Χρήσιμες συμβουλές από τον Χρήστο Ταουσάνη, εκπαιδευτικό, προς υποψήφιους – .

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που προέχει είναι η καλή ψυχολογία.

«Πολύ σημαντική η διαχείριση των τελευταίων ημερών » επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Χρήστος Ταουσάνης σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας, καθώς την Πέμπτη ξεκινούν για τα επαγγελματικά και την Παρασκευή για τα Γενικά Λύκεια.

Όπως επισήμανε «έχουμε δει εμπειρικά ότι μπορεί να απογειώσει τις επιδόσεις ενός μαθητή ή να τις δυσκολέψει»

Υπενθυμίζεται πως δεν έχουν σημειωθεί αξιόλογες αλλαγές σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλήνιων εξετάσεων

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα

Θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Τα SOS και οι αλλαγές που πρέπει να γνωρίζετε

Οι αλλαγές στο μάθημα της έκθεσης

Στα ερωτήματα για το μάθημα της Έκθεσης, στα οποία θα κληθούν να δώσουν οι απαντήσεις οι υποψήφιοι των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων, υπάρχει μια μικρή αλλαγή.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά την περίληψη, προστίθενται 5 επιπλέον μονάδες. Δηλαδή, η περίληψη πλέον θα βαθμολογείται έως 20 μονάδες και ενδέχεται να δυσκολέψει παραπάνω τους υποψήφιους, με τη Β’ κατηγορία ερωτήσεων να «χάνει» 5 μονάδες

Οι αλλαγές στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών

Ακόμα μια αλλαγή που αφορά στον τρόπο βαθμολόγησης των υποψηφίων των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, του 1ου επιστημονικού πεδίου

Μέχρι πέρσι, στο μάθημα των Αρχαίων αποδίδονταν 60 μονάδες στο γνωστό κείμενο, το οποίο θεωρητικά είναι πιο βατό, και 40 μονάδες στο άγνωστο κείμενο. Από φέτος, οι μονάδες χωρίζονται σε 50 και 50, στο σύνολο των 100, με το επίπεδο δυσκολίας, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, να ανεβαίνει για τους υποψηφίους του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.

Πολλαπλός μέσος όρος

Σημαντική διαφοροποίηση και στους συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικό μάθημα. Αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος ανάλογα με το τμήμα που διεκδικεί θα έχει διαφορετικό μέσο όρο, καθώς κάθε πανεπιστημιακό τμήμα «πριμοδοτεί» διαφορετικό μάθημα.

Αριθμός εισακτέων

Για φέτος οι υποψήφιοι διεκδικούν 68.574 θέσεις σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, λόγω ΕΒΕ, είναι πιθανό να μην καλυφθεί το σύνολο των θέσεων

Μηχανογραφικό

Έπειτα από την ανακοίνωση των βαθμολογιών για τα εξεταζόμενα μαθήματα, στις αρχές Ιουλίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του μηχανογραφικού.

Παράλληλαμ οιυποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν και το παράλληλο μηχανογραφικό που αφορά την εισαγωγή τους σε δημόσια ΙΕΚ.

Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.