Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκτάκτως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να έχει την Παρασκευή συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, με στόχο την άρση του αδιεξόδου των τελευταίων εβδομάδων και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, πέραν του κ. Τσακαλώτου, θα βρεθούν κατά τις ίδιες πληροφορίες:

  • ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισλεμπλουμ
  • ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί
  • ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ
  • το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ
  • ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg, η πλευρά των πιστωτών θα προτείνει στην Αθήνα ένα πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που μετά το 2018 προκύψει απόκλιση στους στόχους του προγράμματος.

Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωση το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group), ότι η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.