«Όχι στην κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/10/2018 - 12:23 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Την αντίθεση της στην συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξέφρασε σήμερα η Σύγκλητος  του Ιδρύματος  με βάση το προς  διαβούλευση,  σχέδιο νόμου που κοινοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, έρευνας και Θρησκευμάτων που προβλέπει την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδς και την ένταξη τους στο .

Σε συνέντευξη τύπου  που δόθηκε στα γραφεία της διοίκησης του ο πρύτανης του Ιδρύματος επεσήμανε ότι η Σύγκλητος καλείται στην κρισιμότερη στιγμή της πενηντάχρονης  πορείας του να  αποφασίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για την τύχη των σπουδαστών, του εκπαιδευτικού προσωπικού, των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και την τύχη των τοπικών κοινωνιών και πολύ περισσότερο Θεσσαλίας, αναφορικά με την ισόρροπη οικονομική και κοινωνική τους συνεισφορά και ανάπτυξη.

 

Ακόμη ο κ. Ξενοφών Σπηλιώτης υποστήριξε ότι  «Όλο αυτό το διάστημα των εννέα και πλέον μηνών, από την αρχή της διαβούλευσης, το ΤΕΙ Θεσσαλίας συμμετείχε ενεργά και εποικοδομητικά με μελετημένες προτάσεις στο διάλογο, πιστεύοντας ότι συνεισφέρει καλόπιστα και δημιουργικά στην υπόθεση της οικοδόμησης ενός όντως μεγάλου εγχειρήματος για την Περιφέρεια και τη χώρα. Οι προτάσεις μας έτυχαν της έγκρισης της Συγκλήτου του Ιδρύματος με ομόφωνες αποφάσεις και κατετέθησαν επισήμως στο Υπουργείο, ώστε να διαμορφωθεί μία τελική πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο με όρους ισονομίας, ισοτιμίας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας για το Ίδρυμά μας. Απέναντί μας υπήρχε μία πρόταση που συντάχθηκε από το Π.Θ. σε πλήρη διαφοροποίηση με τη δική μας αντίληψη για το εγχείρημα. Το Υπουργείο με πρωτοβουλία του συνέστησε δεκαμελή “επιτροπή για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Π.Θ. και τα ΤΕΙ/Θ και ΤΕΙ/Σ” αποτελούμενη από άτομα της δικής του επιλογής, με σκοπό να συγκεράσει απόψεις, προτάσεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των τριών Ιδρυμάτων και να καταλήξει σε πόρισμα, με βάση το οποίο ο Υπουργός θα ενεργούσε για την υλοποίηση ή μη του εγχειρήματος της συνένωσης. Η συνέχεια είναι γνωστή  με την αδιαλλαξία και την προσβλητική συμπεριφορά του Π.Θ. προς το Ίδρυμά μας και την επί της ουσίας υιοθέτηση αυτών των συμπεριφορών αλλά και των θέσεων του Π.Θ. επί του σχεδίου συνένωσης από το Υπουργείο.  Όσον αφορά στο κεντρικό πρόσωπο του εγχειρήματος, τον Υπουργό Παιδείας, διαπιστώνεται με λύπη ότι αυτό που αρχικά φάνταζε ως δημιουργικός προβληματισμός για την αναγκαιότητα, ακόμα και την πολύπλευρη χρησιμότητα του εγχειρήματος των ακαδημαϊκών συγχωνεύσεων, μετά την επίσκεψή του στις αρχές Αυγούστου στο Ίδρυμά μας, φάνηκε πλέον ξεκάθαρα πως οι απόψεις-θέσεις του είναι περισσότερο επιδερμικές και πως ουσιαστικά ο ίδιος δεν επιθυμεί να αντιπαρατεθεί με την αδιάλλακτη στάση και συμπεριφορά, τα πολυποίκιλα συμφέροντα, ακόμα και με τις απαξιωτικές προκλήσεις των Πρυτανικών Αρχών και αρκετών μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση για μία εβδομάδα, αποτελεί τη χειρότερη έκδοση των όσων σχεδίων προηγήθηκαν, διότι εκτός της ακαδημαϊκής γεωγραφίας όπου δεν έχει υιοθετηθεί καμμία από τις προτάσεις μας, συντηρεί το καθεστώς των γενικών τμημάτων, κατά παρέκκλιση των όσων θεσμοθετήθηκαν σε προηγούμενες συνενώσεις. Επιπλέον στην περίπτωσή μας επινοήθηκε και θέλει να μας επιβληθεί ο “ξαφνικός θάνατος” του Ιδρύματος, όπως ξεκάθαρα φαίνεται και από το πρώτο άρθρο του σχεδίου “Κατάργηση του ΤΕΙ/Θ και ΤΕΙ/Σ”.

Η προηγηθείσα, προσχηματική όπως αποδεικνύεται, συζήτηση κατά το μακρύ διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2017, δεν επέφερε καμία βελτίωση στο σχέδιο συνένωσης, το δε διάστημα μιας εβδομάδας που προτείνεται για τη διαβούλευση, του επί το δυσμενέστερο κατατεθέντος σχεδίου, δεν θα αλλάξει σε τίποτα την ουσία της συνένωσης και της συνέργειας με το Π.Θ. όπως την εννοεί και τη διεκδίκησε το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καθώς και του ελλείματος εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί στην παρούσα χρονική συγκυρία, προτείνω στα μέλη της Συγκλήτου:

Την απόρριψη του προτεινόμενου σχεδίου νόμου και την άμεση απόσυρσή του από το Υπουργείο.

Την υλοποίηση της εξαγγελίας του Υπουργού, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα, για στήριξη των Ιδρυμάτων που επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία.

Η Σύγκλητος εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση και υλοποίηση των αποφάσεων της Συγκλήτου και την προάσπιση της συνέχισης της ύπαρξης και λειτουργίας του Ιδρύματος.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου δεν έλλειψαν οι αντεγκλήσεις και η πρόταση του πρύτανη του ιδρύματος ψηφίστηκε, από  14 μέλη ,ενώ  12 ψήφισαν  κατά και βρέθηκε και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Ο κ. Σπηλιώτης κάλεσε τους τοπικούς φορείς να πάρουν θέση για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τονίζοντας, ότι δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

 

Παράλληλα παρουσίασε τους λόγους κρίνεται απορριπτέο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και είναι οι εξής:

Το σχέδιο νόμου που έδωσε σε διαβούλευση ο Υπουργός Παιδείας, ρητά και κατηγορηματικά, καταργεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας, και αφήνει την πόλη της Λάρισας χωρίς κανένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου:

Καταργεί σχεδόν τα μισά από τα προπτυχιακά Τμήματα του ΤΕΙ.

Καταργεί όλα τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΤΕΙ.

Στερεί από τη Λάρισα τη Γεωπονική Σχολή, διαλύει τη Σχολή Υγείας & Πρόνοιας του ΤΕΙ, και αποκλείει κάθε προοπτική ανάπτυξης πολυτεχνικών Τμημάτων στη Λάρισα. Ουσιαστικά, μετατρέπει το ΤΕΙ Θεσσαλίας στην «τεχνική σχολή» του πανεπιστημίου του Βόλου.

Καταργεί κάθε ερευνητική δομή στη Λάρισα και μεταφέρει στο Βόλο το Ερευνητικό Κέντρο του ΤΕΙ.

Καταργεί όλα τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης του ΤΕΙ.

Καταργεί όλες τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του Τ.Ε.Ι.

Εισάγει διακρίσεις και ανισότητα σε βάρος όλων των κατηγοριών προσωπικού του ΤΕΙ.

Δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη διοικητικής μέριμνας και τεχνικής υποστήριξης των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ, οι οποίες αναμφίβολα σε μερικούς μήνες θα εγκαταλειφθούν πλήρως.

Μεταφέρει στο Βόλο όλη την τεχνική και διοικητική υποστήριξη, καθώς και την οικονομική διαχείριση των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ.

Καταργεί τον αυτοτελή προϋπολογισμό του ΤΕΙ, και μεταφέρει στο Βόλο τόσο τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και τις δημόσιες επενδύσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Λάρισα.

Μεταφέρει στο Βόλο τη διοίκηση και οικονομική διαχείριση του προτεινόμενου Αγροδιατροφικού Πάρκου Λάρισας.

Μεταφέρει στο Βόλο την οικονομική διαχείριση της περιουσίας της πόλης της Λάρισας, όπως η Αβερώφειος Σχολή και το Αβερώφειο Κληροδότημα.

Προβλέπει τη μεταφορά του Τμήματος Διαιτολογίας από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα, τη στιγμή που το Τμήμα έχει περίπου χίλιους φοιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να αλλάξουν πόλη.

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη σημερινή συνεδρίασή της απέρριψε, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας.

Το σχέδιο νόμου δεν έλαβε διόλου υπόψη του, σε κανένα απολύτως σημείο, τις ομόφωνες προτάσεις της Συγκλήτου του ΤΕΙ, που με τρόπο εποικοδομητικό έκανε λεπτομερείς και τεκμηριωμένες προτάσεις, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής που η ίδια η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει. Γι’ αυτό και είναι απορριπτέο αφού αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του ΤΕΙ, όσο και στις ρητές διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι δεν επρόκειτο να κάνει προτάσεις που δεν θα είναι αποδεκτές από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Άλλωστε, και η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ρητά ότι δεν μπορούν να γίνουν μεταβολές στη δομή των ιδρυμάτων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου.

Η απόρριψη του προταθέντος σχεδίου νόμου από τη Σύγκλητο του ΤΕΙ επαναφέρει τη συζήτηση στο αρχικό ερώτημα που έχει πραγματική αξία: Πώς θα εξασφαλισθεί η αυτοτελής και αυτοδύναμη ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λάρισα. Η Λάρισα είναι η τέταρτη πόλη της Ελλάδας και κινδυνεύει να μείνει χωρίς τριτοβάθμιο ίδρυμα. Εμείς καλούμε όλους τους φορείς και τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της πόλης να χαράξουμε μια άλλη προοπτική: Την προοπτική της αυτοτελούς και αυτοδύναμης ανάπτυξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λάρισα.

Loading...
  • europalso

    ideascentral