Δωρεάν σχολικά γεύματα: μία απόφαση, μπόλικη αβεβαιότητα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/10/2017 - 10:11 | Author: Newsroom Ipaidia

Παρά το ότι εχθές υπήρξε εξέλιξη στην Αθήνα για τη συνέχιση του προγράμματος των , υπήρξε δηλαδή απόφαση του υπουργού παιδείας – έρευνας και θρησκευμάτων ωστόσο η αβεβαιότητα για την έναρξη του προγράμματος κατά το τρέχον σχολικό έτος συνεχίζεται κ όπως φαίνεται σχετίζεται με τη γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου παιδείας, το πρόγραμμα ανακοινώνεται ότι επίκειται να αρχίσει. Για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται όλα και είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες. Ουσιαστικά τα σχολεία είναι κατά τρία περισσότερα από τον περσινό αριθμό. Επιπλέον σχολεία που συμπεριλήφθηκαν είναι της Νέας Καρβάλης, το 19ο δημοτικό και το 22ο. Τα επιπλέον τρία σχολεία θα εξυπηρετηθούν από το πρόγραμμα μέσω του Κοινωνικού Συνεταιρισμού.

Τα υπόλοιπα εννέα, τρία δημοτικά στην Καβάλα, το ειδικό δημοτικό , δύο σχολεία στις Κρηνίδες κι από ένα σε Φιλίππους, Ζυγό, Κρυονέρι, θα εξυπηρετηθούν από χωριστή διαδικασία μέσω άλλου ιδιώτη αναδόχου.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι και για τις δύο περιπτώσεις οι διαγωνισμοί δεν έχουν προχωρήσει. Το υπουργείο υπόσχεται να τους ολοκληρώσει πολύ σύντομα ώστε το πρόγραμμα να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Ένα ρεαλιστικός όμως τρόπος προσέγγισης του προγράμματος αναφέρει ότι αυτό θα αρχίσει κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο του 2018.

Φέτος, το πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη χρονιά, η πρώτη ήταν πιλοτική, με μόνη τη συμμετοχή του δημοσίου και χωρίς τη συμμετοχή του ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Με την ίδια χθεσινή απόφαση στο πρόγραμμα εντάσσονται 17 σχολεία του δήμου Ξάνθης, 17 σχολεία του δήμου Αβδήρων, 7 του δήμου Διδυμοτείχου, καθώς και 10 το δήμου Κομοτηνής. Είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα επεκτείνεται και στη Θράκη.

Εντωμεταξύ, είναι πιθανό να ανακύψουν κι άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την υλοποίησή του. Στους γονείς των μαθητών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διανεμήθηκαν υπεύθυνες δηλώσεις που θα πρέπει να υπογραφούν. Σ’ αυτές αναφέρεται ότι τα γεύματα θα μοιράζονται στα παιδιά από τις 13:15 έως τις 14:00 κάθε μεσημέρι. Ωστόσο, οι μαθητές σχολούν καθημερινά στις 13:15 άρα οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να παραμένουν περισσότερο στα σχολεία έως ότου ολοκληρωθεί η διανομή των γευμάτων. Κάτι ανάλογο δεν είναι και τόσο εύκολο καθώς οι εκπαιδευτικοί δε φαίνονται διατεθειμένοι να παραμείνουν στο σχολείο περισσότερη ώρα από εκείνη που αναφέρει το ωράριό τους.

Loading...


  • europalso   ideascentral