Ίσως κάποιοι αγνοούν την ύπαρξη και τη χρησιμότητά τους, άλλοι μπορεί να ρίχνουν μια ματιά για να σιγουρευτούν ότι το προϊόν που επιλέγουν περιέχει λίγες θερμίδες. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε να διαβάζουμε, και κυρίως κατανοούμε, τις πληροφορίες που μας προσφέρουν οι διατροφικές ετικέτες πάνω στις συσκευασίες των τροφίμων;
Διαβάστε τα 5 σημεία που πρέπει να εξετάζετε εάν θέλετε να κάνετε σωστές και πάνω απ” όλα υγιεινές επιλογές στα συσκευασμένα τρόφιμα που αγοράζετε από το εμπόριο.
1. Οι ετικέτες των τροφίμων περιέχουν δύο ειδών πληροφορίες: μια λίστα με τα συστατικά του προϊόντος και την ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες του. Στην πρώτη αναγράφονται όλα τα συστατικά του προϊόντος ανάλογα με την ποσότητα που περιέχεται στο τρόφιμο, σε φθίνουσα διάταξη. Η διατροφική ετικέτα δείχνει πόσες θερμίδες, πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες υπάρχουν στο προϊόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις αναγράφονται και οι βιταμίνες και τα μέταλλα, όπως το ασβέστιο ή ο σίδηρος.
2. Στις περισσότερες διατροφικές ετικέτες θα παρατηρήσετε πίνακες που αποτελούνται από δύο στήλες: στη μία στήλη αναγράφεται η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχεται ανά 100 γραμμάρια προϊόντος και στην άλλη η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχεται ανά μερίδα τροφίμου (δηλαδή όπως σερβίρεται) ή ανά τεμάχιο όταν μιλάμε για τρόφιμα που έχουν συσκευαστεί μεμονωμένα (π.χ. μπισκότα).
3. Τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε σε μια ετικέτα είναι το ολικό λίπος, αλλά και τα διάφορα είδη του (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), τα ζάχαρα και την ενέργεια (θερμίδες), αν σας απασχολεί ο έλεγχος του βάρους. Συγκρίνοντας αυτά τα τρία θρεπτικά συστατικά με τα αντίστοιχα ενός άλλου τροφίμου θα καταφέρετε να επιλέξετε το πιο υγιεινό και θρεπτικό προϊόν, προσπαθώντας να αποφύγετε τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα αλλά και τα τρόφιμα εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
4. Επίσης σημαντικό είναι να διαβάζουμε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την χώρα προέλευσης αλλά και τις ειδικές συνθήκες συντήρησης που πιθανόν να απαιτούνται μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπτώσεις.
5. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Food and Drugs Administration παρέχει οδηγίες σ” εκείνους που ασχολούνται με την παραγωγή τροφίμων, σχετικά με τους διατροφικούς ισχυρισμούς, ώστε να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν κατά την προώθηση των προϊόντων τους. Σημαντικό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει καθένας από τους ισχυρισμούς προκειμένου να μην σχηματίζουμε λάθος αντίληψη για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά.
Διατροφικοί ισχυρισμοί (Nutritional claims):
Ισχυρισμός
Απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται πριν χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός στη διατροφική ετικέτα
Χωρίς λίπος(Fat-Free) Τα τρόφιμο πρέπει να περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα σερβιρίσματος, χωρίς επιπλέον προσθήκη λίπους ή ελαίου.
Ελεύθερο κορεσμένου λίπους (Saturated Fat Free) Να περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 0,5 γραμμάρια trans λιπαρών οξέων ανά μερίδα.
Ελεύθερο χοληστερόλης (Cholesterol-Free) Να περιέχει λιγότερο από 2 mg χοληστερόλης ανά μερίδα και ≤2 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά οξέα ανά μερίδα.
Μειωμένο σε θερμίδες (Reduced Calorie) Τουλάχιστον 25% λιγότερες θερμίδες από το υπό σύγκριση τρόφιμο (αρχικό τρόφιμο).
Light (λίπος) Να παρέχει 50% ή λιγότερο λίπος απ” ό,τι το υπό σύγκριση τρόφιμο (π.χ., 50% λιγότερο λίπος απ” ό,τι το τυρί πλήρες σε λιπαρά).
Light (θερμίδες) Να παρέχει 1/3 λιγότερες θερμίδες (Kcal) απ” ό,τι το υπό σύγκριση τρόφιμο.
Πλούσιο σε φυτικές ίνες (High-Fiber) Να περιέχει τουλάχιστον (≥) 5 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά μερίδα.
Ελεύθερο ζάχαρης (Sugar-Free) Να περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.
Ελεύθερο νατρίου (Sodium-Free) ή ελεύθερο άλατος (Salt-Free) Να περιέχει λιγότερο από 5 mg νατρίου ανά μερίδα.
Υγιεινό (Healthy) Τρόφιμα χαμηλά σε λίπος, κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη και νάτριο, που περιέχουν τουλάχιστον το 10% των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων για τη βιταμίνη Α, τη βιταμίνη C, το σίδηρο, το ασβέστιο, τις πρωτεΐνες ή τις φυτικές ίνες.
«Καλή πηγή του, περισσότερο, ή έχει προστεθεί (Good Source Of, More, Added)» Το τρόφιμο παρέχει 10% περισσότερο από την ημερήσια δόση για συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό,αναφορικά με το υπό σύγκριση τρόφιμο
Πληροφορίες από το diatrofis.gr

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ