Η κατάρρευση της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων στις 21 Μαΐου 2025 επανέφερε έντονα στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την αξιοπιστία του ψηφιακού συστήματος που στηρίζει τις εξετάσεις των μαθητών σε όλα τα Λύκεια της χώρας.
Το περιστατικό, που θυμίζει ανάλογα επεισόδια από τον Μάιο του 2023 και το 2024, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τα αίτια της επαναλαμβανόμενης αυτής αποτυχίας, τα μέτρα θωράκισης που έχουν ληφθεί αλλά και την τεκμηρίωση του ισχυρισμού περί «κυβερνοεπίθεσης».
Σε μια περίοδο που η πλατφόρμα αυτή αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τη διασφάλιση της ισοτιμίας στις εξετάσεις, οι πολίτες και οι μαθητές απαιτούν πειστικές απαντήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία.
Δείτε επίσης Πότε κλείνουν τα σχολεία για το καλοκαίρι
Αναλυτικά η ερώτηση από την Ελληνική Λύση:
Κυρία Υπουργέ, Κύριε Υπουργέ
Στις 21/5/2025, η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας κατέρρευσε, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων σε πολλά Λύκεια της χώρας. Το Μάιο του 2023, είχε συμβεί, παρόμοιο περιστατικό, για δύο συνεχόμενες ημέρες, που ταλαιπώρησε χιλιάδες μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ, αρκετοί εκ των οποίων θα καλούνταν να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις της Γ’ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ελάχιστες ημέρες μετά.
Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από τα Υπουργεία Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά το πρόσφατο περιστατικό, – “κυβερνοεπίθεση” και ταυτοποίηση χρηστών – δείχνουν να είναι ακριβώς ταυτόσημα με το περιστατικό του Μαΐου του 2023. Δηλαδή, κάποιοι καταφέρνουν να προσβάλλουν το ίδιο υποσύστημα, για δεύτερη φορά, με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια αποτελέσματα, απλά σε μικρότερη διάρκεια χρονικά.
Μετά το περιστατικό του Μαΐου του 2023, σε εξειδικευμένη ιστοσελίδα σε θέματα τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας, αναφέρθηκε ότι: «….οι μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο)…» που επικαλέστηκε το ΙΕΠ, στο Ενημερωτικό σημείωμα μετά το περιστατικό, το Μάιο του 2023, δεν αποτυπώνονται πουθενά, από τα στοιχεία που είναι δημοσίως διαθέσιμα από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Το ίδιο υποστήριξε και η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, σε σχετικό δελτίο τύπου.
Σύμφωνα με τους διαχειριστές της ιστοσελίδας, από την πρώτη στιγμή της κυβερνοεπίθεσης, ζήτησαν να αναρτηθούν τεχνικά στοιχεία που να υποδηλώνουν τις λεπτομέρειες της επίθεσης, αλλά απάντηση δεν πήραν. Ένα παρόμοιο επεισόδιο, φαίνεται να έλαβε χώρα, το Μάιο του 2024, χωρίς επιπτώσεις, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΕΠ, που επιβεβαίωσε το γεγονός, οι επιθέσεις αποκρούστηκαν χάρη στα μέτρα τα οποία είχαν ληφθεί. Πριν από αυτό, το Μάρτιο του 2024, από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., είχε εκδοθεί πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων, για την «Αναβάθμιση Συστήματος Κλήρωσης, Διανομής και Διαχείρισης Θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.)», με προβλεπόμενο κόστος χρηματοδότησης 595.200 €. Η πράξη, εντάχθηκε στο «ΤΠΑ ΥΠΑΙΘΑ – ΤΟΜΕΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2021-2025», με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στις 19/12/2024, με ημερομηνία έναρξης 24/04/2025 και ημερομηνία λήξης 30/04/2026.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1.Ποια είναι τα ακριβή αίτια της πρόσφατης κατάρρευσης της πλατφόρμας της Τ.Θ.Δ.Δ .;
2.Πώς διαπιστώνεται και πως τεκμηριώνεται ότι πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό «κυβερνοεπίθεσης»; Παρακαλώ να μου χορηγήσετε την επίσημη αναφορά πρόσφατου περιστατικού (incident report) από τις 21/5/2025.
3.Είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα θωράκισης, της πλατφόρμας της Τ.Θ.Δ.Δ., από κακόβουλες ενέργειες;
4.Πώς τεκμαίρεται η συμμόρφωση της πλατφόρμας ΤΘΔΔ με τα πρότυπα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον κανονισμό NIS2 της Ε.Ε.;
5.Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον;
6.Σε ποια φάση υλοποίησης, βρίσκεται η πράξη «Αναβάθμιση Συστήματος Κλήρωσης, Διανομής και Διαχείρισης Θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ. Θ.Δ.Δ.)»;
Η ερωτώσα Βουλευτής
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ
Δείτε επίσης Ασφάλεια στα σχολεία: Ευθύνη της Πολιτείας ή ζήτημα τύχης;