Όπως γίνεται γνωστό, ξεκινάει η διαδικασία καταβολής των με παράλληλη ασφάλιση.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την Ημερησία, ο ΕΦΚΑ,, ενεργοποίησε το σχετικό λογισμικό και αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι τέθηκε σε αυτοματοποιημένη διαδικασία η απονομή των οφειλόμενων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα ποσά θα πιστώνονται σταδιακά στους δικαιούχους έως το τέλος του καλοκαιριού, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν μαζί με τις. Στόχος είναι να υπολογίζονται και να εκδίδονται 4.000 συντάξεις τον μήνα.

Τα ποσά που οφείλονται, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 300 ευρώ μηνιαίως. Λόγω της πολύχρονης αναμονής το πακέτο των αναδρομικών θα είναι το μεγαλύτερο που έδωσε ποτέ ο ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια.

Οι δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία. Για αυτούς, ορίζεται ότι οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους. Αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη. Αφετέρου, για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι, η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Συνταξιούχοι δύο κατηγοριών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,
στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί εδώ, ότι οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Μάλιστα, πλέον, οι εκκρεμότητά τους δεν υπολογίζεται στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αν και στην ουσία πρόκειται για μέρος της σύνταξής τους που δεν έχει αποδοθεί από τον ΕΦΚΑ.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων,

Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 26 χρόνια, 10 μήνες και 23ημέρες, κατηγορίας ΠΕ4, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61€ τον μήνα μικτά. Αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 38.767,41€ μικτά (478,61€ Χ 81μήνες).
Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 24 χρόνια, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας ΥΕ, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87€ τον μήνα μικτά. Tα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 30.121,47€ μικτά (371,87€ Χ 81μήνες).

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ο αγώνας που έδωσε επί σειρά ετών, με εξώδικα και μηνυτήριες αναφορές, φέρνει αποτέλεσμα. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ οφείλει να ενημερώσει άμεσα τους ασφαλισμένους, αναλυτικά, για την έναρξη της διαδικασίας. Πόσες εκκρεμότητες θα καλύπτονται σε μηνιαία βάση και πόσα αναδρομικά. Το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες οι συνταξιούχοι, που περιμένουν επί σειρά ετών για να λάβουν τις προσαυξήσεις που τους αναλογούν, μαζί με τα αναδρομικά τους. Είναι προφανές ότι η διαδικασία πρέπει να εκκινήσει από τους συνταξιούχους εκείνους που αναμένουν να λάβουν την προσαύξησή τους, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ