Τι είπε για τον σε εφήβους και συγκεκριμένα μαθητές Λυκείου που ετοιμάζονται να δώσουν   ο επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής ανέφερε πως βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου ένα μεγάλο κομμάτι πλέον του πληθυσμού έχει πια , βλέπουμε τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, όπου τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά, και βλέπουμε το αποτέλεσμα που έχει η μετάλλαξη Δέλτα.

Εμβολιασμοί που δίνουν

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το κατά πόσο ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό παιδιών, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως «ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις , ώστε την επόμενη χρονιά να μην έχουν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε από τον εμβολιασμό στους εφήβους και σε άλλες χώρες και από την εξέλιξη της πανδημίας».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως τα στοιχεία για το της Moderna, αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, είναι λίγα, γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα πιο διαδεδομένα, της Pfizer και της ΑstraZeneca, παρουσιάζουν μικρές διαφορές στην αποτελεσματικότητά τους μετά και τη δεύτερη δόση.

Για το Johnson & Johnson ανέφερε πως ακόμα δεν έχουν αρκετά νούμερα, αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα.

Τι γνωρίζουμε για το πολυδύναμο εμβόλιο

Το απόγευμα, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε ένα νέο πειραματικό εμβόλιο, το οποίο και φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει δυνητικά όλους τους κορωνοϊούς.

Σχολιάζοντας το σκεύασμα αυτό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως τα εμβόλια που έχουν πολυδύναμο χαρακτήρα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και για τη γρίπη, εδώ και αρκετά χρόνια, και είναι αρκετά ελπιδοφόρο για να αντιμετωπίσουμε πολλές νόσους αναπνευστικών συνδρόμων. Ωστόσο, είπε πως σε αυτή τη φάση θα πρέπει να έχουμε αυτό το πολυδύναμο εμβόλιο στο πίσω μέρος του μυαλού μας.