Στην Παγκόσμια Μέρα της Ελληνική Γλώσσας ήταν αφιερωμένη εκδήλωση που έγινε χθες στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου στην Αλβανία. Την εκδήλωση οργάνωσε το Προξενείο της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και αποτελεί πλέον, κατά τον πρύτανη του Αλβανικού Πανεπιστημίου Μπεκτάς Μέμα, μια πολιτιστική παράδοση για το πανεπιστήμιο του οποίου ηγείται ο ίδιος.

Συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές τα πανεπιστήμια Αργυροκάστρου, Δυτικής Μακεδονίας και Ιωαννίνων.

Η καθηγήτρια εφαρμοσμένης γλωσσολογίας Ελένη Γρίβα, του Παν. Δυτικής Μακεδονίας, ξενάγησε το ακροατήριο στις χώρες σημερινής παρουσίας της ελληνικής γλώσσας.

Η λέκτορας του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, Κωστάντω Ξέρα αναφέρθηκε στην διαχρονική παρουσία της ελληνικής γλώσσας στην Αλβανία.

Στη συνέχεια, για τους ελληνοδιδασκάλους, έγινε η παρουσίαση πλατφόρμας για τις σύγχρονες μεθόδους εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, προϊόν συνεργασίας των Πανεπιστημίων Αργυροκάστρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Τίμησαν με την παρουσία τους, το σύνολο των περιφερειακών αρχών του νότου της χώρας, υψηλόβαθμα στελέχη και εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας, ενώ προσήλθαν ελληνοδιδάσκαλοι, φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και Αλβανοί λάτρεις της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού και άλλοι.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Ελληνικής Γλώσσας οργάνωσε και η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα και σε άλλα σχολεία και ιδρύματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

ΑΠΕ