με πολλά παιδιά να παραμένουν στο σπίτι με συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, εμετό, διάρροια και άλλα.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα Θεσσαλία, Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων, αλλά και προϊστάμενοι Νηπιαγωγείων του Βόλου κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη όσο και πρωτοφανή κατάσταση, καθώς εδώ και περίπου ένα μήνα τα τμήματα με δυσκολία διαθέτουν το 60-70% των μαθητών τους καθημερινά. Και οι απουσίες βέβαια οφείλονται στους μαθητές που ασθενούν και είναι αναγκασμένοι να παραμένουν σπίτι.

«Το να λείπει ένα 25-30% των μαθητών σε καθημερινή βάση, είναι πλέον κάτι δεδομένο», αναφέρει διευθυντής Δημοτικού Σχολείου της Νέας Ιωνίας και συμπληρώνει πως «υπάρχουν και άλλα παιδάκια που έρχονται στο Σχολείο, αλλά κατά τη διάρκεια της μέρας εκδηλώνουν συμπτώματα και ειδοποιούμε τους γονείς τους να έρθουν να τα παραλάβουν. Εμείς έχουμε ενημερώσει τους γονείς σε περίπτωση που τα παιδιά τους έχουν συμπτώματα, αν γίνεται να μην τα στέλνουν στο σχολείο, για να μην κολλήσουν και τα άλλα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα».

Το γεγονός ότι τα παιδιά βγήκαν από το αποστεωμένο περιβάλλον με τις μάσκες και τις αποστάσεις το οποίο είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός τα τελευταία δύο χρόνια, μάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση τόσο πολλών και επιθετικών ιώσεων.

«Είναι η πρώτη χρονιά μετά από δύο χρόνια που οι μαθητές έρχονται σχολείο χωρίς να φορούν μάσκες και αυτό τους κάνει ευάλωτους στις ιώσεις», ανέφερε διευθυντής.

Τα παιδιά χωρίς να αναπτύξουν αντισώματα τα τελευταία δύο χρόνια, είναι αδύναμα να αντιμετωπίσουν τις ιώσεις.

Κάποιοι ειδικοί , αλλά άλλοι αντιτείνουν πως αυτό δεν θα απέφερε κάτι, καθώς θα μετέθετε το πρόβλημα για αργότερα.

Με τον φόβο των ιώσεων και μάλιστα ενόψει Χριστουγέννων κάποιοι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκες στις αίθουσες για να μην κολλήσουν και να περάσουν όμορφα στις γιορτές.

Έρχεται ΝΕΑ ρύθμιση για τις απουσίες

Σύμφωνα με το ΙΝ, οδηγια προς τα σχολεία θα στείλει σύντομα το υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των απουσιών των μαθητών και μαθητριών που ασθενούν αυτές τις ημέρες από γρίπη.

Η σχετική οδηγία, όπως και πέρυσι, θα αναφέρει ότι στην περίπτωση επιβεβαιωμένης νόσησης από γρίπη μαθητή ή μαθήτριας του σχολείου, οι απουσίες του θα καταγράφονται κανονικά αλλά δεν θα προσμετρώνται στο τέλος της χρονιάς.

Οι σχετικές αποφάσεις επρόκειτο να ληφθούν στο τέλος Ιανουαρίου του 2023, ωστόσο το «κύμα» γρίπης έκανε την εμφάνιση του φέτος πολύ νωρίτερα στις σχολικές αίθουσες, πολλές από τις οποίες έχουν κυριολεκτικά… αδειάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Σύντομα θα σταλεί σχετική οδηγία

Έτσι, τις τελευταίες ημέρες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτσης βρίσκεται σε συνεχείς συνεννοήσεις με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας για να ρυθμίσουν όλα τα σχετικά θέματα.

Σύντομα οι διαδικαστικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί για να σταλεί η σχετική οδηγία, καθώς ήδη οι γονείς των μαθητών και μαθητριών κατακλύζουν τα σχολεία των παιδιών τους και τις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με ερωτηματικά και αγωνία για την δικαιολόγηση των απουσιών που κάνουν λόγω της γρίπης.