: Τι αναφέρει το – Νόμιμες έκρινε τις μη προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων που δεν συμμετείχαν στην αξιολόγηση γιατί απεργούσαν.

Πιο αναλυτικά, με τις αποφάσεις απορρίφθηκαν οι προσφυγές που ζητούσαν να ακυρωθεί ο πίνακας του ειδικού συμβουλίου επιλογής προϊσταμένων με τον οποίο αποκλείστηκαν από την διαδικασία αξιολόγησης για προαγωγή στο βαθμό του προϊσταμένου, λόγω της συμμετοχής τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Οι απεργίες ειχαν προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ που διαφωνούσε με το σύστημα που προέβλεπε ο νόμος 4369/2016. Ετσι κάλεσε τα μέλη της σε απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα, και με σχετικό εξώδικο γνωστοποίησε στους αρμόδιους κρατικούς φορείς την απόφασή της για απεργία-αποχή για το εν λόγω θέμα.

Ειδικότερα, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με τις υπ΄ αρθμ. 711-717/2022 αποφάσεις του (σε δύο δικαστικούς σχηματισμούς) με προέδρους το Δημήτρη Σκαλτούνη και την Παναγιώτα Καρλή και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή, αποφάνθηκαν ότι η μη διενέργεια από δημόσιο υπάλληλο αξιολόγησης λόγω της συμμετοχής του σε απεργία, συνιστά μη εκπλήρωση σχετικής υποχρεώσεώς του και παράλληλα επιφέρει αδυναμία συμμετοχής του σε διαδικασίες επιλογής και τοποθετήσεως προϊσταμένων, χωρίς αυτό να παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ