Η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Μακρή, ξεκαθάρισε μιλώντας στη Βουλή πως στις όσοι υποψήφιοι προηγούμενων ετών δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους θα εξεταστούν στα .

Συγκεκριμένα, η κ. Μακρή τόνισε πως «Για λόγους ίσης μεταχείρισης θα πρέπει και οι νυν υποψήφιοι και οι προηγούμενων ετών να εξεταστούν στα ».

Πιο αναλυτικά η υφ. Παιδείας τόνισε ότι:

Υπάρχουν πολλοί ουσιαστικοί λόγοι που κλείνουν υπέρ αυτής της απόφασης και δεν άπτονται αποκλειστικά της χρησιμότητας του συγκεκριμένου μαθήματος, αλλά συνδέονται με τη γενικότερη αναβάθμιση των προγραμμάτων.

Τα νέα προγράμματα ήταν αποτέλεσμα συνειδητής προσπάθειας και στροφής προς τα κλασικά γράμματα και την κλασική παιδεία με όρους που θέτουν στο επίκεντρο τον μαθητή.

Την προηγούμενη φορά, το 2020, που άλλαξε το σύστημα οι υποψήφιοι είχαν κατηγοριοποιηθεί στους υποψήφιους με το Νέο και Παλιό σύστημα, με πολλούς γονείς και υποψήφιους να διαμαρτύρονταν ότι αδικήθηκαν στην κατανομή των θέσεων στα ΑΕΙ. Τέτοια φαινόμενα δεν θέλουμε. Και υποθέτων δεν θέλετε και εσείς να επαναληφθούν .

Συνεπώς νέες νομοθετικές προβλέψεις δεν προβλέπεται να ληφθούν, προκειμένου οι απόφοιτοι να εξετασθούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας που ήδη έχουν διδαχθεί , διότι η απόφαση αυτή θα δημιουργούσε υποψηφίους δυο ταχυτήτων .Είναι πολύ πιθανόν να υπήρχε και θέμα ισότητας για την πρόσβαση των υποψηφίων στα , εφόσον οι υποψήφιοι θα εξετάζονταν σε διαφορετικά μαθήματα. Αυτό ημαίνει ότι τα θέματα σε ένα από τα δύο μαθήματα ενδεχομένως να είναι δυσκολότερα και να φανεί πως η διαδικασία είναι ευνοϊκότερη για κάποιους υποψηφίους έναντι άλλων.

Για λόγους ίσης μεταχείρισης θα πρέπει και οι νυν υποψήφιοι και οι προηγούμενων ετών να εξεταστούν στα .