έχουν προκαλέσει αναστάτωση

Οι πολίτες ανησυχούν για το κατά πόσο είναι ασφαλείς και κατά πόσο υπάρχει αντισεισμική προστασία στα κτήρια, που στεγάζονται οι εργασίες ή οι οικείες τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ένα μεγάλο ποσοστό των δημοσίων κτηρίων είτε έχουν μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις είτε είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις βάσει τις ισχύουσας νομοθεσίας.

Εκτός αυτών στο θέμα των προσεισμικών ελέγχων εξαγγέλλονται νέοι κύκλοι ελέγχων οι οποίοι έγιναν εξ αποστάσεως, είτε δεν ξεκίνησαν, είτε δεν ολοκληρώθηκαν

Όπως αναφέρει η εφημερίδα σήμερα, δύο δεκαετίες μετά, έχουν ελεγχθεί γύρω στα 25.000 κτίρια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 55.000 κτίρια – ανάμεσά τους και πολλά εγκαταλελειμμένα σε ερειπιώδη κατάσταση – δεν έχουν ελεγχθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού για την ασφάλεια όσων θα περνούν κάτω ή δίπλα από αυτά…

Ελεγχοι από… απόσταση

Το θέμα των προσεισμικών ελέγχων δεν είναι κάτι νέο, σύμφωνα με «Τα Νέα». Κατά καιρούς εξαγγέλλονται νέοι κύκλοι ελέγχων οι οποίοι είτε έγιναν εξ αποστάσεως (!), είτε δεν ξεκίνησαν, είτε δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ…

Ετσι, κι αν αυτή τη φορά δεν γίνει κάτι και παραμείνουμε στα παλιά, τότε με τον σημερινό ρυθμό θα χρειαστούμε άλλα 45 χρόνια για να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα έπρεπε να έχουμε ολοκληρώσει άλλες δύο επαναλήψεις ελέγχων και λόγω της γήρανσης των κτιρίων.

Επιπλέον, κατά τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Παναγιώτη Καρύδη, στην «εξίσωση» θα πρέπει να βάλουμε και μια άλλη παράμετρο. Στον προαναφερόμενο αριθμό των προς έλεγχο κτιρίων θα πρέπει να προστεθούν και τα κτίρια που επλήγησαν από μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς στα χρόνια που ακολούθησαν. Και από το 2001 έως σήμερα είχαμε 20 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Ελασσόνα, στην Κω, στη Σάμο και αλλού. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε πως το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας απελευθερώνει κάθε χρόνο η Ελλάδα – και πάνω από το 50% της ευρωπαϊκής(!).

Το κόστος της προστασίας

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα δημόσια κτίρια που πρέπει να ελεγχθούν, είναι και τα ιδιωτικά. Εδώ την ευθύνη έχουν οι ιδιοκτήτες. Κατά τον Παναγιώτη Καρύδη, το κόστος της προστασίας μας έναντι του σεισμού εκτιμάται γύρω στο 3% έως 5% της αξίας του κτιρίου, ενώ αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, τόσο οι ανθρώπινες όσο και οι υλικές απώλειες θα είναι τεράστιες.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα στην περίπτωση κατασκευών θερμοπροσόψεων αλλά και εσωτερικών επενδύσεων οι οποίες ως εύκαμπτες δεν μπορούν να δείξουν μετά τις ρωγμές ή άλλες βλάβες του κτιρίου. Δηλαδή σε βασικά σημεία του κτιρίου (όπως είναι για παράδειγμα οι κολόνες) θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα οι επενδύσεις (εσωτερικές και εξωτερικές) να ξεκουμπώνουν.

Και βέβαια υπάρχουν και μερικά πρακτικά μέτρα, όπως για παράδειγμα να δώσουμε μεγάλη προσοχή στη στερέωση κάθε αντικειμένου στο σπίτι, στο γραφείο, στο κατάστημα, είτε αυτό είναι κινητό είτε εντοιχισμένο, όπως αντικείμενα σε ράφια, κάδρα, βιβλιοθήκες, τζαμαρίες, δεξαμενή πετρελαίου, καυστήρας κ.ά.

Λέκκας: Προσεισμικός έλεγχος σε βάση δεδομένων και με εγκυρότητα σε δημόσια σχολεία και νοσοκομεία

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο Newsbomb για τον έλεγχο που θα γίνει στα δημόσια κτήρια και ξεκινάει άμεσα μέσα από μια προγραμματισμένη σειρά, βάζοντας σε προτεραιότητα τα δημόσια σχολεία και νοσοκομεία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτηρίων με έναρξη τα σχολεία και τα νοσοκομεία μπαίνει σε νέες βάσεις βάσει νόμου και υπουργικών αποφάσεων.

«Κατά προτεραιότητα στα σχολεία και στα νοσοκομεία θα υπάρχει πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, ο οποίος ανήκει σε ένα μεγάλο πρόγραμμα που έχει ψηφιστεί με νόμο και υπουργική απόφαση από το υπουργείο Πολιτικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον ΟΑΣΠ, το υπουργείο Παιδείας και το Τεχνικό Επιμελητήριο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Όπως υπογραμμίζει ο ειδικός από τώρα θα ξεκινήσει ο προπαρασκευαστικός έλεγχος με νέες προδιαγραφές και θα συνεχιστεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Συνολικά 2.500 μηχανικοί του δημοσίου ΤΕΕ με την επιστημονική καθοδήγηση του ΟΑΣΠ, θα γίνεται έλεγχος ο οποίος θα λειτουργεί σε μια βάση δεδομένων με σύγχρονα εργαλεία προσεισμικών ελέγχων και έτσι θα αποφεύγεται η διαδικασία του να κάνει κάποιος έλεγχο από απόσταση.

Η εγκυρότητα μάλιστα των ελέγχων σύμφωνα με τον κ. Λέκκα θα εξασφαλίζεται από την καταγραφή του πλήθους στοιχείων.

Το ίδιο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και στα δημόσια νοσοκομεία.

«Στόχος είναι να είναι σε μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει κατάταξη και με βάση την αντισεισιμική επάρκεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για επεμβάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb ο Ευθύμιος Λέκκας.

Τέλος όσον αφορά το οικονομικό σκέλος των προσεισμικών ελέγχων και των επεμβάσεων ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τονίζει ότι υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια ύψους 32,5 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ