Ακριβότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι είναι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Ποιοί είναι οι λόγοι που οι τιμές είναι αυξημένες.

Οι λόγοι

Οι επιδόσεις της χώρας στην είναι αξιοθαύμαστες καθώς βρίσκεται στην 25η θέση, αλλά στη σταθερή τηλεφωνία η εικόνα είναι αντεστραμμένη καθώς απέχουμε ακόμα έτη φωτός από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Βρισκόμαστε στην 101η θέση κυρίως εξαιτίας των μειωμένων επενδύσεων στον κλάδο, την εξάρτηση από το χαλκό και την αργή πρόοδο στην ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας.

Αναφορικά με τις τιμές, είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρεώσεις τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών την πρώτη χρονιά της πανδημίας συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό Μέσο Ορο ήταν ψηλότερες κατά 73% στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η ψαλίδα μάλιστα το 2020 άνοιξε σημαντικά καθώς το 2019 η διαφορά των χρεώσεων από τον ευρωπαικό μέσο όρι ήταν 10 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη (63,1%).

Oι υψηλές τιμές των στην Ελλάδα, σχεδόν μονοπώλησαν τη συζήτηση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία ανανέωσε τη θητεία της διοίκησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής που παρουσίασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες σε σχέση με τις ταχύτητες των συνδέσεων, ενώ η αργή μεταβαση στα δίκτυα υψηλής ταχύτητας και το χαμηλό ποσοστό διείσδυσης μπορεί να συνδέονται με τις υψηλές τιμές που παρατηρούνται.

«Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα της ΕΕ και η δεύτερη πιο ακριβή στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο με 173 μονάδες στον ευρωπαικό δείκτη τιμών στις τηλεπικοινωνίες. Βρίσκεται πίσω από την Νορβηγία που έχει 180,1 μονάδες» σημείωσε ο κ. Κάτσης υπενθυμίζοντας ότι και η έκθεση Πισσαρίδη, αναφερόταν σε υχηλές χρεωσεις στις τηλεπικοινωνίες.

Παράλληλα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή το ποσοστό των νοικοκυριών που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο οπτικών ινών μετά βίας φτάνει το 10%, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στη δεκάδα των χωρών, οι οποίες πρέπει να διανύσουν τη μεγαλύτερη απόσταση προκειμένου να υπάρξει ένα πλήρες δίκτυο οπτικών ινών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας DESI για την Ευρωπαική Επιτροπή, στην Ελλάδα οι τιμές των υψηλών ταχυτήτων είναι υψηλότερες από τον ευρωπαικό Μέσο Ορο, ενώ οι τιμές για πακέτα συνδέσεων με πιο χαμηλές ταχύτητες βρίσκονται κοντά στον ευρωπαικό μέσο όρο.

Επιπλέον, η εταιρία Rewheel, η οποία συνεργάζεται με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνει στην πιο πρόσφατη έρευνά της ότι ακόμα κι αν εξαιρεθεί το τέλος , τα συμβόλαια για 1, 2 ή 3 GB ήταν τα ακριβότερα στην ΕΕ. Για 4 GB οι τιμές στην Ελλάδα ήταν ακριβότερες μεταξύ των 51 ευρωπαικών, αμερικανικών, αφρικανικών και ασιατικών αγορών, ενώ οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν 5 με 6 φορές περισσότερα το μήνα σε σχέση με τους Γάλλους καταναλωτές για συμβόλαια, 1, 2, 3 ή 4 GB.