: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες πανελληνίων και από τα στατιστικά στοιχεία με τις επιδόσεις , φαίνεται πως η εικόνα δεν είναι καλή, ενώ ταυτόχρονα προκύπτει ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θα σπρώξει εκτός πανεπιστημίων σχεδόν το 1/3 των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια και σχεδόν το 66% των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ.

Υπενθυμίζουμε ότι και τα ονόματα των επιτυχόντων θα φανεί και πάλι το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί η βάση εισαγωγής. Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις ημερομηνίες .

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στο σύστημα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα δουν ποιες σχολές τους επιτρέπει να συμπληρώσουν.

Φυσικά, για κάποιους δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσουν καμία σχολή και συνεπώς θα πρέπει να κατευθυνθούν στο Παράλληλο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΙΕΚ. Όταν οι υποψήφιοι κληθούν να δηλώσουν τα τμήματα προτίμησης στο Μηχανογραφικό θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν μόνο τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση.



Ο κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών. Στις φετινές πανελλαδικές πήραν μέρος περισσότεροι υποψήφιοι από πέρυσι. Δηλαδή το 2023 οι υποψήφιοι έφτασαν στους 73.200 ενώ το 2022 ήταν 72.000.

Βάσεις 2023 – Πώς πήγαν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες

Οι υποψήφιοι φέτος δεν έγραψαν καλύτερα από πέρυσι και άρα σε γενικές γραμμές και η κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν θα έχουν μεγάλες αποκλίσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Όσον αφορά όμως στα μαθηματικά και στην ιστορία οι υποψήφιοι επανέλαβαν την κακή εικόνα προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα στα μαθηματικά το 55.95% έγραψε κάτω από τη βάση και στην Ιστορία το 50,76%. Όμως και στα υπόλοιπα μαθήματα οι επιδόσεις δεν ήταν πολύ καλύτερη αφού και στη Φυσική το 48% έγραψε κάτω της βάσης, στη Χημεία το 44,85% αλλά και στα Αρχαία το 41,54%.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, η πορεία των βάσεων θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Οι μεσαίες επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρυσι αλλά και οι υποψήφιοι περισσότεροι.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών επιστημών οι υποψήφιοι μάλλον θα είναι και οι ποιο ευνοημένοι καθώς είναι λιγότεροι από πέρυσι κατά 991 άτομα . Οι βάσεις πάνε προς πτώση και κυρίως στις χαμηλόβαθμες και μεσαίες σχολές.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Υγείας, οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν χειρότερες από πέρυσι. Οι μεσαίες σχολές θα σημειώσουν πτώση των βάσεων και όπου θα υπάρχει άνοδος μορίων θα είναι οριακή.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής. Ίσως είναι το μόνο πεδίο στο οποίο θα υπάρχει άνοδος των βάσεων αλλά όχι εντυπωσιακή καθώς οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από πέρυσι αλλά οι επιδόσεις ίδιες με το 2022. Και φέτος οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) οι οποίοι έφτασαν στους 26.641