: Ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων Θέμα: Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 13-11-2020

Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ που έγινε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Α. ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΕΚΛΟΓΕΣ» ΤΗΣ 7Ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σχετικά με τις εκλογές-παρωδία της 7/11 για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια κατέθεσα στο ΚΥΣΔΕ την ακόλουθη δήλωση:
«Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών πέτυχε μια μεγάλη νίκη ενάντια στον αυταρχισμό και τον εκφυλισμό των δημοκρατικών διαδικασιών στις «ηλεκτρονικές» εκλογές των αιρετών αντιπροσώπων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων που έγιναν στις 7 Νοεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί δώσαμε την αποστομωτική μας απάντηση στις εκλογές παρωδία με τη συνολική ΑΠΟΧΗ που κυμαίνεται πάνω από 92% παρά την κινητοποίηση όλου του Διοικητικού μηχανισμού του ΥΠΑΙΘ που με νομικίστικα τερτίπια και λαθροχειρίες ανάρτησε στις εκλογικές πλατφόρμες αποσυρμένα ψηφοδέλτια, του Κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, τα «Εντέλλεσθε» της Γενικής Γραμματέως, τον καιροσκοπισμό συγκεκριμένων παρατάξεων και υποψηφίων που κρυφά ή φανερά καλούσαν τους συναδέλφους να τους ψηφίσουν, αλλά και τον φόβο και τον αυταρχισμό σε βάρος των εκπαιδευτικών! Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε “πανηγυρικά” το Υπουργείο:

 

“Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική διαδικασία εκλογών με 13.168 ψηφοφόρους” σε πάνω από 170.000 υπηρετούντες εκπαιδευτικούς! Θα συνιστούσαμε στην κ. Κεραμέως αντί να εκτίθεται προκαλώντας τη θυμηδία των δεκάδων χιλιάδων καθηγητών και δασκάλων, με τις δηλώσεις αυτές, να αντιληφθεί ότι η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που επέλεξε και προσπάθησε να επιβάλει με το ζόρι, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμου του κλάδου, δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα στην εκλογή αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών. Εκτός και εάν η Υπουργός έχει αποφασίσει, συνεχίζοντας την ίδια πρωτοφανή αντιδημοκρατική πρακτική, να ανακηρύξει αιρετούς ακόμη και με 5 ή 10 ψήφους από αυτούς τους «υποψηφίους» που ούτως ή άλλως είχαν αποσύρει την υποψηφιότητα τους!

Στο ΚΥΣΔΕ περίπου το 9% των εκπαιδευτικών προσήλθε στις «ηλεκτρονικές κάλπες», ψηφίζοντας με συντριπτικά ποσοστά (πάνω από 72%) την παράταξη της ΔΑΚΕ! Εξυπακούεται ότι οι εκλογές αυτές δεν έχουν πλέον καμία νομιμοποίηση από τον κλάδο, γι’ αυτό η Υπουργός Παιδείας οφείλει να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και να παρατείνει τη θητεία των εκλεγμένων από τον κλάδο αιρετών, όπως άλλωστε της δίνει τη δυνατότητα η τροπολογία που η ίδια ζήτησε να ψηφιστεί από τη βουλή, μέχρι να εκλείψουν οι κίνδυνοι από την πανδημία ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές δια ζώσης, όπως ορίζει το ΠΔ 1/2003 όταν θα διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις του συνέρχεσθαι και του απρόσκοπτα και δημοκρατικά συνδιαλέγεσθαι. Να τονίσουμε για άλλη μια φορά τη θέση των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝ.Ε.Κ.) αλλά και της ΟΛΜΕ η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην πραγματοποίηση αρχαιρεσιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ο κλάδος απονομιμοποίησε με την τεράστια αποχή το φιάσκο των εκλογών και δεν αναγνωρίζει τους όποιους «εκλεγμένους» από την εκλογική αυτή παρωδία! Ως εκ τούτου αναμένουμε τις παραιτήσεις των 2 «εκλεγμένων» της ΔΑΚΕ στο ΚΥΣΔΕ και όλων φυσικά των υποψηφίων της συγκεκριμένης παράταξης! Ήδη το ΔΣ της ΟΛΜΕ, έχει ζητήσει την παραίτηση όσων παρουσιάζονται ως «εκλεγμένοι» από τις εκλογές– παρωδία της 7ης Νοεμβρίου. Εκείνοι οι ελάχιστοι που ενδεχομένως δεν θα το πράξουν, δεν θα τύχουν καμίας αναγνώρισης και νομιμοποίησης από τον κλάδο. Μόνο τον εαυτό τους θα εκπροσωπούν και θα αποτελούν για τον κλάδο «ξένο σώμα». Ο κλάδος επιθυμεί εκπροσώπους που μέσα από δημοκρατικά κατοχυρωμένες και ζωντανές διαδικασίες με τη βούληση του θα έχει επιλέξει!

Είναι, τέλος, απολύτως σαφές πως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών-παρωδία που με αυταρχισμό επέβαλε αλλά και το φιάσκο της , η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως δεν μπορεί να παραμένει στη θέση της. Οφείλει να παραιτηθεί αμέσως δείχνοντας τουλάχιστον τη στοιχειώδη ευθιξία που επιβάλλει η μεγάλη ήττα της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθεί. Καμία δημοκρατική νομιμοποίηση δεν μπορεί να έχει για να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της υπουργού!

Το ηχηρό μήνυμα προάσπισης του θεσμού του αιρετού, των δημοκρατικών διαδικασιών, της ελεύθερης έκφρασης και της αντίστασης απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό που χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πετύχει τους στόχους του εστάλη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο! Οι αγώνες είναι μπροστά μας. Με καθαρούς στόχους, ενότητα και αγωνιστικότητα θα τους πετύχουμε. Για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης για δημοκρατία και ελευθερία στα σχολεία»!

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΔΕ

1. Χορηγήθηκε άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου σε ΔΔΕ σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν.3528/2007
2. Έγιναν δεκτές 15 αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών για σοβαρούς λόγους υγείας ή για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.
3. Έγιναν δεκτές 2 αποδεσμεύσεις εκπαιδευτικών για μετάταξη σε διοικητική θέση μέσω του ΕΣΚ για λόγους υγείας. Για το ίδιο ζήτημα ικανοποιήθηκε 1 αίτηση επανεξέτασης και εγκρίθηκε η αποδέσμευση του εκπαιδευτικού.

4. Εγκρίθηκε η αποδέσμευση 13 εκπαιδευτικών για μετάταξη σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
5. Έγιναν δεκτές 3 αιτήσεις απόσπασης και 3 ανακλήσεις αποσπάσεων σε ΠΥΣΔΕ.
6. Έγιναν δεκτές 2 ανακλήσεις αποσπάσεων σε ΣΜΕΑΕ.

7. Απορρίφθηκε 1 ένσταση εκπαιδευτικού επί των μεταθέσεων σε Μουσικά Σχολεία.
8. Συζητήθηκαν περιπτώσεις υπεραριθμίας εκπαιδευτικών σε Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Κανείς/καμιά εκπαιδευτικός δεν χαρακτηρίστηκε υπεράριθμος/η.

9. Τέλος έγινε ενημέρωση για οργανικά κενά που δεν καταχωρίστηκαν εμπρόθεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα inventory.
Δυστυχώς η πρώτη εργάσιμη εβδομάδα κλείνει με σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης, τόσο για μαθητές όσο και για εκπαιδευτικούς, ενώ έχει πέσει και το πληροφοριακό σύστημα μαθητείας των ΕΠΑΛ! Ωστόσο, όλες τις προηγούμενες ημέρες η Υπουργός Παιδείας διεμήνυε αλαζονικά στα ΜΜΕ ότι όλα είναι έτοιμα και ότι έχει πραγματοποιηθεί αναβάθμιση του δικτύου!

Η πραγματικότητα για άλλη μια φορά διαψεύδει οικτρά την κ. Κεραμέως, καθώς όπως αποδεικνύεται, το υπουργείο δεν φρόντισε να γίνει η απαραίτητη αναβάθμιση των διαδικτυακών υποδομών και πόρων του συστήματος! Μάλιστα, ήδη από τις 4/11 το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με ανακοίνωσή του υπογράμμιζε τις περιορισμένες δυνατότητες υποστήριξης ταυτόχρονων τηλεδιασκέψεων από την κάθε σχολική μονάδα. Ωστόσο η ανεπάρκεια και η αδιαφορία αυτής της κυβέρνησης για τη δημόσια εκπαίδευση δεν αφορά μόνο στις ψηφιακές υποδομές.

Ενώ δεν έχει προηγουμένως ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, οδηγηθήκαμε για δεύτερη φορά στην αναστολή της δια ζώσης διδασκαλίας, χωρίς μέριμνα για τα παιδιά που δεν έχουν τεχνολογικό εξοπλισμό, με διδασκαλία καινούριας ύλης, χωρίς επιμόρφωση, χωρίς πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και καθηγητών.

Το μόνο που της επέτρεψε να προβλέψει η αυταρχική της ιδεοληψία είναι απουσίες για τους μαθητές στην τηλεκπαίδευση, αυστηροποίηση των όρων προαγωγής και απόλυσης στο γυμνάσιο και Τράπεζα Θεμάτων στο λύκειο, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

Το Υπουργείο – για άλλη μια φορά- αγνόησε τις προειδοποιήσεις και τις επισημάνσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία βλέπει την εκπαίδευση των παιδιών της να καταρρέει ενώ η ίδια στενάζει κάτω από το βάρος της πανδημίας και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Απαιτούνται λύσεις τώρα με ουσιαστικό διάλογο με το ΥΠΑΙΘ για όλα τα εκπαιδευτικά ζητήματα!