Όπως έγινε γνωστό, έρχονται δωρεάν ιατρικές στις γυναίκες από τις αρχές Ιουνίου. Οι σχετικές ανακοινώσεις απο τον πρωθυπουργό  θα γίνουν την Πέμπτη 26 Μαΐου.

Αναλυτικότερα, το πράσινο φώς για δωρεάν εξετάσεις για τις ασφαλισμένες του στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να ανάψει η έναρξη του προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης».

Πρόκειται, για τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο σταδιακά όσοι πολίτες το επιθυμούν, θα μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις.

Η αρχή θα γίνει με τον γυναικείο πληθυσμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επίσημες ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 26 Μαΐου.

Ποιές εξετάσεις θα είναι δωρεάν

Πάντως, οι πρώτες δωρεάν εξετάσεις θα είναι μαστογραφίες τις οποίες οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να τις κάνουν σε ιδιωτικές δομές χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή.

Στην περίπτωση που βρεθεί κάτι ύποπτο, θα ακολουθεί υπέρηχος και ειδική εξέταση από γιατρό για περαιτέρω εκτίμηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να εξασφαλίσει ξεχωριστό κονδύλι για τους γιατρούς το οποίο δεν θα υπόκειται στο σύστημα του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης).

Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Υγείας, στην περίπτωση που υπάρξουν ευρήματα στη μαστογραφία, θα ακολουθεί ειδική εξέταση από ιδιώτη γιατρό, επίσης δωρεάν για την ασφαλισμένη.

Μάλιστα έχει προβλεφθεί ότι θα δοθεί επιπλέον κονδύλι μέσω ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς που θα χρειασθεί να εξετάσουν ασφαλισμένες που θα παρουσιάσουν ύποπτα ευρήματα στην μαστογραφία και θα κάνουν υπέρηχο.

Τόσο οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις όσο και οι επισκέψεις στους ιδιώτες γιατρούς το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα αποζημιωθούν χωρίς υποχρεωτικές εκπτώσεις από τον ΕΟΠΥΥ δηλαδή χωρίς rebate και clawback.