Ποιά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για μία εβδομάδα σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, ανακοινώνεται με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Δραματικές ώρες λόγω κακοκαιρίας

οι ώρες είναι δραματικές, με ανθρώπους να είναι εγκλωβισμένοι σε σπίτια και καταστήματα, ενώ κάτοικοι κάνουν έκκληση για βοήθεια, καθώς σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται χωρίς τροφή και νερό για περισσότερο από ένα 24ωρο.

Δεν είναι τυχαίο πως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην ΕΡΤ εκανε λόγο για άγνωστο αριθμό αγνοουμένων, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανέφερε πως πρόκειται ίσως για «το πιο δύσκολο φαινόμενο στα χρονικά της Πολιτικής Προστασίας, από πλευράς σφοδρότητας του φαινομένου και της διάρκειας αυτού».

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel καταγράφηκαν πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σε σχέση με εκείνα που είχαν καταγραφεί ως αποτέλεσμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης κατά την κακοκαιρία Ιανός ήταν 317 mm στο Περτούλι, ενώ κατά την κακοκαιρία Daniel ήταν 910 mm στη Ζαγορά Πηλίου.

Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς τις προηγούμενες ημέρες, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους λόγω της πολύ μεγάλης έντασης των φαινομένων.

«Υπάρχουν πτώματα στο δρόμο»

Για πτώματα στο δρόμο στην περιοχή Μαραθέα Καρδίτσας, έκανε λόγο ο εγκλωβισμένος στην περιοχή Πολύβιος Πολύζος.

Μιλώντας στο Mega και ερωτώμενος για το αν είναι όλοι στο χωριό καλά, ο εγκλωβισμένος πολίτης, ανέφερε: «Όχι. Όχι. Εδώ στο χωριό υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πνιγεί. Δεν έχει πάει κανείς να τους βγάλει. Πέρασαν τα παιδιά με τη βάρκα και είδαν πτώματα στο δρόμο».

O ίδιος παραμένει εγκλωβισμένος με περίπου 50 ακόμα άτομα στο σπίτι του: «Είμαστε στη Μαραθέα Καρδίτσας, στο σπίτι μου έχουμε 50 άτομα εγκλωβισμένα. Δεν έχει έρθει κανείς να μας δώσει νερό. Ότι έκαναν, έκαναν τα παιδιά του χωριού με αυτοσχέδιες βάρκες που έχουν επειδή είναι κυνηγοί. Έχουμε καλέσει πυροσβέστες από χθες το βράδυ και πήραν μια έγκυο γυναίκα και μια γυναίκα με ένα βρέφος».

Όλο το χωριό γύρω στα 200 άτομα βρίσκονται σε δύο διαμερίσματα.

Ξεσπούν οι συγγενείς ηλικιωμένης που πνίγηκε

Ο θεσσαλικός κάμπος έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με δρόμους να παραμένουν ακόμα πλημμυρισμένοι, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και για τέταρτη ημέρα εγκλωβισμένους κατοίκους να περιμένουν μια σανίδα σωτηρίας.

«Η γιαγιά ήταν 98 χρόνων, ήταν κοτσονάτη αλλά μας την πνίξανε. Ήταν μέσα, δεν μπορούσαμε να τη βγάλουμε, ακόμα μέσα είναι δεν μπορούμε να πάμε. Επιπλέει μέσα στα νερά», λέει η κόρη της νεκρής ηλικιωμένης, που πνίγηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας.