Ενόψει της νέα σχολικής χρονιάς και με ένα νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης στα σκαριά, η ανάγκη να γίνει έλεγχος σε όσα στοιχεία δηλώνουν οι σχολάρχες στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων “φουντώνει”.

Εξάλλου, δεν είναι λίγα όσα σχολεία, μετά την ίδρυσή τους, δεν κατέθεσαν ποτέ εκ νέου “φάκελο” στο

Διορία 24 ημερών δίνει το υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να καταθέσουν πλήρεις φακέλους για τα ιδιωτικά σχολεία των περιοχών τους. Πρόκειται για αίτημα που έχει απευθύνει προ καιρού ξανά η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο, ενόψει της νέα σχολικής χρονιάς και με ένα νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της στα σκαριά, η ανάγκη να γίνει σε όσα στοιχεία δηλώνουν οι σχολάρχες στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων “φουντώνει”. Εξάλλου, δεν είναι λίγα όσα σχολεία, μετά την ίδρυσή τους, δεν κατέθεσαν ποτέ εκ νέου “φάκελο” στο υπουργείο Παιδείας.

“Είναι αναγκαίο να ελεγχθεί η νομική μορφή λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, ο διακριτικός τους τίτλος, η επωνυμία τους και εάν αυτά συμπίπτουν με τα της αδειοδότησής τους” αναφέρει προς τους τοπικούς διευθυντές εκπαίδευσης ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Σταύρος Μποφυλάτος, καλώντας με σχετική εγκύκλιο να συνεργαστούν με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες του Δημοσίου για να εξακριβωθεί:

* Αν τα ιδιωτικά σχολεία είχαν ή όχι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα όταν αδειοδοτήθηκαν εκ νέου με βάσει τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 και του Ν. 4278/2014.

* Αν οι νέοι ιδιοκτήτες σχολείων με το πρόσφατο νομικό πλαίσιο είναι σύζυγοι ή συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού με τους παλιούς ιδιοκτήτες.

* Αν η νομική μορφή με τα οποία λειτουργούν -φορολογικά και ασφαλιστικά- τα σχολεία συμπίπτει με αυτή της αδειοδοτήσεώς τους από το υπουργείο.

* Αν διαπιστώνονται παραβάσεις, προκειμένου να προχωρήσουν οι αντίστοιχες ενέργειες.

“Αν οι παραβάσεις που διαπιστώσετε υπερβαίνουν τα όρια δικαιοδοσίας σας, να αποστείλετε τη σχετική έκθεση στην υπηρεσία μας, προκειμένου να ασκηθεί αρμοδίως ο πειθαρχικός έλεγχος” τονίζει ο Στ. Μποφυλάτος στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) έστειλε χθες επιστολή στον υπουργό Παιδείας, καταγγέλλοντας πως “Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στους οποίους οφείλονται πολλοί μήνες δεδουλευμένων, όχι μόνο δεν εξοφλούνται, αλλά απολύονται”. Μάλιστα, αναφέρουν ως “δράστη” περιστατικού σχετικού τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου των Σχολαρχών και ιδιοκτήτη του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου Αριστοτέλειο στην Κόρινθο, που “απέλυσε δύο ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που ήταν εδώ και έναν χρόνο απλήρωτοι”.

ΑΥΓΗ