: Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις ήταν τα  της Παρασκευής, με το ενδιαφέρον όλων και φέτος να στρέφεται στο μάθημα της που τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρήσει τους υποψηφίους.

Ελπίδα Οικονομίδη,

Η Χημεία αφορά τους υποψηφίους τόσο το 2ο όσο και στο 3ο επιστημονικό πεδίο, όπου τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν δει πτώση στις βάσεις των σχολών που περιλαμβάνονται σε αυτά, λόγω του ελάχιστου αριθμού υποψηφίων που κατάφεραν να ανταποκριθούν στα απαιτητικά θέματα.

Η και η , που για τελευταία φορά εξετάζεται φέτος, καθώς του χρόνου θα επανέλθουν τα Λατινικά, δεν δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για παρόμοια αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι.

Πώς επηρεάζεται η από τα σημερινά

Ανατροπές είχε φέρει πέρσι η εξέταση της Χημείας στους υποψηφίους του 2ου και 3ου , με το 47% αυτών να έχουν βαθμό κάτω από , και τις ακόμα και σε δημοφιλείς να υφίστανται σοβαρές απώλειες .

Αντίθετα, φέτος, οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών είναι πολύ πιο αισιόδοξες, καθώς τα θέματα κρίθηκαν ευκολότερα από πέρσι, με τη δυσκολία να εντοπίζεται σε μικρό αριθμό ζητουμένων, που θα ξεχωρίσει τους υποψηφίους με επιδόσεις από 17 και πάνω.

Ιδίως για τις επιστήμες Υγείας (3ο επιστημονικό πεδίο), εφόσον οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν ο μέσος όρος των επιδόσεων είναι πολύ πιθανόν να είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, επηρεάζοντας και την .

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η Χημεία έχει συντελεστή βαρύτητας 0,7, ενώ εφόσον επιβεβαιωθούν οι καλές επιδόσεις, ανατροπές προς τα πάνω θα φέρει και για τις σχολές του 2ου , ακόμα κι αν δεν ανήκει στα μαθήματα βαρύτητας.

Στα άλλα δύο μαθήματα, Κοινωνιολογία και Πληροφορική, οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι δεν δυσκολεύτηκαν οι μαθητές και οι επιδόσεις αναμένονται παρόμοιες με τις περσινές.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι πέρσι το 28% των υποψηφίων του 1ου επιστημονικού πεδίου έγραψε από 18 και πάνω ενώ και στο μάθημα της Πληροφορικής, σημειώθηκαν υψηλές βαθμολογίες.

«Κλειδί» η τελευταία μέρα των

Η τελευταία μέρα των αναμένεται με αγωνία καθώς εξετάζονται τρία μαθήματα βαρύτητας.

Η Φυσική, με συντελεστή βαρύτητας 0,7 για τους υποψηφίους του 2ου επιστημονικού πεδίου, εάν δυσκολέψει τους μαθητές, ανατρέπει τις εκτιμήσεις για καλύτερες βαθμολογίες φέτος στο εν λόγω πεδίο.

Η Ιστορία, κι αυτή με συντελεστή 0,7, θα έχει τη δική της βαρύτητα στον τελικό μέσο όρο επίδοσης, από τον οποίο θα προκύψει και η , σε μία χρονιά που μέχρι στιγμής τα θέματα δεν έχουν δυσκολέψει τους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Τέλος, το μάθημα της Οικονομίας με συντελεστή 1,3 θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των επιδόσεων των υποψηφίων του 4ου επιστημονικού πεδίου, με το μάθημα των Μαθηματικών να έχει ήδη δυσκολέψει κάποιους υποψηφίους, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς.