Ξεσηκώνεται η Καρδίτσα για το σχέδιο Γαβρόγλου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/10/2018 - 10:39 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Έντονες διαμαρτυρίες και ξεσηκωμό των φορέων του Νομού Καρδίτσας προκάλεσε η δημοσιοποίηση του τελικού σχεδίου που προτείνει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη διάρθρωση του νέου , το οποίο θα προκύψει μετά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Φώτης Καραγιάννης, eleftheria.gr

Η απόφαση για μεταφορά του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στα γειτονικά Τρίκαλα που σήμερα είναι ίσως το πιο δυναμικό Τεχνολογικό Ίδρυμα της περιφέρειάς μας, με 900 σπουδαστές και την υψηλότερη βάση εισαγωγής επί σειρά ετών, εξόργισε τους τοπικούς εκπροσώπους που μιλούν για τεράστια αδικία η οποία πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.

Ειδικότερα, σε έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, ο βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Κώστας Τσιάρας, ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Καπράνας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Ντενίσης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ρούλα Νιάκα, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος με άλλους αιρετούς εκπροσώπους συλλόγων, απαίτησαν από τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου το γρηγορότερο συνάντηση για να τεθεί επί τάπητος το σχέδιο στο κομμάτι που αφορά στο νομό Καρδίτσας.

Οι αναφορές όλων που έγιναν κατά τη συνέντευξη είχαν ιδιαίτερα επιθετικό χαρακτήρα εναντίον του Υπουργού, τον οποίο κατηγόρησαν για εμπαιγμό, καθώς –όπως τόνισαν– επισκέφθηκε προσχηματικά την Καρδίτσα, δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις τοπικές προτάσεις, ούτε κάλεσε όπως είχε υποσχεθεί, τους φορείς του Νομού για διαβούλευση παρά τις οχλήσεις τους μέσω επιστολών.

Παράλληλα, εξαπολύθηκαν βολές και κατά των Καρδιτσιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για μυστικές συνεννοήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι οι φορείς έστειλαν ηχηρό μήνυμα στον Υπουργό πως εάν δεν ξανασυζητήσει το σχέδιο, τότε θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΡΙΠΑΣ

Χαρακτηριστικές του πνεύματος που επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου είναι οι παρακάτω τοποθετήσεις:

Ο κ. Τιμόθεος:«Δεν είμαστε εμείς μία άλλη Ελλάδα. Υπάρχουν εδώ Τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ που έχουν αναπτυχθεί και έχουν προσφέρει πολλά στην επιστήμη, στη γνώση, στην ανάπτυξη και στην πρόοδο του τόπου. Θα ήθελα να συναντηθούμε με τον υπουργό, να του εκθέσουμε την άποψή μας και να κατανοήσει και εκείνος πως δεν μπορεί μία τοπική κοινωνία να ορφανέψει και να δημιουργηθούν τόσο μεγάλα προβλήματα, που αδικούν την Καρδίτσα.

Ο κ. Τσιάρας: «Ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς αναμέναμε την πρόσκληση του κ. Γαβρόγλου για έναν γύρο ειλικρινούς διαλόγου στην Αθήνα γύρω από το θέμα του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αποτελούσε προσωπική δέσμευση του κ. Υπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καρδίτσα, ο κ. Γαβρόγλου έθεσε αιφνιδιαστικά σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ένα νέο σχέδιο που αποτελεί ουσιαστικά τη χειρότερη εκδοχή των αρχικών θέσεων της κυβέρνησης, και το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι ο μέχρι σήμερα διάλογος είχε καθαρά προσχηματικό χαρακτήρα. Μοναδικός σκοπός ήταν και παραμένει να «νομιμοποιηθούν» πολιτικά οι προειλημμένες αποφάσεις του κ. Γαβρόγλου να εκτοπίσει την Καρδίτσα από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Θεσσαλίας. Αγνοώντας ουσιαστικά όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να εμπαίζει την τοπική κοινωνία της Καρδίτσας και την ακαδημαϊκή κοινότητα που αντιτάσσεται στις μεθοδεύσεις του. Καλεί, σήμερα, να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τους φορείς, δηλαδή, που μέχρι σήμερα αγνοεί επιδεικτικά. Μετά από τρεις μήνες αναταραχής που έχει προκαλέσει στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Θεσσαλίας, δεν προκαλεί πλεόν εντύπωση η εμμονή του κ. Γαβρόγλου να αδικήσει την πόλη της Καρδίτσας. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως κάποιοι συνεχίζουν να βάζουν το κεφάλι τους στην άμμο».

Ο κ. Τσιάκος: «Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε σε δημόσια διαβούλευση (προσχηματική κατά την άποψή μας αφού διαρκεί μόλις 10 ημέρες) το σχέδιο νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το σχέδιο νόμου σε ό,τι αφορά στην Καρδίτσα αποτελεί ένα ακαδημαϊκό και κοινωνικό έγκλημα. Ακαδημαϊκό γιατί στερεί το δυναμικότερο τμήμα, το Διατροφής και Διαιτολογίας, από το ακαδημαϊκό campus που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας. Κοινωνικό γιατί στερεί από την τοπική κοινωνία περίπου 900 φοιτητές. Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε το υπουργείο είναι χειρότερο και από την αρχική του πρόταση που προέβλεπε τη μεταφορά μόνο της Διαιτολογίας στα Τρίκαλα και για την οποία είχαμε αντιδράσει έντονα σύσσωμοι οι φορείς και η τοπική κοινωνία. Θυμίζω ότι πραγματοποιήσαμε δύο συσκέψεις στην Αντιπεριφέρεια, όπου ομόφωνα η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και των τεσσάρων τοπικών βουλευτών είχαμε καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

1ο. – Το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας θα πρέπει να παραμείνει στην Καρδίτσα με τη σημερινή ενιαία και αδιαίρετη μορφή του.

2ο. – Τα τμήματα Δασοπονίας και Ξύλου και Επίπλου τα οποία συγχωνεύονται, πρέπει να ανωτατοποιηθούν, να αποκτήσουν πρόγραμμα σπουδών στο οποίο θα συμφωνήσει η ακαδημαϊκή κοινότητα των δύο τμημάτων και να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα.

3ο. – Να οριστικοποιηθεί η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση σχολής Δημόσιας Υγείας στην Καρδίτσα.

4ο. – Να ιδρυθεί έδρα σχολής στην Καρδίτσα με πιθανό τίτλο Τεχνολογίας Αγροδιατροφής, με την ένταξη σε αυτή των τμημάτων Κτηνιατρικής, Διατροφής και Διαιτολογίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας.

Στην ουσία αγνοήθηκαν όλα τα παραπάνω εύλογα και δίκαια αιτήματα. Η Καρδίτσα είναι ξεκάθαρα η μεγάλη χαμένη της νέας αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου. Ο κ. Γαβρόγλου κατά την εδώ επίσκεψή του μας άκουσε αλλά δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις μας.

Ο κ. Ταλιαδούρος: "Η πρόταση δεν είναι καταστροφική μόνο για την Καρδίτσα αλλά και για το ΤΕΙ.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση, δεν έχει ακουστεί η τοπική κοινωνία, δεν έχει ληφθεί υπόψη η ακαδημαϊκή κοινότητα. Πάμε σε ένα σχέδιο αυθαίρετο που οδηγεί σε πλήρη αποσύνθεση τη δομή της ανώτατης εκπαίδευσης στην περιοχή μας και πλήττει ιδιαίτερα τον νομό Καρδίτσας».

ΑΛΕΞΑΚΟΣ: ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος που απουσίαζε από την Καρδίτσα και επέστρεψε εκτάκτως, έδωσε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της πόλης παρουσία του αντιδημάρχου κ. Γιάννη Σβάρνα, στην οποία επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε προς διαβούλευση, είναι χειρότερο από το προηγούμενο, αφού μεταφέρει ολόκληρο το τμήμα Διατροφής και Τεχνολογίας στα Τρίκαλα και δεν απαντάει σε καμία περίπτωση στα αιτήματα που έχουμε ως φορείς. Θέλουμε να επισημάνουμε ως σύνολο των φορέων της Καρδίτσας γιατί δεν μας χωρίζει τίποτα, ότι εμμένουμε στα αιτήματα που είχαμε θέσει, δηλαδή να παραμείνει το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα, να ιδρυθεί Σχολή στην Καρδίτσα, να έχει επαγγελματικά δικαιώματα το, όπως αναφέρεται, τμήμα Δασολογίας και Τεχνολογίας Ξύλου και γενικότερα να ιδρυθούν και άλλα τμήματα σε ό,τι αφορά στα ΚΕΚ στην Καρδίτσα. Θεωρούμε το νομοσχέδιο κακό και για μας η μεταφορά του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στα Τρίκαλα είναι αιτία πολέμου. Επιμένουμε και θέλουμε η Σχολή Δημόσιας Υγείας να είναι στην Καρδίτσα αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα μπορούσε να πάει αυτή στα Τρίκαλα, σημείωσε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φύγει το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, δημιουργώντας πολλά προβλήματα και στους φοιτητές και στην πόλη αλλά και σε ένα επιτυχημένο τμήμα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε τους τρόπους αντίδρασης».

Ο κ. Αλεξάκος πρότεινε άμεσα συνάντηση των τοπικών φορέων με τον υπουργό Παιδείας, τη διοργάνωση συλλαλητηρίου και εφόσον χρειαστεί μετάβαση και διαδήλωση στην Αθήνα την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Επιπλέον σε περίπτωση που αυτό τελικά ψηφιστεί να συμφωνηθεί η αντίδραση για ακύρωση στην πράξη της μεταφοράς του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας.

 

Loading...
  • europalso   ideascentral