Τι αναφέρει η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αναφορικά με την αξιολόγηση εκπαιδευτικών:

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΜΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ
ΤΟ ΠΥΣΔΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ, ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30/11 ΣΤΙΣ 2.30 μμ ΣΤΗ ΔΔΕ

Αυθαίρετα και παράνομα Υπουργείο, Διευθύνσεις και ΠΥΣΔΕ δεν προχωρούν στη μονιμοποίηση χιλιάδων εκπαιδευτικών, αφού έχουν υπερβεί το χρονικό όριο που προβλέπει η νομοθεσία για τη μονιμοποίησή τους.

Στη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 25/11 στο Υπουργείο, στο πλαίσιο της κινητοποίησης των εκπ/κων σωματείων για την άμεση μονιμοποίηση των διορισθέντων του ’20, ο Γ.Γ. Κόπτσης τόνισε ότι ετοιμάζεται τροπολογία (χωρίς να προσδιορίζει το περιεχόμενό της) για το ζήτημα των μονιμοποιήσεων των νεοδιόριστων της ειδικής αγωγής του 2020. Στην πραγματικότητα, αυτό που ευθέως και ευθαρσώς δήλωσε ο κ. Κόπτσης είναι ότι επιδιώκεται η διαδικασία των μονιμοποιήσεων να ολοκληρωθεί μόνο εφόσον ετοιμαστεί και προχωρήσει η ατομική αξιολόγηση, επικαλούμενος και τον ν. 4589 του Γαβρόγλου, ο οποίος προβλέπει τον καθορισμό κριτηρίων για την μονιμοποίηση των «δοκίμων» στη διετία με ΥΑ.

Στις 28/11 σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης στη βουλή, η υφυπουργός του ΥΠΑΙΘ, Ζ. Μακρή ανακοίνωσε επίσημα και επιβεβαίωσε όσα δήλωσε ο Κόπτσης: Οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των δόκιμων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ που εξέδωσαν Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είναι άκυρες και θα ανακληθούν. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ θα πραγματοποιηθεί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως είναι να εφαρμοσθούν οι διατάξεις της αξιολόγησης του νόμου 4823/2021 και για τους νεοδιόριστους δόκιμους εκπαιδευτικούς ΕΕΠ-ΕΒΠ, αναφορικά με τη μονιμοποίησή τους. Ανακοίνωσε ακόμη ότι οι οδηγίες Κόπτση προς τις Διευθύνσεις είναι να απέχουν από τη διαδικασία έκδοσης διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης.

Πριν λίγες μέρες ψήφισαν την τροπολογία-τραγέλαφο σύμφωνα με την οποία οι νεοδιόριστοι είναι ικανοί να γίνουν διευθυντές, αλλά όχι να μονιμοποιηθούν.

Το Υπουργείο με ένα ακόμη “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” όχι μόνο παρανομεί καταπατώντας τη νομοθεσία την οποία διαρκώς επικαλείται, αλλά δίνοντας προφορικές οδηγίες και ανακοινώνοντας ανακλήσεις των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης που εξέδωσαν Διευθύνσεις και ΠΥΣΔΕ, ουσιαστικά καταργεί αυτοτελή όργανα και τις αρμοδιότητές τους, μετατρέποντάς τα σε παραμάγαζά του.

Το ΥΠΑΙΘ αντιμετωπίζει ανοιχτά τη νέα γενιά εκπαιδευτικών ως εύκολο στόχο και τους διορισμούς ως Δούρειο Ίππο για να περάσει την πολυπόθητη αντιδραστική και τιμωρητική αξιολόγηση. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο εχθρεύεται τη γενιά που φώναξε «Υπάκουοι αναπληρωτές δούλοι τέλος» και κέρδισε με τον ανυποχώρητο αγώνα της τον διορισμό τους. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να την κρατήσει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας (έχοντας διοριστεί αλλά όχι «μονιμοποιηθεί») ώστε να δεχτεί πρώτη την αξιολόγηση.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όχι μόνο τους νεοδιόριστους του ’20, αλλά εξίσου και του ’21 και του ’22 και τους δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές που έρχονται από πίσω, μαζί και όλους του μόνιμους που έπεται η αξιολόγησή τους και γιατί όχι η επανεξέταση της «ικανότητας», άρα και μονιμότητάς τους.

Η αξιολόγηση που με τρομοκράτηση και εκβιασμούς θέλουν να επιβάλουν, συναντά σοβαρές αντιστάσεις από τη βάση των εκπαιδευτικών παρά το ξεπούλημα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, ενώ συναντά προβλήματα και από τις εγγενείς αδυναμίες των “αρίστων” που ακόμη δεν έχουν στήσει τον μηχανισμό αξιολόγησης (σύμβουλοι, νέοι διευθυντές, επόπτες αξιολόγησης).
Καλούμε τους νεοδιόριστους και όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη νέα κινητοποίηση των ΕΛΜΕ την Τετάρτη 30/11 στις 2.30 μ.μ. στη Διεύθυνση. Ζητάμε να είναι στη Διεύθυνση και όλα τα μέλη του ΠΥΣΔΕ τα οποία οφείλουν να πάρουν θέση για ένα θέμα που είναι και στις δικές τους αρμοδιότητες. ΥΠΑΙΘ και ΔΔΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ και όσο συνεχίζουν να μην κάνουν αποδεκτό το αίτημα του κλάδου για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, τα εκπαιδευτικά σωματεία οφείλουν να αξιοποιήσουν και δικαστικές προσφυγές.

Η μονιμοποίηση των νεοδιόριστων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του εκπαιδευτικού κινήματος που πρέπει να απαιτήσει ΔΔΕ και ΠΥΣΔΕ να εκδώσουν άμεσα τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης. Καλούμε τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, τις ΟΛΜΕ- ΔΟΕ, κάθε συλλογικότητα αναπληρωτ(ρι)ών, όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να προχωρήσουμε σε άμεσο απεργιακό και αγωνιστικό σχεδιασμό για την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών με πτυχίο και προϋπηρεσία, χωρίς προσοντολόγια, αξιολογήσεις και συνεντεύξεις/διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και κάθε είδους φίλτρου για το δικαίωμα στην εργασία.

Απαιτούμε:

Καμία σύνδεση των διαδικασιών μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση.
Άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων (2020-2021-2022) χωρίς καμία αξιολόγηση και καμία προϋπόθεση.

Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης και μαζί ο ν. 4589 του Γαβρόγλου (προσοντολόγιο) που δημιουργεί ένα συνεχές κυνήγι συλλογής προσόντων, απαξιώνοντας πλήρως το πτυχίο ΑΕΙ και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους συναδέλφους.

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς/ μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.