Χάος ξανά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο: Δεν επαρκούν τα εκδοτήρια

Χάος ξανά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο: Δεν επαρκούν τα εκδοτήρια

Σε απίστευτο αλαλούμ εξελίσσεται για τους επιβάτες το σχέδιο μετάβασης στο αφού οι μεγάλες ελλείψεις στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων και εκπαίδευσης του κοινού, δημιουργούν αδικαιολόγητη ταλαιπωρία στους σταθμούς.

Ο αντί να ξεκινήσει οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, περιορίζεται σε ανακοινώσεις εντυπώσεων, προτρέποντας τους πολίτες στην αγορά των πολλαπλών εισιτηρίων ακόμη και αν οι καθημερινές τους ανάγκες είναι διαφορετικές, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. Αποσιωπά όμως το γεγονός ότι οι αυτόματοι πωλητές δεν εκδίδουν εκπτωτικά εισιτήρια (0.60 ευρώ) ενώ δεν δέχονται ούτε χαρτονομίσματα π.χ των 20 ευρώ για όσους επιθυμούν να αγοράσουν το ενιαίο εισιτήριο του 1,40 ευρώ. Το επιχείρημα είναι ότι δεν μπορούν να δώσουν τόσα ρέστα!

Η έλλειψη εκπαίδευσης και καθοδήγησης είναι εμφανής αφού το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ αλλά και του αναδόχου δεν επαρκούν για να επιλύσουν τα προβλήματα εξοικείωσης που αντιμετωπίζει το επιβατικό κοινό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη και τεχνολογικά καταρτισμένοι πολίτες να  δυσκολεύονται να χειριστούν το μενού του νέου εξοπλισμού πολλαπλών χρήσεων (έκδοσης εισιτηρίου, φόρτισης). Πόσο μάλλον οι ηλικιωμένοι!

Το προβλήματα επεκτείνονται και στην σύμβαση με την Indra Systemas προμηθεύτρια των παλιών μηχανημάτων έκδοσης χάρτινων εισιτηρίων. Για τα μηχανήματα αυτά υπήρχε πρόβλεψη, ώστε τα νέας γενιάς συστήματα που λειτουργούν στο δίκτυο του μετρό, να αναβαθμιστούν από την εταιρεία για να μπορούν να εκδίδουν και το νέο έξυπνο εισιτήριο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες,  σχετική μελέτη  έχει γίνει από την ΣΤΑΣΥ που καθορίζει ποια από αυτά μπορούν να αναβαθμιστούν και ποια όχι ώστε να ξηλωθούν. Ωστόσο αυτή η άσκηση δεν φαίνεται να έχει αποδώσει, τουλάχιστον με τους ρυθμούς που θα απαιτούσαν οι συνθήκες αφού στην πράξη τα παλιά μηχανήματα έχουν αποσυρθεί χωρίς να αναβαθμιστούν και τα νέα δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό, την στιγμή που το ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει μπει στην ζωή μας από την περασμένη Πέμπτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά σε όλο το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ έχουν εγκατασταθεί 300 αυτόματοι πωλητές. Ωστόσο οι πολίτες παραπονιούνται ότι υπάρχουν σταθμοί που λειτουργεί μόνο ένα καινούριο μηχάνημα όπως π.χ της Αγίας Παρασκευής, παρά το γεγονός ότι στο σταθμό είχαν εγκατασταθεί 3 ή 4 μηχανήματα έκδοσης χάρτινων εισιτηρίων. Χθες, ουρές σχηματίστηκαν και πάλι στους σταθμούς από τον κόσμο που ήθελε να προμηθευτεί εισιτήρια. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η αναβάθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει στα παλιά μηχανήματα ενώ για τα πολύ καινούρια (των τελευταίων 5 έως 10 ετών) πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ολοκληρωθεί αρχές Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε το πιθανότερο είναι ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να ξεροσταλιάζει στις ουρές.

Ο σχεδιασμός για το κλείσιμο των πυλών είναι να υλοποιηθεί σταδιακά παρά τις αντιστάσεις που δέχεται το σύστημα εκ των έσω.
Χθες στον Άγιο Αντώνιο που ήταν ένας από τους πρώτους τέσσερις σταθμούς που έκλεισε ο ΟΑΣΑ τις πύλες, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) τις άνοιξε. Το ΣΕΛΜΑ, αποδίδει την πρωτοβουλία στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με την επικύρωση των εισιτηρίων στην έξοδο των σταθμών (σ.σ το εισιτήριο επικυρώνεται σε μετρό και ηλεκτρικό, μία κατά την είσοδο στις πύλες των σταθμών και μία κατά την έξοδο από αυτές). Αργότερα, οι πύλες έκλεισαν ξανά από την ΣΤΑΣΥ.

Οι πύλες θα συνεχίσουν να κλείνουν και τις επόμενες μέρες αφού σήμερα είναι προγραμματισμένη 24ωρη απεργία που πραγματοποιείται για την ένταξη των συγκοινωνιακών φορέων στο Υπερταμείο. Σε ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας στους σταθμούς που έχει θέσει ο κ. Λευτέρης Ρενιέρης, Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ, πληροφορίες αναφέρουν ότι επιλύονται με ξεχωριστούς διαγωνισμούς καθώς δεν προβλέπονταν στην σύμβαση με τον ανάδοχο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Πρόκειται για την σύνδεση των πυλών με τα συστήματα ασφαλείας ώστε σε έκτακτα περιστατικά (φωτιά, ατύχημα κ.α) να εκκενώνεται γρήγορα η αποβάθρα και να μην εγκλωβίζονται επιβάτες μέσα στους σταθμούς. Το σχέδιο μετάβασης προβλέπει ότι δεν θα κλείσουν οι πύλες εάν δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των σταθμών που έχουν συνδεθεί είναι κάτω από δέκα.
Χρηστικές συμβουλές

– Πώς επικυρώνουμε το ηλεκτρονικό () και την ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card)
-Επικυρώνουμε μία (1) φορά κατά την είσοδό μας σε λεωφορεία – τρόλεϊ – τραμ.
-Επικυρώνουμε δύο (2) φορές σε μετρό και ηλεκτρικό, μία κατά την είσοδο στις πύλες των σταθμών και μία κατά την έξοδο από αυτές.
-Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το επικυρώνουμε κάθε φορά που επιβιβαζόμαστε σε όχημα (λεωφορείο, τραμ, τρόλεϊ) και κάθε φορά που περνούμε τις πύλες του μετρό και του ηλεκτρικού, εισερχόμενοι και εξερχόμενοι.
-Σωστή επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σημαίνει ότι το τοποθετούμε στον αναγνώστη, με την ειδική σήμανση, στις πύλες των σταθμών και στα επικυρωτικά μηχανήματα σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ.
-Επιπλέον, όταν επικυρώνουμε, στην οθόνη του επικυρωτικού/πύλης εμφανίζεται ο υπολειπόμενος χρόνος μέχρι την λήξη ισχύος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ, τα επικυρωτικά μηχανήματα είναι μπλε χρώματος, με οθόνη και οπτικό αναγνώστη, του οποίου η θέση σηματοδοτείται με 4 καμπύλες γραμμές.
Αντίστοιχα, στο μετρό και τον ηλεκτρικό ο μηχανισμός επικύρωσης βρίσκεται στις πύλες εισόδου – εξόδου των σταθμών και η επικύρωση του ηλεκτρονικού κομίστρου, στον οπτικό αναγνώστη, δίνει εντολή στην πύλη να ανοίξει

– Χρήσιμες οδηγίες
-Προτείνεται να κρατάτε την κάρτα ή το εισιτήριό σας προστατευμένα σε θήκη ή πορτοφόλι για αποφυγή φυσικής φθοράς.
-Σιγουρευτείτε ότι η κάρτα ή το εισιτήριό σας περιέχουν το ελάχιστο απαιτούμενο κόμιστρο ή ποσό για την μετακίνησή σας.
-Εάν η κάρτα ή το εισιτήριό σας απορριφθεί σε ένα από τα μηχανήματα επικύρωσης περιμένετε έως ότου η φωτεινή ένδειξη σταματήσει να αναβοσβήνει και μετά ξαναδοκιμάστε.
-Η επικύρωση στις πύλες των σταθμών γίνεται πάντα στον αναγνώστη που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.
-Φροντίζετε η κάρτα ή το εισιτήριο να μη λυγίσει ή κοπεί.
-Μην κρατάτε περισσότερες από μια κάρτα ή εισιτήριό τη φορά πάνω από τα επικυρωτικά μηχανήματα.
-Μην απομακρύνετε την κάρτα από τα επικυρωτικά μηχανήματα πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάγνωσης.
-Η χρήση της προσωποποιημένης κάρτας γίνεται αποκλειστικά από τον δικαιούχο.
-Μην εισέρχεστε 2 άτομα ταυτόχρονα στις πύλες των σταθμών.
-Σε περίπτωση που συνοδεύετε παιδιά κάτω των 6 ετών ή μεταφέρετε αποσκευές χρησιμοποιείστε τις πύλες ΑΜΕΑ.

Ξεκινά η εποχή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου: Προβλήματα και ελλείψεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !