Εμπλοκή με τους θεσμούς προέκυψε ακόμα και στα θέματα Παιδείας! Σε μαραθώνια εξελίχθηκε η προγραμματισμένη να διαρκέσει μόλις μία ώρα συνάντηση του υπ. Παιδείας Ν. Φίλη με το Κουαρτέτο για το τριετές πλάνο στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κοντά στη διαπραγμάτευση οι θεσμοί προέβαλαν ισχυρές ενστάσεις στον κ. Φίλη για διάταξη που πέρασε το υπ. Παιδείας με τον πρόσφατο νόμο και με την οποία ουσιαστικά επανέφερε το προηγούμενο καθεστώς της εργασιακής σχέσης και της δυνατότητας απολύσεων εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία διάταξη που ίσχυε από το 1976 και είχε καταργηθεί το 2012 βάσει της οποίας εάν ένας σχολάρχης θέλει να απολύσει εκπαιδευτικό μπορεί να το κάνει παρουσιάζοντας πλήρη αιτιολογία και τεκμηρίωση της απόφασης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ ζητούν επίμονα να αποσυρθεί η διάταξη θεωρώντας ότι μπορεί στο μέλλον να γενικευτεί και στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα των εργοδοτών να προβαίνουν σε απολύσεις. Από πλευράς της κυβέρνησης όμως λένε ότι επί τέσσερις μήνες συζητούσαν το νομοσχέδιο πριν κατατεθεί και ψηφιστεί (μάλιστα υπάρχουν και τα σχετικά email) χωρίς να προβάλλουν τότε αυτές τις αντιρρήσεις οι θεσμοί. Όπως διαμηνύουν μάλιστα «δεν υπάρχει περίπτωση» η κυβέρνηση να αποσύρει ψηφισμένο και συμφωνημένο με τους θεσμούς νόμο.