Κάθε χρονιά τα ίδια… και χειρότερα!

Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν τα μέλη του… συλλόγου Δασκάλων και νηπιαγωγών ν. Χανίων, παρουσιάστηκαν τα τεράστια προβλήματα που χρόνια τώρα παραμένουν ως έχουν και δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται.

Παραμένουν αρκετά κενά μετά την τοποθέτηση 119 αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση των Χανίων, όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Φώτης Ποντικάκης. Η εκτίμηση του Συλλόγου είναι ότι παραμένουν 215 κενά σε όλες τις ειδικότητες (αναλυτικά στον πίνακα) για να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως πέρσι.

Η εκτίμηση αυτή των ελλείψεων είναι σε σχέση με όσους υπηρετούσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά. Πέρσι οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν όλες, καθώς λειτούργησαν πληθωρικά τμήματα ακόμη και με 28 μαθητές, έγιναν συγχωνεύσεις και ειδικότητες όπως μουσικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, πληροφορικής, δεύτερη ξένη γλώσσα κ.ά δεν κάλυψαν όλα τα σχολεία.

Ειδικότητες όπως η Μουσική χρειάζονται επιπλέον τουλάχιστον 6 επιπλέον διορισμοί, καθώς τα μη ΕΑΕΠ σχολεία, στην πλειοψηφία τους, όλα τα τελευταία χρόνια δεν καλύπτονται με μουσικούς. Στα Γερμανικά χρειάζονται τουλάχιστον 8 επιπλέον εκπαιδευτικοί.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στην άμεση κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών και προσωπικού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση των Χανίων με διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά:

alt

Από την πλευρά του ο γ.γ του συλλόγου Αθανάσιος Σακελλαρίδης έδωσε το στίγμα της κατάστασης με την παρακάτω δήλωση: “Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Μιλάμε για πλήρη αποσάθρωση του δωρεάν και δημόσιου σχολείου με πρόσχημα την κρίση. Γυρίζουμε πίσω στον εργασιακό και εκπαιδευτικό μεσαίωνα. Θέλουμε αρωγούς τους γονείς. Δεν φταίμε εμείς για τα προβλήματα. Τους θέλουμε δίπλα μας στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις”.

Ο ειδικός γραμματέας του συλλόγου Μιχάλης Λαγουδάκης ήταν σαφής:

“Πρώτες μέρες παρουσίας των εκπαιδευτικών στα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά. Οι ευχές μας για μια καλή χρονιά με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα για τη δημόσια εκπαίδευση και τους λειτουργούς τους είναι ολόψυχεςκαι συνοδεύονται από την ειλικρινή μας διάθεση να παλέψουμε όλοι μαζί για την πραγματοποίησή τους.

Δυστυχώς όμως, για μια ακόμη φορά το αυτονόητο, στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, γίνεται ζητούμενο.Η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς παραμένει – στην Ελλάδα του 21ου αιώνα – άπιαστο όνειρο!!!

Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και παρά τα αρνητικά παραδείγματα των προηγούμενων ετών αυτή στάθηκε ως απλός παρατηρητής. Ο κ. Λοβέρδος δεν άκουσε τις φωνές αγωνίας των εκπαιδευτικών, δεν ενστερνίστηκε τις προτάσεις τους, δεν προσήλθε ποτέ σε ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα – παρά το γεγονός ότι ο ίδιος «δεσμεύτηκε» για κάτι τέτοιο – και δεν προχώρησε σε αποφασιστικές ενέργειες και οργανωμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ελληνικής εκπαίδευσης.

Αποτέλεσμα των μηδενικών διορισμών, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών από την υπηρεσία είναι η ύπαρξη πλέον των 6.000 κενών (μετά τις πρόσφατες 2.497 προσλήψεις αναπληρωτών στις 06/09/2014) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση την ίδια ώρα που η αδιοριστία μαστίζει τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Η «αξιολόγηση – χειραγώγηση», οι αδικίες που δημιούργησαν οι μετατάξεις και το νέο «Πειθαρχικό Δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων», η υποχρηματοδότηση και η διαρκής οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση των εκπαιδευτικών διογκώνουν το αρνητικό κλίμα στην εκπαίδευση.

Παραμένουν αρκετά κενά μετά την τοποθέτηση 90 αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση των Χανίων. Η εκτίμηση μας είναι ότι παραμένουν 244 κενά σε όλες τις ειδικότητες (αναλυτικά στον πίνακα) για να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως πέρσι.

Πέρσι οι ανάγκες δεν καλύφθηκαν όλες, καθώς λειτούργησαν πληθωρικά τμήματα ακόμη και με 28 μαθητές, έγιναν συγχωνεύσεις και ειδικότητες όπως μουσικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, πληροφορικής, δεύτερη ξένη γλώσσα κ.ά δεν κάλυψαν όλα τα σχολεία. Ειδικότητες όπως η Μουσική χρειάζονται επιπλέον τουλάχιστον 6 επιπλέον διορισμοί, καθώς τα μη ΕΑΕΠ σχολεία, στην πλειοψηφία τους, όλα τα τελευταία χρόνια δεν καλύπτονται με μουσικούς. Στα Γερμανικά χρειάζονται τουλάχιστον 8 επιπλέον εκπαιδευτικοί.

Είναι απαραίτητο να γίνουν μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και να ξεκινήσει ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ας καταλάβουν επιτέλους ότι η επένδυση στην εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική διέξοδο από τη βαθιά κρίση. Οι μαθητές αξίζουν πολλά περισσότερα από την εγκατάλειψη και τους πειραματισμούς που βιώνουν και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, που με το φιλότιμο τους κρατούν τη δημόσια εκπαίδευση ζωντανή, πρέπει να έχουν, επιτέλους, την αντιμετώπιση που τους αξίζει”.

Η κα Ντίνα Κληρονόμου αιρετό μέλος στο ΠΥΣΠΕ Χανίων δήλωσε: “Σήμερα τα σχολεία άνοιξαν αλλά δεν θα λειτουργήσουν… Αν τα σχολεία ξεκινούν σε πλήρη λειτουργία αρχές Δεκεμβρίου τότε αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος”.