Τρεις κακές συνήθειες που εξαντλούν τις βιταμίνες Β από τον οργανισμό σας

ΥΓΕΙΑ 🕔21/08/2017 - 16:43 | Author: Newsroom Ipaidia

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β περιλαμβάνει οκτώ πολύτιμες βιταμίνες απαραίτητες, μεταξύ άλλων, για την απελευθέρωση της ενέργειας από τις τροφές, την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού και την προστασία των ματιών από παθήσεις όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ακόμη κι αν λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμινών Β από τη διατροφή σας (δείτε εδώ σε ποιες τροφές μπορείτε να τις βρείτε), πρέπει να γνωρίζετε ότι οι παρακάτω τρεις παράγοντες είναι δυνατό να εμποδίσουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό ή να οδηγήσουν στην απόρριψή τους από το σώμα.

1. Υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων

Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως λευκό ψωμί και λευκά ζυμαρικά) και ζάχαρη μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα βιταμινών Β. Ο λόγος είναι ότι αυτές οι τροφές απαιτούν μεγάλες ποσότητες των βιταμινών για να διασπαστούν και να μετατραπούν σε αξιοποιήσιμη ενέργεια.

2. Αλκοόλ

Η κατανάλωση περισσότερων από των προτεινόμενων 14 μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β και ιδιαίτερα βιταμίνης Β1, καθώς το αλκοόλ παρέχει σάκχαρα που απαιτούν περίσσεια βιταμινών Β για να μεταβολιστούν. Παράλληλα, το αλκοόλ εμποδίζει την απορρόφηση των βιταμινών Β, επομένως το «χτύπημα» είναι διπλό.

3. Ανεπαρκής διαχείριση του στρες

Οι βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αν και το ήπιο στρες περιστασιακά δεν είναι βλαβερό, όταν γίνεται έντονο και χρόνιο απαιτεί από τον οργανισμό περισσότερες βιταμίνες Β ώστε να παράγεται επαρκής ποσότητα νευροδιαβιβαστών και να αποφεύγονται οι απότομες εναλλαγές της διάθεσης. Το έντονο στρες επηρεάζει επίσης τις διατροφικές μας επιλογές, κάνοντάς μας να επιλέγουμε τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία, οδηγώντας κατ’ επέκταση σε μειωμένη πρόσληψη βιταμινών.  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: