Κινητοποίηση Φοιτητών Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κινητοποίηση Φοιτητών Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Ως Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη δράση που προγραμματίζουμε την Τετάρτη 19/02/2020 και ώρα 12μ, στην είσοδο του Πανεπιστημίου μας, Ελευθερίου Βενιζέλου 70, στην Καλλιθέα.

Το τμήμα μας, βιώνει αυτή τη χρονιά μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η κατάσταση αυτή αφορά τον υπερπληθυσμό φοιτητών, λόγω μετεγγραφών. Για το τμήμα μας είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται ο θεσμός των μετεγγραφών, καθώς πριν την πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ δεν υπήρχαν άλλα αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ στην Ελλάδα, με φυσική συνέπεια να μην προκύπτουν μετεγγραφέντες φοιτητές.

Η πανεπιστημιοποίηση οδήγησε, τη φετινή χρονιά, οι εισακτέοι φοιτητές στο τμήμα να ξεπερνούν τους 180. Τα προηγούμενα χρόνια εγγράφονταν συνολικά 60 έως 80 φοιτητές. Οι φετινοί εισακτέοι με γενική κατάταξη πανελληνίων (μη υπολογισμένες οι ειδικές κατηγορίες και μετεγγραφές) ήταν περίπου 80. Ο μέγιστος διαχειρίσιμος αριθμός φοιτητών (βάσει υποδομών και προσωπικού, υπολογισμένος από τα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου) είναι 100.

Η παραπάνω συνθήκη κάνει τις σπουδές, τόσο των φετινών εισακτέων, όσο και των φοιτητών άλλων ετών, μη βιώσιμες, τουλάχιστον με τη μορφή και στο επίπεδο που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Συνοπτικά – αναφέρεται εκτενώς στο συνημμένο κείμενο – οι προτεινόμενες από τη διοίκηση του πανεπιστημίου λύσεις θεωρούμε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές καθώς είτε αποκλείουν μεγάλο μέρος των φοιτητών από τις σπουδές, είτε υποβαθμίζουν έως και εξαφανίζουν κάποια απαραίτητα μέρη του προγράμματος σπουδών (ακύρωση εργαστηρίων, αδυναμία περαίωσης διαλέξεων με όλους τους φοιτητές παρόντες, πλήρης υποβάθμιση πτυχιακών/πρακτικών τα επόμενα χρόνια).

Η παρούσα κατάσταση διάλυσης των σπουδών μας, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επιχειρείται η εξίσωση των πτυχίων Δημόσιων Πανεπιστημίων και Ιδιωτικών κολλεγίων. Το γεγονός αυτό μας κάνει πολύ πιο ανήσυχους για τη συνέχεια.

Όπως αναφέραμε στην πρώτη παράγραφο, την προσεχή Τετάρτη καλούμε ενωτικά φοιτητές και καθηγητές συνολικά του πανεπιστημίου μας, σε καθιστική διαμαρτυρία, κλείνοντας το δρόμο μπροστά από τη σχολή. Συμβολικά, οι φοιτητές θα φορούμε τις εργαστηριακές μας ποδιές. Παράλληλα θα σταλεί ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Ν. Κεραμέως, που εκθέτει τα αίτια της διαμαρτυρίας και καταγράφει πλήρως τα προβλήματα.

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !