μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πολλοί είναι όσοι αναρωτιούνται πού τελικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν το youth pass που θα πληρωθούν σε μερικές ημέρες. Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες και τις απαντήσεις.

Eιδικότερα, η πλατφόρμα άνοιξε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά, ήδη, έχουν κάνει αίτηση πάνω από 31.000 δικαιούχοι. Για τη χορήγηση της ενίσχυσης δεν υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Δικαιούχοι του Youth Pass είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους.

Η αίτηση υποβάλλεται μια φορά και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Αυτό σημαίνει, πως κάποιος που είναι σήμερα 18 ετών και θα κάνει αίτηση, θα λάβει τα 150 ευρώ τώρα και άλλα 150 ευρώ στην επόμενη πληρωμή του 2024, χωρίς να χρειαστεί να ξαναμπεί στην πλατφόρμα. Αν όμως, κάποιος που δεν υποβάλει αίτηση όταν είναι 18 ετών και μπει στα 19 του να ολοκληρώσει τη διαδικασία, δεν θα πάρει διπλό ποσό αναδρομικά, αλλά μόνο τα 150 ευρώ για το δεύτερο έτος.

Youth Pass: Αυτός είναι ο «κόφτης» στην αίτηση

 

Στη συνέχεια, πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Η είσοδος του δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης του δικαιούχου με τη χρήση των κωδικών taxisnet.
Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο δικαιούχος καταχωρίζει στα εμφανιζόμενα στο σύστημα πεδία τα στοιχεία επικοινωνίας, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.

Χρειάζεται ωστόσο προσοχή στο βήμα της δήλωσης του κινητού, καθώς υπάρχει μία προϋπόθεση που μπορεί να σας στερήσει το voucher. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο δυνητικά δικαιούχος θα πρέπει να έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Φυσικά, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεως για το Youth Pass μέσω ΚΕΠ.

Για να κάνετε αίτηση στα ΚΕΠ χρειάζεστε:

Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φυσικού προσώπου
Τα στοιχεία επικοινωνίας του φυσικού προσώπου, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου
Το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει το φυσικό πρόσωπο, και αιτείται για λογαριασμό του φυσικού προσώπου την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού

Η αλλαγή στο Youth Pass από το 2024

Από το 2024 οι ημερομηνίες αλλάζουν. Οι δυνητικά δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους (Η έναρξη της ειδικής εφαρμογής κάθε έτος δεν λαμβάνει χώρα εντός Σαββάτου, Κυριακής ή άλλης αργίας και μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα).

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Η πληρωμή των δικαιούχων για το επόμενο έτος λαμβάνει χώρα αυτοδίκαια, μετά από επανέλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα.
Youth Pass – Που χρησιμοποιείται το voucher

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι νέοι μπορούν να εξαργυρώνουν το voucher στις εξής επιχειρήσεις:

Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα
Υπεραστικές σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών
Εκμετάλλευση ταξί
Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.
Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών
Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών
Αεροπορικές μεταφορές επιβατών
Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα
Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής
Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα
Άλλα καταλύματα
Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών
Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών
Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων
Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών
Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες
Τέχνες του θεάματος
Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος
Καλλιτεχνική δημιουργία
Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες
Δραστηριότητες μουσείων
Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων
Εγκαταστάσεις γυμναστικής
Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας