανελληνιες 2023-Βάσεις 2Ο ΠΕΔΙΟ -Χωρίς μεγάλες αλλαγές

Καλύτερες επιδόσεις, χωρίς όμως μεγάλες μεταβολές στις βάσεις εισαγωγής αναμένεται να καταγραφούν στο 2ο επιστημονικό πεδίο. Οι αριστούχοι κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ και στις μεσαίες και χαμηλότερες σχολές δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, ίσως μια μικρή πτώση στις βάσεις εισαγωγής. Στο πεδίο των πολυτεχνικών σχολών, με μόλις δύο πέρσι να βρίσκονται πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων, οι φετινές βάσεις εισαγωγής αναμένεται να καταγράψουν σταθερότητα, ενώ και σε αυτό το πεδίο, θα υπάρξουν κενές θέσεις σε χαμηλόβαθμες σχολές.

Στη Φυσική και τη Χημεία, το 43% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ αντίθετα σε Μαθηματικά και Εκθεση οι επιδόσεις ήταν καλύτερες. Στα Μαθηματικά, το 72,42% έγραψε πάνω από τη βάση, ενώ και στην Εκθεση το ποσοστό αυτό ήταν άνω του 93%. Στους αριστούχους, το 14% έγραψε από 18 και πάνω σε Χημεία και Φυσική, με τα ποσοστά να κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Το μόνο στοιχείο που υποδηλώνει μια ήπια μείωση σε αυτό το πεδίο, κυρίως στις μεσαίες και χαμηλές σχολές είναι η μείωση των υποψηφίων. Με 1.000 υποψηφίους λιγότερους και πληθώρα επιλογών, ο ανταγωνισμός μειώνεται αισθητά στο 2ο επιστημονικό πεδίο και είναι πιθανόν να «σπρώξει» τις βάσεις εισαγωγής ελαφρώς προς τα κάτω, χωρίς όμως εντυπωσιακές διακυμάνσεις.

Πανελλήνιες 2023-Βάσεις 3ο ΠΕΔΙΟ:Αυξήθηκαν οι αριστούχοι

Μικρές αυξομειώσεις αναμένονται και στο 3ο επιστημονικό πεδίο, στο οποίο υπήρξε μικρή αύξηση των υποψηφίων. Οι Ιατρικές, που πέρσι βρέθηκαν στο σύνολό τους πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων, αναμένεται να έχουν ίσως μία μικρή ώθηση προς τα πάνω, λόγω της αύξησης των αριστούχων.

Στη Βιολογία, οι αριστούχοι ήταν ελαφρώς αυξημένοι σε σχέση με πέρσι με 2.137 έναντι 1.983 πέρσι, ενώ σε παρόμοια επίπεδα κινήθηκαν στη Φυσική και τη Χημεία.

Αυξημένος όμως ήταν και ο αριθμός των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση στη Βιολογία με το 39% αυτών να μην ξεπερνάει το 10, ενώ σε ποσοστό 46% έγραψαν κάτω από τη βάση στη Χημεία. Πολύ χαμηλές επιδόσεις είχαν και στη Φυσική με το 52,45% να γράφει κάτω από 10.

Σημειώνεται πάντως ότι στο εν λόγω πεδίο ο ανταγωνισμός και το επίπεδο παραμένουν υψηλά, καθώς ελάχιστες είναι οι σχολές και τα τμήματα με βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, σε αντίθεση με το 2ο επιστημονικό πεδίο, όπου οι σχολές κάτω από 10.000 μόρια ξεπερνούν τις 60 με 70.

Πανελλήνιες 2023- Βάσεις 4ο ΠΕΔΙΟ: Βατερλό στα Μαθηματικά

Το μάθημα της Οικονομίας αποτέλεσε έκπληξη για το εν λόγω πεδίο καθώς παρά τα βατά θέματα, αρκετοί ήταν αυτοί που κατέγραψαν χαμηλές επιδόσεις. Το 44,83% κινήθηκε κάτω από τη βάση, ενώ στην Πληροφορική οι υποψήφιοι με βαθμό κάτω του 10 περιορίστηκαν στο 38%, έναντι 39,84% πέρσι. Το Βατερλό στα Μαθηματικά ήταν αναμενόμενο με το 70% να γράφει κάτω από τη βάση αλλά και αισθητά μειωμένο σε σχέση με πέρσι που πάνω από το 75% είχε γράψει κάτω από τη βάση. Στην Εκθεση το 22,39% έγραψε κάτω από τη βάση.

Ο αριθμός των υποψηφίων αυξήθηκε γι’ ακόμη μια χρονιά, κατά 1.450 φέτος, τοποθετώντας το 4ο επιστημονικό πεδίο στην κορυφή ως πιο δημοφιλές.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ήπια αύξηση, πιθανώς σε κάποιες δημοφιλείς οικονομικές σχολές, χωρίς όμως μεγάλες μεταβολές. Οι αριστούχοι στην Πληροφορική αυξήθηκαν αισθητά σε σχέση με πέρσι, με 5.487 να γράφουν από 18 και πάνω έναντι 3.959 το 2022.

Η αύξηση αυτή αποδυναμώνεται από τους περιορισμένους αριστούχους στην Οικονομία με 4.315 έναντι 5.729 πέρσι.