H ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς αναφορικά με τα προβλήματα στα σχολεία:

Ως Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους γονείς και τους εκπροσώπους των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Η προσέλευση των γονιών είναι πολύ ενθαρρυντική και σημαντική για την καταγραφή και την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα των σχολείων.

 

Δυστυχώς, βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να ξεκινήσουμε με αναφορά στον τραγικό θάνατο μαθητή από τις Σέρρες μέσα στο σχολείο. Αυτό το εξοργιστικό γεγονός, που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, αναδεικνύει την ανάγκη να πάρουμε ως γονείς στα χέρια μας το μέλλον των παιδιών μας.

 

Καθημερινά συνειδητοποιούμε ότι τα προβλήματα στα σχολεία είναι πολλά. Αρκετά από αυτά καταγράφηκαν και στη σύσκεψη. Παλαιότητα κτιρίων, ακατάλληλα κτίρια ή κοντέινερ ή υπόγεια, προβλήματα επικινδυνότητας στις σχολικές αυλές αλλά και στα ίδια τα κτίρια, ανεπαρκής συντήρηση σε καυστήρες και λέβητες, υποστελέχωση σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και μάλιστα σε ασφυκτικά γεμάτα σχολεία, έλλειψη υποδομών για εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ και σε πολλές περιπτώσεις και έλλειψη ολόκληρων σχολικών κτιρίων σε γειτονιές, αλλά και ενός ειδικού σχολείου στην Καλαμαριά.

 

Και πέρα από τα κτίρια, και τα ίδια τα παιδιά δεν έχουν την απαιτούμενη στήριξη. Βγαίνουν συνεχώς στην επιφάνεια ζητήματα που εδράζουν στην απουσία ομαλής ένταξης, συνύπαρξης και κοινωνικοποίησης των μαθητών εντός και εκτός σχολείου, όλο και μεγαλώνει το φαινόμενο της σχολικής βίας, πληθαίνουν οι αποκλίνουσες συμπεριφορές, η ψυχική υγεία των παιδιών διαπιστώνουμε μετά λύπης ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα.

 

Δεν μπορούμε να μην συμπεράνουμε ότι όλα αυτά τα προβλήματα έχουν κοινή ρίζα. Η ασφάλεια των παιδιών και οι κατάλληλες υποδομές αποτελούν απλά κόστος και γι’ αυτό παραμερίζονται από τους αρμόδιους φορείς. Η απάντηση σε αυτό είναι η οργάνωση και η μαζικότητα. Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον και αυτό το συμπέρασμα εξήχθη από τη σύσκεψη αυτή.

 

Αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε από κάθε σχολείο όλα τα αντίστοιχα ή και άλλα ανάλογα προβλήματα. Καλούμε τους γονείς και τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να καταγράψουν και να μας στείλουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους, συνοδεύοντάς τα και με φωτογραφικό ή άλλο οπτικό υλικό, όπου είναι δυνατόν.

 

Ήδη έχει υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση που μας δίνει δύναμη να εντείνουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την προσπάθεια. Τα προβλήματα στα περισσότερα σχολεία είναι κοινά και μπορούν να λυθούν με ενιαία και από κοινού αντιμετώπιση. Το διαπιστώσαμε και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Παράλληλα, ορίζουμε ήδη συναντήσεις με γονείς και Συλλόγους γονέων που έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας στους χώρους των σχολείων τους για να συζητήσουμε και επιμέρους λύσεις που πρέπει να δοθούν άμεσα.

 

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους! Μαζί και ενωμένοι, μέσα από τη συνεννόηση και τη συνεργασία μπορούμε να διεκδικήσουμε αποφασιστικά να αποτελούν τα σχολεία έναν τόπο ασφαλή, έναν τόπο ποιοτικής μόρφωσης, έκφρασης, χαράς, δημιουργικότητας, κοινωνικοποίησης και ξεγνοιασιάς. Και μπορούμε να το πετύχουμε!