Προπαγάνδα για τις ώρες διδασκαλίας!

Ένα πολύ άσχημο παιχνίδι, σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, παίζεται στις πλάτες τους τον τελευταίο καιρό, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ, με πιθανό στόχο να παραπληροφορήσουν και να πάρουν με το μέρος τους την κοινή γνώμη.
Εχθές 19/2/2013 , το οποίο μιλάει για τη διάταξη που ψηφίστηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή και η οποία προβλέπει μείωση των αναπληρωτών μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης …
… και σήμερα, για να καλλιεργήσει το κλίμα, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο στο οποίο παρουσιάζει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην οποία προσκομίζει πίνακα και υποστηρίζει ότι παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τον ακριβή αριθμό των διδακτικών ωρών μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος.
Γυμνάσια:
Εξετάζοντας , οι 400 διδακτικές ώρες που υποστηρίζει ότι εργαζόμαστε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μου φάνηκαν λίγες, έτσι άρχισα να κάνω πράξεις. Μετράω λοιπόν τις βδομάδες από 11/9 έως 19/5 που διδάσκουμε, αφαιρώντας Χριστούγεννα και Πάσχα, και τις βγάζω 32 … τις πολλαπλασιάζω με τις 21 διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα και το αποτέλεσμα είναι … 672 ώρες και όχι 400 ώρες που δείχνει ο πίνακας (μην ξεχνάτε μία εικόνα=1000λέξεις) ή τις λιγότερες από 500 που αναφέρει το κείμενο για τα γυμνάσια. Και αν κοιτάξετε καλά θα δείτε ότι ο μέσος όρος είναι στις 704 ώρες, δηλαδή είμαστε πολύ κοντά στον μέσο όρο της μελέτης.
Τώρα ποιος δουλεύει ποιον; Διότι οι 400 ώρες από τις 672 είναι μια τεράστια διαφορά της τάξης του 70%.
Κοίταξα και τα προηγούμενα χρόνια να δω πόσες είναι οι διδακτικές εβδομάδες και κυμαίνονται μεταξύ 32 και 33 για τα Γυμνάσια. Οπότε κάθε χρόνο οι διδακτικές ώρες είναι μεταξύ 670 και 700.
Λύκεια:
Απ’ ότι ξέρω ανάλογες διδακτικές ώρες έχει και το Λύκειο το οποίο άντε και καμιά φορά να σταματήσει τα μαθήματα μια βδομάδα πιο μπροστά από τα γυμνάσια … δηλαδή στο Λύκειο είναι 651 οι ώρες και όχι λίγο περισσότερες από 400 που ισχυρίζεται η δημοσίευση, και ο μέσος όρος στη Ευρώπη είναι 658 ώρες (η δημοσίευση το λέει), οπότε το Λύκειο είναι ακριβώς στο μέσο όρο.
Δημοτικά:
Όσο για τα Δημοτικά, αυτά διδάσκουν 36 βδομάδες με 24 διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα= 864 ώρες διδασκαλίας και όχι 600 που δείχνει ο πίνακας και λιγότερες από 600 που λέει η δημοσίευση, με το μέσο όρο στις χώρες–μέλη του ΟΟΣΑ να είναι στις 782 ώρες … οπότε στα Δημοτικά οι ώρες διδασκαλίας είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο.
Τώρα το γιατί μας κατηγορούν άδικα και έχουν αρχίσει έναν άνισο πόλεμο με τους εκπαιδευτικούς, χρησιμοποιώντας κατά μας τα ΜΜΕ και την παραπληροφόρησή τους … το αφήνω στην κρίση σας.
Θα είδατε ότι πάντα μιλάω για διδακτικές ώρες και όχι για ώρες εργασίας οι οποίες για τους εκπαιδευτικούς ξεπερνούν τις 40 ανά εβδομάδα … αλλά αυτό είναι θέμα το οποίο θα το θίξω σε άλλο άρθρο μου.
blogs.sch.gr
gmakrakis.blogspot.gr

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ