«Οι σχολικές καθαρίστριες παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔09/02/2020 - 10:32 | Author: Newsroom Ipaidia

Παρά τις Δύσκολες καιρικές Συνθήκες, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας των σχολικών καθαριστριών, το σωματείο μας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες Δήμου Φαιστού και Γόρτυνας, πραγματοποιήσαμε μία δυναμική κινητοποίηση στους αντίστοιχους Δήμους, Διεκδικώντας:

· Την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τώρα και την τακτική μηνιαία πληρωμή τους από εδώ και πέρα.

· Να σταματήσει το καθεστώς πολυετούς ομηρίας και ανασφάλειας.

· Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.

· Την απόδοση των ΜΑΠ για το τρέχον έτος, όπως και την απόδοση, σε χρήμα, των ΜΑΠ προηγούμενων ετών σε όλους τους Δήμους.

Τόσο ο Δήμαρχος Φαιστού, όσο και ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Δεσμεύτηκαν, ότι θα στηρίξουν τις σχολικές καθαρίστριες απέναντι στο νέο αντί-αναπτυξιακό νόμο και στο άρθρο 73, που προβλέπει την ανάθεση των έργων καθαριότητας σε εργολάβους. Δεσμεύτηκαν ακόμα για την καταβολή των ΜΑΠ (Μέτρων Ατομικής Προστασίας) και Γάλακτος για το τρέχον έτος και για την καταβολή των διεκδικούμενων χρημάτων από τα ΜΑΠ και το γάλα προηγούμενων ετών, όπου δεν έχουν καταβληθεί.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου καλεί τους Δήμους να κάνουν τις δεσμεύσεις τους πράξη. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών μέχρι να κατακτηθεί και η τελευταία διεκδίκηση.

Σε μία χρονική περίοδο που η γρίπη και οι ιώσεις θερίζουν τα σχολεία, οι σχολικές καθαρίστριες για άλλη μια φορά καλούνται να αναλάβουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος για τη φροντίδα και την υγιεινή των σχολικών μονάδων, δουλεύοντας ακούραστα, ακόμη κι αν οι ίδιες είναι άρρωστες, καθώς οι συμβάσεις εργασίας τις χαρακτηρίζουν «εργολάβους» και δεν δικαιούνται ούτε πυρετό να ανεβάσουν, ούτε να λείψουν με αναρρωτική άδεια.

Η τελευταία εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται σε κάθε σχολική μονάδα, οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που ζούν στα σχολεία.

Οι σχολικές καθαρίστριες- εργολάβοι, όπως τις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και οι δήμοι, με ωράριο που ξεκινάει μετά τη λήξη των μαθημάτων, καλούντε να εκτελούν το ακατόρθωτο, καθαρίζοντας δεκάδες τετραγωνικά μέτρα χωρίς αντίκρισμα.

Το αίτημα για μετατροπή όλων των συμβάσεων με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια και αποκλεισμούς, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ !!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το εμπαιγμό όλων των κυβερνήσεων, που εφαρμόζουν στην εργασία τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ, που εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ για φτηνό, χωρίς δικαιώματα ευέλικτο εργατικό δυναμικό και κρίνουν τη ζωή του λαού με όρους "κόστους".

Συνοδοιπόροι στον εμπαιγμό απέναντι στις καθαρίστριες και τα δικαιώματα τους, βρίσκονται οι ντόπιοι και ξένοι συνδικαλιστές. Αυτοί που τόσα χρόνια δεν έβγαλαν κιχ για τα προβλήματα των καθαριστριών, τις πολιτικές και τα κόμματα που τις επιβάλλουν, αλλά τρέχουν από κανάλι σε κανάλι για να πάρουν τις συνδικαλιστικές τους κορόνες μπροστά στα συνέδρια της ομοσπονδίας μας και της ΓΣΕΕ.

Αλήθεια που ήταν αυτοί οι συνδικαλιστές και οι συνδικαλίστριες όταν δίναμε με παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια τη μάχη ενάντια στην απληρωσιά, Πού ήταν όταν παλεύαμε για τα ένσημα τους;

Η εξόφληση σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας για τα έτη 2012 – 2016 που κατάφεραν και πληρώθηκαν οι καθαρίστριες του Δήμου Φαιστού δεν έγινε ούτε με ταξιδάκια στην Αθήνα, ούτε με φωτογραφίες στα υπουργεία. Έγινε με τον αποφασιστικό αγώνα των καθαριστριών και του σωματείου τους, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα κόντρα στις πιέσεις και τους εκφοβισμούς των σχολικών επιτροπών, είναι ο μόνος δρόμος για τις καθαρίστριες που μπορεί να φέρει αποτελέσματα και σε αυτό το δρόμο καλούμε κάθε καθαρίστρια να συμμετάσχει!!

Το σωματείο μας δεν θα σταματήσει ούτε λεπτό να παλεύει για τα αυτονόητα. Οι εργαζόμενοι να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους αλλά και να δουλεύουν με μόνιμες σχέσεις εργασίας σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς.

Δε ανεχόμαστε το άθλιο καθεστώς με το μπλοκάκι που πετσοκόβει τα εργασιακά τους δικαιώματα. Δε δεχόμαστε κανένα μεγαλοεργολάβο καθαρισμού στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο.

Μπροστά στην πανελλαδική απεργία της 18ης Φλεβάρη ενάντια στο ασφαλιστικό τερατούργημα, οι καθαρίστριες να βάλουν πλώρη για δυναμική απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς που τις θέλουν με την σφουγγαρίστρα και τον κουβά έως τα βαθιά γεράματα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΗΣ

ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: