Στα βασικά σημεία της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο αναφέρθηκε στη Βουλή η και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Βασιλικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός είπε «χαίρομαι ιδιαίτερα που την ερώτηση για την πολιτική του βιβλίου την απευθύνει ο κ. Βασιλικός, ένας λόγιος, ένας συγγραφέας, με τα πονήματα του οποίου η δική μου γενιά μεγάλωσε».

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «από τους τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ουδείς κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πολιτική για το βιβλίο», προσθέτοντας ότι «μόνον η κ. Ζορμπά στο τέλος σχεδόν της κυβερνητικής θητείας, πέντε μήνες πριν την λήξη της τετραετίας, στις 29 Μαρτίου 2019, ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ενός νέου φορέα, του ‘Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού’, για την σύνταξη του οποίου ποτέ δεν ζήτησε τις απόψεις της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού».

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στα βασικά σημεία της στρατηγικής για το βιβλίο, η οποία σύντομα θα παρουσιαστεί στην πλήρη έκτασή της. Μεταξύ αυτών, είναι ο «συντονισμός των συναρμοδίων κρατικών δομών», ο «συντονισμός επιμέρους θεμάτων, επιχορηγήσεις, εκθέσεις, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και πλατφόρμες, όπως οι Βιβλιοnet, Οσδελnet, ΕΒΕ κλπ, στο πλαίσιο μιας ενιαίας αντιμετώπισης του βιβλίου», η «διαμόρφωση δεικτών παρακολούθησης της υλοποίησης (αποτελεσματικότητας) και της αποδοτικότητας των δράσεων για το βιβλίο (απήχησή τους στο κοινό, υπογραφές συμβολαίων για αγορά πνευματικών δικαιωμάτων ελληνικών τίτλων από ξένους εκδοτικούς οίκους κλπ), ώστε να είναι δυνατή και η αναγνώριση των προβλημάτων που προκύπτουν, αλλά και των θετικών στοιχείων», καθώς και η «συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξωστρέφειας για το ελληνικό βιβλίο, το οποίο συνίσταται στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου προγράμματος μεταφράσεων, σε συνδυασμό με δράσεις προβολής, προώθησης και δικτύωσης, αλλά και πρωτοβουλίες κινητικότητας για Έλληνες συγγραφείς».

Σύμφωνα με την υπουργό, «η δημιουργία ενός νέου φορέα για το βιβλίο δεν αποκλείεται a priori. Θεωρούμε ότι θα ήταν θετική, ως επιχειρησιακός βραχίονας που θα συντόνιζε τις επιμέρους δράσεις των κρατικών δομών, και θα βρισκόταν σε άμεση συνεργασία με όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών της αγοράς του βιβλίου. Ένας φορέας με χαρακτηριστικά εντελώς διαφορετικά από τα προβλεπόμενα στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Επίσης, πάντα σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στην πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να συντονίσει τη διαδικασία ώστε οι φιλαρμονικές μουσικές σχολές της Κέρκυρας να ενταχθούν στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η υπουργός υπογράμμισε τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης, στην διατήρηση της ιδιαίτερης μουσικής παράδοσης του νησιού, αλλά και στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και των συλλογικοτήτων», συμπληρώνει μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.