Όπως γίνεται γνωστό, θα καταβληθούν σε πάνω από 1.000 δικαιούχους οι μηνιαίες προσαυξήσεις που απορρέουν από την παράλληλη ασφάλιση.

, που φτάνουν έως και τα 7 χρόνια.

Συνολικά οι δικαιούχοι του νέου πακέτου αναδρομικών, που ξεκινά να πληρώνει τώρα σταδιακά ο ΕΦΚΑ, , φτάνουν τους 50.000. Πρόκειται για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι θα λάβουν τα οφειλόμενα σταδιακά έως το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει πως όσοι λάβουν την προσαύξηση που δικαιούνται εδώ και χρόνια θα λάβουν μαζί και το πακέτο των αναδρομικών που για κάποιους ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Ο ΕΦΚΑ ενεργοποίησε το σχετικό λογισμικό και, αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι τέθηκε σε αυτοματοποιημένη διαδικασία η απονομή των οφειλόμενων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα ποσά θα πιστώνονται σταδιακά στους δικαιούχους έως το τέλος του καλοκαιριού. Στόχος είναι να υπολογίζονται και να εκδίδονται 4.000 συντάξεις το μήνα.

Αναμονή έως και 7 χρόνια

Υπενθυμίζουμε ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι περίμεναν στην ουρά έως 83 μήνες, δηλαδή, 7 χρόνια. Τα ποσά που οφείλονται, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 300 ευρώ μηνιαίως. Λόγω της πολύχρονης αναμονής το πακέτο των αναδρομικών θα είναι το μεγαλύτερο που έδωσε ποτέ ο ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια.

Οι δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία. Για αυτούς, ορίζεται ότι οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους:

Αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη.
Αφετέρου, για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι, η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Δύο βασικές κατηγορίες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,
Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί εδώ, ότι οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Μάλιστα, πλέον, οι εκκρεμότητά τους δεν υπολογίζεται στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αν και στην ουσία πρόκειται για μέρος της σύνταξής τους που δεν έχει αποδοθεί από τον ΕΦΚΑ.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων:
Παράδειγμα 1

Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 26 χρόνια, 10 μήνες και 23 ημέρες, κατηγορίας ΠΕ4
θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61€ τον μήνα μικτά.
Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 38.767,41€ μικτά (478,61€ Χ 81 μήνες)

Παράδειγμα 2

Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 24 χρόνια, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας ΥΕ
θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87€ τον μήνα μικτά.
Tα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 30.121,47€ μικτά ( 371,87€ Χ 81μήνες).

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ