Μικροί ραδιοφωνικοί παραγωγοί από το Δημοτικό Σχολείο Λάλα

«Κατάληψη» της ΕΡΑ Πύργου χθες από εβδομήντα τον αριθμό μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λάλα και επίσης των «μεγάλων» τάξεων από το Δημοτικό της Νεμούτας!

Τα παιδιά συνοδευόμενα από επτά εκπαιδευτικούς πραγματοποιούσαν την εκδρομή τους στην πρωτεύουσα με βασικό σκοπό να παρακολουθήσουν κινηματογραφική προβολή ( άλλη για τα παιδιά των τελευταίων τάξεων άλλη για τους μικρούς ). Και αφού τους έφερε ο δρόμος τους ( και ο διευθυντής του σχολείου Αθανάσιος Κατσίμπελης) σταμάτησαν να δουν τον Ραδιοφωνικό Σταθμό, να μάθουν για την ιστορία του και το πώς λειτουργεί, υποβάλλοντας τον προϊστάμενο Π. Καραβίτη σε πλήθος ερωτήσεων : από ζητήματα τεχνικά που είχαν να κάνουν με τους πομπούς αναμετάδοσης, μέχρι και ηθικής τάξεως παρακαλώ, για το αν και πόσο επηρεάζουν οι δημοσιογράφοι την κοινή γνώμη και αν πρέπει να την επηρεάζουν!

Μάτια φωτεινά έξυπνα, πρόσωπα γελαστά, κουβέντες μετρημένες. Εξάλλου κάποια από αυτά τα παιδιά, έχουν εμπειρία καθώς το σχολείο τους συμμετέχει στο Eurora Radio, μέσω προγράμματος που εφαρμόζεται σε αρκετά σχολεία της Ελλάδας, ενώ έχουν ήδη μεταδοθεί δυο εκπομπές τους από την ΕΡΑ Πύργου στο πλαίσιο της δυνατότητας που δίνει η ΕΡΑ σε πολίτες και φορείς μέσα από το « Κάνε την εκπομπή τους» να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν την δική τους εκπομπή.

Εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες, στο σχολείο τους κάθε τάξη έχει και τον υπολογιστή της, με πρόσβαση στο Ιντερνέτ, είχαν άποψη για όλα και δήλωναν ενθουσιασμένα που στο σχολείο τους κάνουν «δημιουργικά πράγματα»….

Ένα ζωντανό παράδειγμα για το τι δυνάμεις μπορεί να κινητοποιήσουν εκπαιδευτικοί με ενδιαφέρον για τη δουλειά τους, με αγάπη για τα παιδιά χωρίς να προβάλλουν ως εμπόδιο την απόσταση από το κέντρο ή την έλλειψη μέσων . Το δικό τους σχολείο, έχει ανοίξει για αυτά τα παιδιά πολλά παράθυρα στον κόσμο…

Επίσκεψη στην ΕΡΑ Πύργου με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα του Ραδιοφώνου

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λάλα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ασχολούνται με το ραδιόφωνο και συμμετέχουν σε μια πρωτοποριακή δράση κάνοντας τις δικές τους εκπομπές στο πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο που μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Δεν ήταν λοιπόν δυνατόν να απέχουν από τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Ραδιοφώνου η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο, σαν σήμερα, στις 13 Φεβρουαρίου.
Μαζί με τους συμμαθητές τους, του Δημοτικού Σχολείου Νεμούτας επισκέφθηκαν χθες το πρωί (12 Φεβρουαρίου) την ΕΡΑ Πύργου. Αφού ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή της ΕΡΑ Πύργου κ. Κραβαρίτη και τους υπευθύνους της ΕΡΑ Πύργου κι αφού έθεσαν τα ερωτήματά τους και τις απορίες τους κι έλαβαν τις απαντήσεις από τους ειδικούς του ραδιοφώνου βρέθηκαν ζωντανά στο στούντιο της ΕΡΑ Πύργου με την δημοσιογράφο κα. Δήμητρα Διαμαντοπούλου. Ο ενθουσιασμός τους ήταν απερίγραπτος, ιδιαίτερα των μαθητών της ραδιοφωνικής ομάδας που μίλησαν στο στούντιο και ακούστηκαν στον αέρα καθώς ήταν η πρώτη τους επίσκεψη σε ραδιοφωνικό σταθμό στα πλαίσια του προγράμματος πολιτιστικών που υλοποιούν στο σχολείο τους και έχει θέμα : «European School Radio: Είμαστε στον αέρα».

Oι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σημερινή ημέρα του ραδιοφώνου που καθιερώθηκε το 1946 από τον ΟΗΕ να εορτάζεται σαν σήμερα ανήμερα της ίδρυσης του Ραδιοφώνου των Ηνωμένων Εθνών (13 Φεβρουαρίου του 1946).
Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ύστερα από πρόταση της UNESCO, με στόχο την προβολή της σημασίας του ραδιοφώνου, την ενθάρρυνση της δικτύωσης και διεθνούς συνεργασίας ανάμεσα στους ραδιοσταθμούς σε όλο τον κόσμο, την πρόσβαση στην πληροφόρηση μέσω του ραδιοφώνου και την κατοχύρωση της ελευθερίας έκφρασης μέσω των ραδιοκυμάτων. Συζήτησαν με τους υπευθύνους της ΕΡΤ για την εμπειρία τους από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και συμφώνησαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Κάνε την εκπομπή σου» της ΕΡΑ Πύργου με μια δική τους παραγωγή.
Στα πλαίσια της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας του Ραδιοφώνου οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λάλα θα παρακολουθήσουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τους μέσω του διαδικτύου την εκπομπή «Κλείσε τα μάτια για να δεις» ()

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου παραγωγής 2009, για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το ντοκιμαντέρ κάνοντας χρήση σπάνιου αρχειακού υλικού διατρέχει ιστορικά την πορεία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα από τις απαρχές του μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης το 1966. Καθ’ όλη τη διάρκεια ακούγονται αποσπάσματα ιστορικών ραδιοφωνικών εκπομπών, κυρίως ψυχαγωγικών, με τις φωνές σπουδαίων καλλιτεχνών και δημιουργών αλλά και μαγνητοφωνημένων συνεντεύξεων όπως, του Αλέκου Σακελλάριου και του Μίκη Θεοδωράκη.
Τέλος να σημειώσουμε πως το Δημοτικό Σχολείο Λάλα έχει προσκληθεί, ως συνεργαζόμενο σχολείο του Εuropean School Radio. να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα πρώτα Ραδιοφωνικά Βραβεία Ελλάδας και Κύπρου που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη στο “Νόησις» από 24-26 Φεβρουαρίου 2013. ()

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ