Ένα νέο τεστ αίματος ίσως προβλέπει μέσω βιοδεικτών την εκδήλωση νόσου Αλτσχάϊμερ. Όμως πόσοι θέλουν στ’ αλήθεια να ξέρουν;
Τα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα ενός νέου αιματολογικού τεστ που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Amarantus Bioscience Holdings φέρνει ξανά στο προσκήνιο την προοπτική έγκαιρης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάϊμερ με την βοήθεια βιοδεικτών, μετά την ανακάλυψη πέρισυ ομάδας πρωτεϊνών στο αίμα που προβλέπουν την απαρχή της άνοιας σε ποσοστό 87%. Το LymPro Test (Lymphocyte Proliferation Test) υπόσχεται προκλινική διάγνωση της νόσου, επιτρέποντας στο μέλλον στους εν δυνάμει πάσχοντες και στις οικογένειές τους να λάβουν τα μέτρα τους μέχρι να βρεθεί θεραπεία.

Οι βιοδείκτες αίματος για την ανίχνευση μιας ασθένειας στο προκλινικό της στάδιο αναμένεται να καταστούν ζωτικής σημασίας τα επόμενα χρόνια. Ήδη η Amarantus Bioscience συμφώνησε με το Πανεπιστήμιο της Τζώρτζταουν στην εμπορική εκμετάλλευση βιοδεικτών αίματος για την διάγνωση του Αλτσχάϊμερ καθώς τα αποτελέσματα δοκιμών του τεστ τον προηγούμενο μήνα έδειξαν ακρίβεια που ξεπέρασε το 90%. Η εξέταση περισσοτέρων λιπιδίων από τα δέκα που εξετάζονται σήμερα, κάνει τους ανθρώπους της εταιρίας να ευελπιστούν για ακρίβεια 99% στο μέλλον –αν όλα πάνε καλά.

Το θέμα που προκύπτει είναι πόσοι στ’ αλήθεια θέλουν να ξέρουν ότι θα εκδηλώσουν μια ασθένεια που μέχρι στιγμής δεν προλαμβάνεται, ούτε θεραπεύεται; Μάλιστα, από την στιγμή που δεν υπάρχουν καν πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες των συμπτωμάτων της νόσου, πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι που κινδυνεύουν, οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι υγειονομικές υπηρεσίες; Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και άνοια υπολογίζονται σήμερα σε 44 εκατομμύρια παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να φθάσει τα 135 εκατομμύρια το 2050. Όμως ο αντίλογος είναι ότι οι θεραπευτικές προοπτικές μπορεί στο μέλλον να αυξηθούν δραστικά χάρη στην έγκαιρη διάγνωση.