: Πόλος έλξης η Ιατρική και η Nομική . Σύμφωνα με τα των προτιμήσεων των φετινών υποψηφίων των , όπως αυτά καταγράφονται στα μηχανογραφικά δελτία, καταδεικνύουν ότι και οι φετινοί υποψήφιοι προτίμησαν ως πρώτη σχολή την Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ την οποία επέλεξαν 1.985 υποψήφιοι και ακολούθησε η Νομική σχολή πάλι του Πανεπιστημίου Αθηνών με 1.822 πρώτες προτιμήσεις.

Το τοπ-5 των προτιμήσεων

Από την ανάλυση των στοιχείων αποδεικνύεται ότι όσοι συγκεντρώνουν υψηλές μονάδες επιλέγουν Ιατρικές, Νομικές , υψηλόβαθμα τμήματα του Πολυτεχνείου καθώς και Οικονομικές σπουδές και σπουδές Πληροφορικής. Σε πολύ υψηλές θέλεις βρέθηκαν εφέτος και οι ψυχολογικές σχολές καθώς και οι σχολές Ναυτιλίας ενώ το γενικότερο σχόλιο είναι ότι οι υποψήφιοι επέλεξαν εφέτος τις αποκαλούμενες «παραγωγικές» σχολές, όπως αυτές του Πολυτεχνείου και όχι τις λεγόμενες «καθηγητικές» σχολές.

 

Η σύνδεση με την αγορά εργασίας είναι πάντα το ζητούμενο για τους νέους που έβαλαν ψηλά στις προτιμήσεις τους τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποτελεί πόλο έλξης μεταξύ των πολυτεχνικών τμημάτων με 1.550 πρώτες προτιμήσεις και βρίσκεται στην κορυφή. Υψηλή ήταν η ζήτηση και σε ορισμένες οικονομικές σχολές όπως στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία του Οικονομικού Πανεπιστήμιου με 1.195 πρώτες προτιμήσεις, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Από τους υποψηφίους που πέτυχαν στις φετινές , το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος, της τάξεως περίπου του 20%.Επίσης, το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%.

Γενικότερα το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%. H πτώση των βάσεων (νέο σύστημα) οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και, δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Εκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.

Δείτε πίνακες με τα στατιστικά των προτιμήσεων