ΕΕΤΑΑ Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Κλείνουν οι αιτήσεις

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/09/2017 - 10:27 | Author: Newsroom Ipaidia

Περίπου 10.000 γονείς έχουν υποβάλει έως τώρα για τα μη χρησιμοποιημένα και την εξασφάλιση μιας θέσης σε βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό της χώρας, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Γκοτσόπουλο, οι ωφελούμενοι γονείς -που ενώ είχαν όλα τα δικαιολογητικά- δεν έλαβαν voucher τον Ιούνιο επειδή εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός, καλούνται να υποβάλλουν έως την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, ηλεκτρονικά την αίτησή τους για συμμετοχή στην αναδιανομή των μη χρησιμοποιηθέντων vouchers.

«Με βάση την περσινή εμπειρία, πιστεύω ότι θα δώσουμε ίσως και 15.000 vouchers» είπε ο κ. Γκοτσόπουλος, προσθέτοντας πως «θα μείνει ένας αριθμός παιδιών εκτός δομών. Και αυτό, όχι επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα, αλλά επειδή δεν υπάρχουν οι θέσεις. Υπάρχει τεράστια ανισοκατανομή θέσεων. Υπάρχουν κάποιοι Δήμοι στην Ελλάδα που έχουν κενές θέσεις, ενώ άλλοι δεν έχουν τις δομές για να τα φιλοξενήσουν. Είναι βασική προϋπόθεση να έχουν βρει οι γονείς κενή θέση σε κάποιον ιδιωτικό ή δημόσιο ».

Σύμφωνα με τον κ. Γκοτσόπουλο, τα σοβαρότερα προβλήματα σε δομές φύλαξης και φιλοξενίας παιδιών παρατηρούνται σε περιοχές εκτός Αττικής και εκτός Θεσσαλονίκης, αλλά και μεγάλες αστικές πόλεις, όπως η Πάτρα και το Ηράκλειο. Πρόσθεσε δε, πως «είναι ελλείμματα σε δομές δεκαετιών, δεν είναι της τελευταίας διετίας».

 

«Να χρηματοδοτήσει το κράτος τους Δήμους για να μετατρέψουν κτίρια, δημόσια, ιδιωτικά ή ενοικιαζόμενα, για να μετατραπούν το συντομότερο δυνατό σε » πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της .

Με βάση τα περσινά στοιχεία, όπως είπε ο κ. Γκοτσόπουλος, «από τους 36.000 γονείς, μόνο οι 16.000 προσήλθαν και έκαναν αιτήσεις για vouchers, διότι οι υπόλοιποι δεν βρήκαν θέσεις σε δομές. Φέτος, κάτι λιγότερο από 40.000 παιδιά είναι εκτός και κάτω από 20.000 γονείς θα υποβάλλουν αιτήσεις, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευτούν την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (http://wwww.eetaa.gr)

Πληρότητα 100% παρουσιάζουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης, ωστόσο υπάρχουν περίπου εκατό κενές θέσεις στους σταθμούς του ΟΒΡΕΠΟΜ για τους ενδιαφερόμενους γονείς.

«Υπάρχει πληρότητα 100% στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Δεν μπορούμε να δεχτούμε νέες αιτήσεις, αλλά από τα υπάρχοντα παιδιά, όσοι γονείς δικαιούνται voucher, μέσω ΕΣΠΑ, μπορούν να τα προσκομίσουν και να απαλλαχτούν από τα τροφεία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.300 παιδιών.

Αντίθετα, στους σταθμούς του Οργανισμού Βρεφονηπιακής Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (ΟΒΡΕΠΟΜ) υπάρχουν περίπου εκατό κενές θέσεις για τους ενδιαφερόμενους, από τις συνολικά 600.

«Δεν υπάρχει κενό για βρέφη έως 2,5 ετών, αυτή τη στιγμή. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα λειτουργήσει ο καινούριος σταθμός στην Τριανδρία και θα φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό βρεφών. Οι υπόλοιποι σταθμοί έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών, από 2,5 ετών και πάνω» πρόσθεσε η πρόεδρος ΟΒΡΕΠΟΜ, Μαρία Ακριτίδου.

ΕΕΤΑΑ Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ: Λήγει η προθεσμία των αιτήσεων για την αναδιανομή 10.000 Vouchers

Loading...
  • europalso

    ideascentral