: Ποιά είναι τα 15 επαγγέλματα του μέλλοντος – Με την Τεχνητή Νοημοσύνη να έχει πυροδοτήσει δυσοίωνες προβλέψεις για ένα σαρωτικό της πέρασμα που θα εξαφανίσει, οι ειδικοί της εκπαίδευσης προβάλλουν στον αντίποδα τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται για τους νέους μέσα από τις νέες ειδικότητες που δημιουργούνται και θα καταλάβουν την κορυφή της λίστας με τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα, ο Ελεύθερος Τύπος σε συνεργασία με τον δρα Χρήστο Ταουσάνη, σύμβουλο Σταδιοδρομίας και ιδρυτή της EMPLOY EDU, παρουσιάζει 15 ειδικότητες, οι ανάγκες των οποίων ζυμώνονται τα τελευταία χρόνια με την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη στροφή στην πράσινη ενέργεια.

Σε πολλές από αυτές, ένα «παραδοσιακό πτυχίο» μπορεί να αποτελέσει ιδανική αρχή με την κατάλληλη εξειδίκευση και διά βίου μάθηση, ενώ ευκαιρίες υπάρχουν όχι μόνο για τους αποφοίτους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και για τους αποφοίτους της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Η κάθε ειδικότητα κρύβει ευκαιρίες για αποφοίτους και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

«Η αγορά εργασίας αλλάζει και επηρεάζεται καταλυτικά όχι μόνο από τις νέες τεχνολογίες που χαρακτηρίζουν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά και από την ταχύτατη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μια διείσδυση στους “παραδοσιακούς” κλάδους της Πληροφορικής, των Οικονομικών, της Τραπεζικής κ.λπ., αλλά και πληθώρα φαινομενικά άσχετων, όπως για παράδειγμα των Καλών Τεχνών, του Κινηματογράφου, της Υγείας», εξηγεί ο κ. Ταουσάνης.

Μηχανογραφικό 2023: Τα 15 επαγγέλματα του μέλλοντος

Ειδικοί – Μηχανικοί Τεχνητής Nοημοσύνης. Ο ειδικός εργάζεται πάνω στη δημιουργία, ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων και τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, συνδυάζοντας γνώσεις από κλάδους όπως η Επιστήμη Των Υπολογιστών, η Επιστήμη των Δεδομένων, η Νευρολογία, η Γνωσιακή Επιστήμη, σπουδές που κυρίως συναντώνται στον 4ο επιστημονικό πεδίο. Από την άλλη, οι μηχανικοί Τεχνητής Νοημοσύνης είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό ενός συστήματος μηχανικής μάθησης/λογισμικού που δίνει σε υπολογιστικά συστήματα τη δυνατότητα να αυτοματοποιούν προγνωστικά μοντέλα.

Γεροντολόγοι. Η Γεροντολογία είναι ένας διεπιστημονικός κλάδος με προοπτικές σταδιοδρομίας σε οργανισμούς, υπηρεσίες Υγείας και μακροχρόνιας φροντίδας. Με αφετηρία ένα πτυχίο κοινωνικού λειτουργού, νοσηλευτή, διατροφολόγου, εργοθεραπευτή (σπουδές 1ου και 3ου επιστημονικού πεδίου) μπορεί κάποιος να εξελιχθεί σε προσωπικός σύμβουλος φροντίδας της τρίτης ηλικίας. Η γήρανση του πληθυσμού παγκοσμίως θα δημιουργήσει ανάγκες στο άμεσο μέλλον για ειδικούς υγειονομικής περίθαλψης.

Αναλυτές Μεγάλων Δεδομένων. Οι αναλυτές δεδομένων είναι ήδη περιζήτητοι σε πεδία όπως η Τραπεζική, η Οικονομία, η Υγεία, τα Media. Η διαχείριση μεγάλων δεδομένων, η διασφάλιση της ποιότητας των εισαγόμενων δεδομένων, η ανάπτυξη δυνατοτήτων ανάλυσης και υποβολής εκθέσεων και η παρακολούθηση των επιδόσεων και των σχεδίων ελέγχου ποιότητας για τον εντοπισμό βελτιώσεων (με σπουδές κυρίως από το 4ο επιστημονικό πεδίο και πιθανώς και το 1ο), αναμένεται να κυριαρχήσουν ως δεξιότητες στους χώρους των πωλήσεων, έρευνας αγοράς, logistics, συμπεριφοράς καταναλωτή, ακόμη και γλωσσικών δεδομένων!

Μηχανικοί ΑΠΕ. Σύμφωνα με μαρτυρίες της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας, προβλέπεται ότι η παγκόσμια δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές από 3.609 γιγαβάτ το 2022 θα εκτιναχθεί στα 5.640 γιγαβάτ την επομένη πενταετία έως το 2027. Γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, βιομάζα, υδροηλεκτρική ενέργεια θα αποτελέσουν τα νέα πεδία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας (από αποφοίτους του 2ου επιστημονικού πεδίου) με ευκαιρίες και για αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπεύθυνοι Συμμόρφωσης. Οι υπεύθυνοι συμμόρφωσης είναι τα αρμόδια στελέχη για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης όλων των εταιρικών διαδικασιών και διεργασιών με το νόμο. Αποτελεί μία ακόμα εναλλακτική για τους αποφοίτους των νομικών σπουδών του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Ειδικοί Επαυξημένης & Εικονικής Πραγματικότητας. Ενας προγραμματιστής Επαυξημένης & Εικονικής Πραγματικότητας (AR-VR) είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας που μπορεί να αναπτύξει ελκυστικές εμπειρίες στον κόσμο της Επαυξημένης/ Εικονικής Πραγματικότητας και του Metaverse ή διαδραστικές εφαρμογές και αλληλεπιδράσεις. Το Gaming & SaaS Industry, η Εκπαίδευση, η Διαφήμιση και η Επικοινωνία αναμένεται να είναι οι κυρίαρχοι τομείς που θα χρειαστούν, μαζικά τα περισσότερα στελέχη τα επόμενα χρόνια από αποφοίτους κυρίως του 4ου αλλά και του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Οικονομικοτεχνολόγοι. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας, το FinTech καλύπτει κάθε είδους χρηματοοικονομική καινοτομία που βασίζεται στην πρόοδο της τεχνολογίας και μπορεί να οδηγήσει σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέες εφαρμογές, διαδικασίες ή νέα προϊόντα στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τα στελέχη χρηματοοικονομικής τεχνολογίας ή οικονομικοτεχνολόγοι (απόφοιτοι του 4ου επιστημονικού πεδίου, κυρίως των οικονομικών σπουδών), πρακτικά αποτελούν τη μετεξέλιξη των προγενέστερων οικονομικών και τραπεζικών στελεχών στους συναφείς κλάδους.

Γενετικοί Σύμβουλοι. Η Γενετική Συμβουλευτική συλλέγει πληροφορίες για το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό των ατόμων σχεδιάζοντας ένα γενεαλογικό δένδρο με το γενετικό προφίλ της οικογένειας εφαρμόζοντας μια γονιδιωματική ανάλυση. Ο γενετιστής (με σπουδές από τις Επιστήμες Υγείας του 3ου επιστημονικού πεδίου) παρέχει στοχευμένη συμβουλευτική, λαμβάνοντας υπόψη τα προσωπικά δεδομένα αλλά και την ιατρική και ψυχολογική κατάσταση των ασθενών, καθώς και όσων επιθυμούν να γνωρίζουν τις γενετικές προδιαθέσεις τους, ώστε να καταφύγουν στην πρόληψη.

9 Μηχανικοί Ρομποτικής. Το επάγγελμα αυτό αφορά την επιστήμη των μηχανικών για το σχεδιασμό και την κατασκευή ρομπότ. Δηλαδή, ένας διεπιστημονικός συνδυασμός γνώσεων από τον προγραμματισμό, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Μηχανική/Βαθιά Μάθηση, τη Φυσική έως την Ηλεκτρονική για τη δημιουργία – εποπτεία και λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος που σταδιακά κατακλύζει την παραγωγή. Απόφοιτοι του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου από θετικές σπουδές και Πληροφορική μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή την ειδικότητα.

Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης. Οι γνωστικές απαιτήσεις στα περισσότερα επαγγέλματα αλλάζουν ταχύτατα, όπως και οι απαιτούμενές τεχνικές και ήπιες δεξιότητες. Πλέον, μέσα από έναν απέραντο κατάλογο μορφωτικών επιλογών, συνδυαστικά με την ανάγκη για upskilling & reskilling, μια ειδικότητα που θα έρθει συμπληρωματικά στο ρόλο του επαγγελματικού συμβούλου θα είναι αυτή του συμβούλου επιμόρφωσης τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Οι σπουδές σε παιδαγωγικά και ιδίως στη θεωρητική προσέγγιση αυτών θα είναι μια ιδανική βάση για τον σύμβουλο, ο οποίος θα εστιάσει στη διάγνωση αναγκών ενός ατόμου, φορέα ή οργανισμού, και θα επιλέγει, με βάση συγκεκριμένους και μετρήσιμους δείκτες, την αποτελεσματική επανεκπαίδευση.

Υπολογιστικοί Γλωσσολόγοι. Η Υπολογιστική Γλωσσολογία είναι ένα νέο σχετικά γνωστικό πεδίο, το οποίο σχετίζεται με την υπολογιστική επεξεργασία της φυσικής γλώσσας για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η αναγνώριση λόγου, η κατανόηση και παραγωγή φυσικής γλώσσας, η σύνθεση λόγου, η εύρεση της πληροφορίας, η αυτόματη μετάφραση κ.ά. Φυσικά, οι πτυχές της πλέον αξιοποιούνται σε εφαρμογές όπως π.χ. οι εικονικοί βοηθοί και αποτελεί μια ιδανική επιλογή για όσους προέρχονται από το 1ο επιστημονικό πεδίο, οι οποίοι με τη βοήθεια των προγραμματιστών μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον κλάδο.

Blockchain Specialists. Η τεχνολογία του Blockchain αρχίζει να αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας. Από την εκπαίδευση έως την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics, το Blockchain διευκολύνει τρομερά τις συναλλαγές επιχειρηματικού δικτύου καταγράφοντας κάθε συναλλαγή δεδομένων στο δίκτυο. Προσφέρει επίσης αποτελεσματική παρακολούθηση των περιουσιακών μας στοιχείων, είτε είναι υλικά ή άυλα, και γεννά νέες ευκαιρίες για όσους θα κατακτήσουν γνώσεις σχετικές με την τεχνολογία. Οικονομολόγοι και απόφοιτοι Πληροφορικής μπορούν πλέον να απασχοληθούν με cryptos, NFT’s κ.λπ. Υπάρχουν όμως ευκαιρίες και για απόφοιτους Νομικής από το 1ο επιστημονικό πεδίο.

Κρυπτογράφοι και Αναλυτές Κυβερνοασφάλειας. Οπως διατυπώνεται στο Εγχειρίδιο Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κρυπτογραφία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια των συστημάτων και η σωστή χρήση της επιτυγχάνει εμπιστευτικότητα, αυθεντικοποίηση, ακεραιότητα κ.λπ. Οι κρυπτογράφοι μαζί με τους ειδικούς αναλυτές αξιολογούν τα συστήματα και διασφαλίζουν την κυβερνοασφάλεια, με κυρίαρχο τον τραπεζικό κλάδο και με πολλές δυνατότητες επέκτασης και σε άλλους. Απόφοιτοι Πληροφορικής και οικονομικών από το 4ο επιστημονικό πεδίο μπορούν να απορροφηθούν σε αυτή τον κλάδο.

Νευροεπιστήμονες. Οι νευροψυχιατρικές παθήσεις και οι διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι μια πρόκληση για τις σύγχρονες εταιρίες και τα σύγχρονα συστήματα Υγείας. Από την άλλη, η Νευροεκπαίδευση λογίζεται ως ένα πεδίο ύψιστης σημασίας για τα επόμενα χρόνια, τόσο για την τυπική όσο και για τη μη τυπική μορφή εκπαίδευσης. Οι νευροεπιστήμονες μπορούν να στελεχώσουν θέσεις από το marketing (1ο και 4ο επιστημονικό πεδίο) μέχρι τη θεραπεία (3ο επιστημονικό πεδίο) ανάλογα με την εξειδίκευσή τους.

Βιομέτρες. Σκοπός της Βιομετρίας είναι η γνώση και η δυνατότητα χρησιμοποίησης μεθόδων για τη συλλογή και επεξεργασία διαφόρων βιολογικών μετρήσεων. Μέσω στατιστικών και μαθηματικών μεθόδων, αντλεί δεδομένα σχετικά με έναν οργανισμό για βιομετρική ανάλυση, που χρησιμοποιούνται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, για την αναγνώριση ανθρώπων. Η βιομετρική ταυτοποίηση πάντως ήδη αποτελεί ένα στοίχημα ακόμα και για τη διεύρυνση της προσβασιμότητας των ευπαθών ομάδων, με τους βιομέτρες να είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν συστήματα που αξιολογούν και εφαρμόζουν την επιστήμη ή να έχουν καθοδηγητικό ρόλο για την ορθή αξιοποίηση των πορισμάτων της επιστήμης. Σε αυτή την ειδικότητα μπορούν να απορροφηθούν απόφοιτοι του 2ου και 3ου επιστημονικού πεδίου.